2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Poénokat adtunk elő” – jelezték érdeklődő kérdésünkre

Horvát Zsolt 2006. április 10. 17:09, utolsó frissítés: 16:53

A szerzőnek nem volt szándékában közszolgálati stílusban írni a Humorfesztiválról. #b#Mi kényszerítettük.#/b#

Ez a cikk felkérésre a BBC közszolgálati stílusában íródott. A szerzőnek nem volt szándékában közszolgálati stílusban írni cikket a Humorfesztiválról. Ezt külső nyomásra tette így.

A közszolgálati újságírás súlyos dolog. A mondatok rö. A jelzők unalmasak és kevesek. Az „unalmas” egy unalmas jelző. A mondatokban statisztikai adatok vannak. Az előbbi mondatban 36 betű volt. Azok aránya, akik ennek utánaszámolnak, 67%. Alapigazság: a közszolgálati újságírásban a fordulatok is standardok. Alapigazságot írni a bekezdés végére egy hasonló standard fordulat.


Az elmúlt hét hét darab napból állt.

Ebből egyet lefoglalt a focimeccs. Eredmény: 0-0. Két napot lefoglalt a magyar miniszterelenökjelölti vita. Eredmény: Gyurcsány. Egy nap elment tömegközlekedésre. Három nap maradt a kolozsvári Harmadik Humorfesztiválra. Az első nap kevesen voltak, a második nap kétszer annyian, plusz az ajtóban kibicelő takarítószemélyzet. A harmadik nap a Studház nagytermét is megtöltötte a közönség, plusz az ajtóban kibicelő takarítószemélyzet által vidékről odacsődített rokonság.

A fesztivál első napján fellépő Pofon 74 zenekar többek között zenét játszott. Félidőben egy eldobott vasszék eltörte a gitárt. Könczey Elemér érdemes grafikusművész többek között rajzolt. Később a Szomszédnéniék abszurd jeleneteket, többek között humort adtak elő.

A meghitt hangulatú közönség hálásan megtapsolt minden produkciót. „Ez nagyon sokat jelző dolog” – mondta a szerzőnek előadás végén Bálint Ferenc humorista, aki többek között


szintén humort adott elő.

Kérem a korrektort, hogy a fenti mondatból a közszolgálatiság nevében NE húzza ki a „jelző” szót, mert az nem jelző, hanem egy olyan szó, amely csak formában hasonlít arra, hogy „jelző”.

A Humorfesztivál második napján karikatúrák voltak a teremben, amelyek többek között poénokat ábrázoltak. Molnár Adalbert és Tóth Szabolcs karikaturistákkal a beszámoló szerzője beszélgetett. A beszámoló szerzője úgy érzi, a közszolgálati egyszerűség nevében írt cikke szép lassan az általános iskolai tornaóra értelmi szintjére merül.

A második nap önkéntesek viccversenye is volt. Majd a Szomszédnéni P.I. is előadta legújabb humorestjét, amelyben többek között poénokat adtak elő. „Poénokat adtunk elő” – jelezték érdeklődő kérdésünkre. Aki ezt ott, akkor nem vette volna észre, ebből a beszámolóból első kézben értesülhet róla.Utána Gáspárik Attila és Nagy István lépett színpadra. Indulásból bevallották, hogy


16 éves poénokat adnak elő.

Ezzel megelőlegezték azt, hogy a közönség is észrevegye, esetleg rossz néven vegye, hogy 16 éves poénokat adnak elő. A közönség fele nem élt 16 évvel ezelőtt. A közönség másik felének már olyan rossz a memóriája, hogy nem emlékszik, mi volt 16 évvel ezelőtt.

A Humorfesztivál harmadik és egyben utolsó napján a Gálaest került megrendezésre. A „megrendezésre került” egy olyan kifejezés, amit a közszolgálati újságírás három bekezdésenként előír. Ettől a szabálytól el lehet tekinteni, ha egy rendezvényen kevesebb mint három bekezdésnyi esemény kerül megrendezésre.

A Gálaestet Csók Zsolt tavalyi fesztiválnyertes nyitotta. Csók Zsolt ezen a fesztiválon is fel akart lépni versenyzőként, de a szervezők nem engedték, mert a tavalyi nyereményéből egy sört se fizetett a szervezőknek. A szervezők tagadták ezt az információt. Csók tagadta ezt az információt. A Krajczár


megerősítette ezt az információt.

A beszámoló szerzője tagadja ezt az információt. A Transindex megerősíti ezt az információt. Csók Zsolt után a döntős humoristák léptek fel. Név szerint: Felméri Péter, Nagy Zsuzsa és Bíró Zsombor. Felméri Péter, a szerencsés nyertes hajlandónak mutatkozott arra, hogy nyereményéből minimum egy sört fizessen a szervezőknek és a zsürinek. Felméri Péter egyöntetűen megérdemelte az első díjat.

Ebben a bekezdésben a közszolgálatiság szabályaival ellentétben még egy szám se szerepelt. Tizennyolc. Később Maksa Zoltán humorista lépett színpadra. Később Galla Miklós humorista lépett színpadra. A közönség mindkettőt viccesnek tartotta. Galla az öltözőbe menet megjegyezte, hogy ez egy kulturált közönség volt. Ezt meg ő tartotta viccesnek. A Humorfesztivál


jó fesztivál.

Kérem a korrektort, az előző mondatból ne húzza ki a jelzőt, mert attól a mondat értelmét vesztheti. A fesztivált az RMDSZ szervezte, a Szomszédnéni Produkciós Iroda segítségével. Belső információk szerint ezért cserébe a RMDSZ is segítséget nyújt majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda kandidátusa esetén a következő elnökválasztáson.

A közszolgálati újságírás nyelvezetében a „belső információk szerint” tulajdonképpen azt jelenti: ez nem igaz. A közönség értékelte, hogy a fesztiválon sok szó esett politikáról. Úgyszintén szexről. Többnyire együtt. Mindkettőben a megfelelő pozíció elfoglalásáról van szó. Jövőre a szervezők mindenkit visszavárnak. A letépett idei plakátok jövőre belépőjegyként használhatóak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS