2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemhogy megsemmisítik, támogatják a kokaültetvényeket Bolíviában

szerk. 2006. április 11. 13:24, utolsó frissítés: 13:22

A dél-amerikai kábítószer-áradat ellen küzdő Egyesült Államok levegő után kapkod.

A Dél-Amerikán végigsöprő baloldali fordulat váratlan hozadékaként növekedéssel fenyeget a kokacserje-ültetvények mérete Bolíviában. Ez máris rémületet váltott ki az Egyesült Államokban. Washington ugyanis a ‘80-as évek óta ádáz küzdelmet folytat a kontinens déli feléből érkező kábítószer-áradat ellen.

Míg korábban ehhez valamennyi dél-amerikai ország kormánya buzgó partner volt, addig az új bolíviai elnök kitáncol a sorból. A tavaly decemberben megválasztott Evo Morales (aki indián származású) első rendeleteinek egyikével februárban leállíttatta a kokaültetvények megsemmisítését.

A népszerű államfő szavai szerint a kokacserje az Andok évezredek óta ismert és hasznosított gyógynövénye, amelyet
meg kell szabadítani a káros

(értsd: a kokainra vonatkozó) képzettársítástól. A kokát már az inkák is termesztették, a szegény bolíviai perui, ecuadori, kolumbiai parasztok ma is kokalevelet rágnak, mert az csillapítja az éhségérzetet és segít a nehéz fizikai munka végzésében.A kokalevélből erjesztett bor jótékony hatású potenciazavarok és Parkinson-kór ellen. Helyi vállalkozók a bor mellett szappant, sampont, fogkrémet és kekszet is készítenek a kokacserje felhasználásával.

Morales azt tervezi, hogy az iskolai étkeztetésbe is bevezeti a kokából készült ételeket. Ennek érdekében hatalmas állami kokatermék gyár építését tervezi, amelyet az irtás helyett felvirágoztatandó kokacserje-ültetvények látnának el alapanyaggal. Washingtonban attól rettegnek, hogy


Bolívia el fogja árasztani kokainnal

a térséget és előbb-utóbb az Egyesült Államokat is. Az új "narko-állam" pedig, Morales vezetése alatt és a vele baráti viszonyt ápoló Hugo Chávez venezuelai és Fidel Castro kubai elnökkel karöltve, destabilizálhatja az Andok régióját – figyelmeztetnek amerikai katonai szakértők.Holott Morales csillagának fölíveléséért az Egyesült Államok is felelős: a ‘90-es években ugyanis, amidőn Bolívia a legjelentősebb kokatermelő országgá vált Dél-Amerikában, Chaparéban – Morales szűkebb pátriájában – próbálták ki az amerikaiak a drogháború új válfaját.

Nagylelkű fejlesztési segélyeket helyeztek kilátásba a kormánynak, ha az kiirtja a kokaültetvényeket. A pénzből kívánták finanszírozni alternatív agrártermékek (ananász, banán, kávé, narancs) termesztését. Azóta 700 millió dollárt pumpáltak amerikai és európai segélyszervezetek Chaparéba, ám


az alternatívák nem váltak be.

A banán és ananász szállítási útvonalai túlságosan hosszúak, e termékek ára ráadásul nem versenyképes a kokalevelek árával. A kokaültetvények felszámolása erőszakkal és nyomorral párosult – és tovább szította a fehérek, vagyis gringók elleni gyűlöletet. Az ültetvények irtása ugyanis amerikai tanácsadók közreműködésével ment végbe.A parasztok "meggyőzése" során napirenden volt az erőszak, kínzás; kokatermesztők tucatjai tűntek el nyomtalanul, örökre. Ennek hatására kis híján népfelkelés tört ki Chaparéban, a mozgalom élén egy agyafúrt szakszervezeti vezér állt: Evo Morales.

Alighogy államfővé választották, nyomban leállíttatta a kokairtást, s lehetővé tette, hogy miden paraszt 1 cato (mintegy 1600 négyzetméternyi) földön


kokacserjéket termesszen.

A fölösleget ezentúl nem semmisíti meg a hadsereg, mert Morales szerint az állam is képes ellenőrizni, hogy a termesztők betartják-e a kvótát.

Szakértők mindazonáltal kétlik, hogy önkéntes önellenőrzés alapján is működhet a kábítószer elleni küzdelem. Washington pedig azzal fenyegetőzik, hogy leállítja a Bolíviának nyújtott pénzügyi segélyeket.

Forrás: MTI. Fotók: dwtv.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS