2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A királyhágó-melléki református püspök pásztorlevele

2006. április 13. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

Húsvét nagyhetében, Jézus keresztútjának gyötrelmes stációin, nagypénteki pokoljárásának mélységében hadd idézzük az Ő „panaszát",

mely egy németországi – lübecki – szobrának a feliratán olvasható. Jézus panasza így szól: „Ti Mesternek hívtok – és nem kérdeztek engem… / Útnak neveztek – és nem jártok rajtam… / Világosságnak hívtok – és nem néztek reám… / Életnek neveztek – és nem kerestek engem..."

Minő furcsa ellentmondása életünknek és magatartásunknak, hogy miközben Istent Mindennek tartjuk – mégis hajlamosak vagyunk őt semmibe venni. A mindenkori gyarló ember nemhogy keresné és követné Őt, de épp ellenkezőleg, még keresztre is feszíti Isten egyszülött Fiát, megölné magát az életadó Istent.
Jézus kálváriaútján végighaladva, érettünk hozott áldozatáért hálákat adva és lelkiismeret-ébresztő „panaszait" megszívlelve – tartsunk önvizsgálatot és bűnbánatot.


Kérdéseinkkel forduljunk a Mesterhez, aki életre szóló tanítását életével és halálával pecsételte meg.

Járjunk az Ő útján és az Ő feltámadott életének világosságában.
Bűnös világunk kietlenségében és halálos nyomorúságainkban olyanképpen keressük Őt, miként a tikkadt szomjúzó az Élet vizének forrását.

Testvéreink! Református és magyar Testvéreink – itt, Romániában, a Királyhágó-melléken! Most, amikor a múlt sötét árnyai vetülnek nemzetünkre, és a közös jövendőnk iránti kétségek kínoznak bennünket – a hit öntudatával és a húsvét reménységével kell választ adnunk a jelen kihívásaira. Akarunk-e élni, boldogulni, útra találni és világosságban járni? Hogyha igen, akkor örök virág- és húsvétvasárnapban várjuk, hívjuk, keressük és kövessük Őt: az Élet Fejedelmét és a Dicsőség Királyát!

(aláírja: Tőkés László püspök, Kovács Zoltán főgondnok, Csűry István püspökhelyettes, Tolnay István világi főjegyző, Csomay Árpád missziói előadó)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS