2018. július 21. szombatDániel
23°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Terrorista filmek" kizárva

Gyenge Zsolt 2001. november 14. 11:43, utolsó frissítés: 11:43

[9. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, Marosvásárhely] Pepin úr düledező folyóparti kalyibájában éppen rendet rakott.
Nemes Gyula: PapagályNemes Gyula: Papagály
...ennek ellenére az álomszerűen homályos képeken kaotikus rendetlenségben kell szemünkkel utat törnünk. Bohumil fehér ingben, öltönyben érkezik, de a film végére három nadrágot visel, akárcsak házigazdája, festékes és szakadt a zubbonya, kócos a haja. A mindenféle ideológiától mentes, visszafogott, érzékeny film használhatatlannak tűnő kacatok közé varázsol kedvesen ironikus, hrabalos ízű szépséget. Nemes Gyula rendkívüli munkája két ember szinte szótlan egymáshoz hasonulásáról a fesztivál egyik csúcspontja volt.

Káldy László: Kocsma TVKáldy László: Kocsma TV
Marosvásárhely történetének legszínvonalasabb rövidfilm-fesztiválját élhette meg november 7-11. között. Sok év legfeljebb szerénynek nevezhető versenyprogramja után az idén alig lehetett nézhetetlen filmet látni, a bemutatott művek legalább egyharmada átlagon felüli élményben részesítette azokat a fanatikusokat, akik hajlandók voltak napokon keresztül lélegzetvételnyi szünet nélkül a vászonra meredni.

Eddig nagynevű alkotók esti játékfilmjei jelentették a fesztivál legszínvonalasabb pillanatait, idén a nagyfilmek leginkább csalódást okoztak, teret hagyva ezáltal rövidebb testvéreiknek.

Andrej Szokolov: LatexAndrej Szokolov: Latex
A versenyprogramban szereplő mozgókép-csodák képesek voltak feledtetni azt, hogy a szervezés nem tudott lépést tartani a benevező alkotókkal (ezúttal még fordítógépek sem álltak a fesztiválozók rendelkezésére).

Úgy tűnik, a fesztivál immár önálló, szervezői által sem kontrollált életet kezd élni: a világ minden tájáról nagyszerű filmesek küldik el remek alkotásaikat, ezáltal teljesen megváltoztatva a seregszemle jellegét, új dimenziókat kölcsönözve a rendezvénynek. Ettől a pillanattól kezdve már nem ugyanaz az Alter-Native fesztivál, és ez a szervezőktől, majdani zsűritagoktól is új hozzáállást követel.

Kacsó Sándor: Bogdan az utcánKacsó Sándor: Bogdan az utcán
Kiábrándulást okozott viszont a díjkiosztás, ahol kiderült: időnként művészettől idegen meggondolások győzedelmeskedtek a néhai Simó Sándor esztétikum-centrikus elvei fölött. A magát és a döntéseit egy órán keresztül mentegető zsűri szokatlan szempontokat vett figyelembe: kizárta az ún. terrorista filmeket (Gulyás Gyula kifejezése -- gondolom, a nem-jólnevelt, nem erkölcsös, kényelmetlen alkotásokról lehet szó), és inkább oda adott díjat, ahol nagyobb a szükség.

A díjazott munkákat és a zsűri nyilatkozatait összevetve megállapítható, hogy úgy döntöttek: az igazán "profik" nem ebbe a versenybe valók, nem lehet miattuk mellőzni a kicsiket, a pénzteleneket (mintha a koncepció, a képkomponálás, a forgatókönyv elsősorban nem tehetség-, hanem pénzfüggő lenne). Így aztán mellőzték az előbbieket, akárcsak Simó Sándornak azt a -- fesztiválmegnyitón is bejátszott -- nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy a fesztiváldíj nem szociális támogatás.

Hanno Höffer: A túloldalonHanno Höffer: A túloldalon
Ez persze nem jelenti azt, hogy a díjazott alkotások nem voltak általában nagyon jók, de azok számára, akik figyelemmel követték a teljes versenyprogramot, nyilvánvaló, hogy néhány nagyon felkavaró, rendkívül átgondolt, igazán profi munka kimaradt (így járt Nemes Gyula, a cikk elején felidézett, Papagály című remekműve is).

Márpedig egy fesztivál rangját nem a díjak pénzértéke (az amúgy csekély összegek hangsúlyozása ezért fölösleges), hanem a díjazáskor figyelembe vett kritériumok adják meg.

A fesztivált természetesen nem lehetett elrontani, néhány hónap múlva úgyis csak a filmekre emlékezünk. Szép emlék lesz. Kösz.

______________________________________________

A 9. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjai

Vladimir Perovic, 
<br />
a fődíjas rendezőVladimir Perovic,
a fődíjas rendező
A Fesztivál nagydíja:
Vladimir Perovic: Halvány zavar fényes csillagomon
Radio Romania Canal Tineret díja (CD-lemezek, könyvek 1,5 millió lej értékben):
Hanno Höffer: A túloldalon
DaKINO Alapítvány díja (100 USD):
Christian Volckmann: Maaz
DaKINO Alapítvány díja (100 USD):
Horváth Mária: Állóképek -- Rajzok egy élet tájairól
Közönségdíj (részvétel a 10. Alter-Native fesztiválon):
Andrej Szokolov: Latex
Zsűri különdíja (egy marosvásárhelyi hétvége):
Itzik Lerner: A Black Dot in a Wide Sea
Duna Műhely díja a legjobb régióbeli magyar filmnek (gyártási kapacitás):
Kacsó Sándor: Bogdán az utcán
Román Nemzeti Filmintézet díja (5 millió lej):
Reto Caffi: A 99-es busz megállója
Román Nemzeti Filmintézet díja (5 millió lej):
Káldy László: Kocsma TV
Simó Sándor emlékdíj a legjobb diákfilmnek (a Maros megyei MADISZ díja, 10 millió lej):
Catalin Mitulescu: Bucuresti-Wien 8:15

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS