2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magunkat sokkal nyitottabbnak tartjuk, mint bennünket a belmagyarok

szerk. 2006. május 08. 15:26, utolsó frissítés: 15:04

Egy budapesti marketing szakos diák Erdély saját, illetve magyarországi imázsának összehasonlításából írt szakdolgozatot.

Gálfi Beáta Krisztina a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi karának marketing szakos végzőse. Szakdolgozatának témája Erdély turisztikai imázsának összehasonlító vizsgálata az erdélyi és magyarországi fiatalok körében – ami szervesen kötődik a Transindex korábbi projektjéhez, az Erdély-imázs versenyhez.

A szerző 2005 novemberében és 2006 márciusában végzett internetes, illetve kérdőíves felméréseket. Az első kérdőíves, e-mail hólabdás mintavétellel történt, és arra összpontosított, milyen a romániai magyar fiatalok, illetve a magyarországi diákok Erdély-megítélése.

A második felmérés témája az Erdélybe látogatás vagy éppen távolmaradás okainak vizsgálata – ennek következtetéseit később szemlézzük. Az első felmérés eredményei visszaigazolják azt a percepciós különbséget, amelyet ilyen vagy olyan formában mindannyian megtapasztalhattunk:
Ki mire asszociál, ha Erdély?

> A legnagyobb bejelölési arányt, 65%-ot az összes válaszadó közül a természeti adottságok érték el. Az arány szinte pontosan megegyezik a magyarországi, illetve az erdélyi fiatalok körében.

> A második helyen 47%-os bejelölési aránnyal a történelmi hagyományok állnak, de ez a kérdés már szignifikáns eltérést mutat: míg a magyarországiak 54%-a erre asszociál, az erdélyieknek mindössze 37%-a.

> Harmadik helyen található a vendégszeretet 33%-kal, ebben a kérdésben szintén kimutatható az eltérés: nyilvánvalóan, akik itt élnek, kevesebb fontosságot tulajdonítanak saját vendégszeretetüknek (27%), mint egy potenciális turista (38%).

> Az egyik legnyilvánvalóbb sztereotípia Erdéllyel kapcsolatban a székelykapuk megléte (23,6%). Ez körülbelül megfelel az előzetes várakozásoknak, miszerint Erdély legismertebb szimbólumai a fenyőerdőkkel borított hegyek után maguk a székelykapuk.

> Ami a negatív válaszalternatívákat illeti, az ellentéteket (14%), a szegénységet (12%) és a gyenge infrastruktúrát (12,7%) jelölték meg a leggyakrabban, nem meglepő módon inkább az anyaországiak.

> A korondi kerámia mint következő feltételezett sztereotípia meglepően gyengén teljesített, mindössze 6,7% említette.

> Ami váratlan volt, az a kultúra (14%) és a szakácsművészet (3%) relatíve alacsony említettsége.


Mi jut először eszedbe Erdélyről? (magyarországiak említései)Mi jut először eszedbe Erdélyről? (magyarországiak említései)


Mi jut először eszedbe Erdélyről? (romániai magyarok említései)Mi jut először eszedbe Erdélyről? (romániai magyarok említései)Milyenek az erdélyi emberek?

> A válaszadók szerint nagyon vendégszeretők, barátságosak, ám zárkózottak is. Látszólag ellentétben állhatnak a felsorolt tulajdonságok, a helyes értelmezés valószínűleg adott helyzettől függ: nem jellemző rájuk a kitárulkozás, de a vendégeket barátságosan kezelik, mintha csak otthon lennének.

> Ami a nyitottságot illeti, saját magukat sokkal nyitottabbnak tartják az erdélyiek, mint azt az anyaországbeliek gondolják róluk – ez azt jelenti, hogy a saját imázs pozitívabb a külsőnél.

> Ami a "nehéz felfogású" minősítést illeti, nagyban megoszlanak a vélemények a két tábor között, a magyarországiak jóval kevésbé ítélik ekként meg az erdélyieket.

> Ugyanígy a "keményfejű" esetében: az erdélyiek kevésbé tűnnek konoknak, mint amilyennek tartják magukat.

> Közepes megosztottságot hoztak a büszkeség, illetve a lustaság opciók: előbbiek esetében már az erdélyi gyerekekbe belenevelt nemzeti identitástudat, nemzeti büszkeség lehet az oka, hogy sokkal inkább annak tartják magukat, mint ahogyan az anyaországiak látják; a lustaságnál fordítva történik, itt szóbajöhet a Magyarországon viszonylag gyakori, magát erdélyinek kiadó koldusok, kéregetők jelenléte.

> Ami a "gyors észjárásúak, hirtelen haragúak és a könnyen alkalmazkodók" tulajdonságokat illeti, szintén nagy a véleményeltérés, a magyarországiak kevésbé gondolják alkalmazkodónak, hirtelen haragúnak, illetve gyors észjárásúnak az erdélyieket, mint ők saját magukat.>> tovább

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS