2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia tüntetések: "Villepin, t'es foutu, la jeunesse est dans la rue!"

fotók: Keresztes Barna 2006. március 30. 14:56, utolsó frissítés: 13:49

#b#[fotóriport]#/b# Egyetemi barikádok, bekötött szájú szobrok és milliók az utcákon: megnéztük, hogyan #b#intenek be#/b# a kormánynak a francia diákok.

Az eheti általános sztrájkban körülbelül 3 millióan – más becslések szerint egymillióan – vonultak utcára 250 városban Franciaországban. Ez volt az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb demonstrációja az országban.

Eközben április negyedikére ismét általános sztrájkot és országos tüntetést hirdetett meg az "első munkaszerződés" néven elhíresült törvényjavaslat (CPE) ellen 12 szakszervezet – munkavállalók, egyetemisták és gimnazisták érdekvédelmi szervezetei. A kitűzött cél: tovább fokozni a kormányra nehezedő nyomást.

A Bordeaux I egyetem: ideiglenesen autonóm terület, a bejáratok elbarikádozvaA Bordeaux I egyetem: ideiglenesen autonóm terület, a bejáratok elbarikádozva


Felirat a Renault jobb ajtóján: firkálj össze a CPE ellen!Felirat a Renault jobb ajtóján: firkálj össze a CPE ellen!
Egyetemi kávézó. Az első plakát: a bár dolgozói sztrájkolnak. A második: a vendégek is sztrájkolnakEgyetemi kávézó. Az első plakát: a bár dolgozói sztrájkolnak. A második: a vendégek is sztrájkolnak

Az eheti tüntetések nagyjából incidensek nélkül folytak le. A kivétel Párizs volt, ahol a tüntetőkhöz csapódó mintegy száz randalírozó megpróbált erővel behatolni egy áruházba, és betörte egy kávéház kirakatát.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter a párizsi tüntetés kezdete előtt elrendelte a rendőrségnek, hogy ha erőszakcselekményekbe torkollanak a demonstrációk, akkor vegyenek őrizetbe "annyi bajkeverőt, ahányat csak tudnak", de védjék meg a békésen tüntetőket, főleg a fiatalokat és a járókelőket.

A CNT, az anarchisták vörös zászlója, a fekete macskávalA CNT, az anarchisták vörös zászlója, a fekete macskával


Diák-nagygyűlés a Bordeaux I egyetemen. A tét: a három hete tartó blokád feloldása. A vitát a munkaügyi törvénytervezetről Yann Dufour szociológus vezeti (jobbra)Diák-nagygyűlés a Bordeaux I egyetemen. A tét: a három hete tartó blokád feloldása. A vitát a munkaügyi törvénytervezetről Yann Dufour szociológus vezeti (jobbra)
Annak ellenére, hogy a tömeg-megmozdulás jórészt
<br />
nélkülözi a politikai színezetet, helyenként feltűnnek
<br />
a kommunista párt, a trockisták és az anarchisták 
<br />
zászlói: nem hagyják ki ezt az alkalmat Annak ellenére, hogy a tömeg-megmozdulás jórészt
nélkülözi a politikai színezetet, helyenként feltűnnek
a kommunista párt, a trockisták és az anarchisták
zászlói: nem hagyják ki ezt az alkalmat


Az egyik népszerű rigmus: Az egyik népszerű rigmus: "Villepin, si tu savais ta réforme ta réforme, Villepin, si tu savais ta réforme ou on se la met! Au cul, au cul, aucune hésitation, C'est la c'est la, c'est la révolution!" (Szabad fordításban: Villepin, tudd csak meg, a reformoddal kitöröljük a seggünk, nem várunk, nem várunk, forradalmat akarunk!) A táblán álló szöveg: "És te hogy látod a jövőt a CPE-vel?"A 84 állami egyetem közül 69-et tartottak kedd estig megszállva a diákok – ez rekord; a megmozdulások kezdete óta egyre több felsőoktatási intézményt barikádoznak el az ott tanulók. Marseille-ben 250 ezren, Grenoble-ban 60 ezren, Rouenban legalább 20 ezren, Nantes-ban 50 ezren, az ország délnyugati részén, Pau-ban 40 ezren tüntettek a szakszervezetek beszámolója szerint.

Bordeaux-ban incidensek nélkül folytak a tüntetések Bordeaux-ban incidensek nélkül folytak a tüntetések


"Villepin, t'es foutu, la jeunesse est dans la rue" (Villepin, elbasztad, a fiatalság úton van!)


És akik a hangulatot pörgetik: ad-hoc buli a Place de la Victoire-onÉs akik a hangulatot pörgetik: ad-hoc buli a Place de la Victoire-on


Bordeaux-i fotóriportunk készítőjének beszámolója szerint az egyetemeken a helyzet nem feszült, annak ellenére, hogy már több mint három hete tart a blokázs – ámbár sokan elégedetlenkednek a kurzusok elmaradása miatt.Sztrájkoló diákok a Bordeaux II lépcsőjénSztrájkoló diákok a Bordeaux II lépcsőjénAz egyetemi épületek körülbelül háromnegyede ennek ellenére még mindig megszállás alatt áll, az ajtók elbarikádozva, bent nagy transzparens hirdeti, hogy "ideiglenesen autonóm terület". Az épületekben a diákok közül mindenki azzal foglalkozik, amit szeret – van olyan terem, amit kávézóvá alakítottak át, a mellette levőben az egyik egyetemi zenekar ad-hoc koncertezik, a fő előadóteremben projektoron filmeket néznek.

Másutt vitatkoznak, festenek – a transzparenseknek van a legnagyobb keletje –, mások szórólapokat osztogatnak az egyetem előtt. Esténként a kampuszban anti-CPE buli.

A talapzatán amúgy a Scientia felirat állA talapzatán amúgy a Scientia felirat áll


A Szabadság vezeti a népetA Szabadság vezeti a népet


(Ezt a felvételt Jean Müller, az AFP fotósa készítette.
<br />
A tüntetéses fotók március 28-án készültek Bordeaux-ban,
<br />
a sztrájkoló bárról és a vitáról 29-én, az elbarikádolt 
<br />
egyetemről pedig a múlt hét folyamán)(Ezt a felvételt Jean Müller, az AFP fotósa készítette.
A tüntetéses fotók március 28-án készültek Bordeaux-ban,
a sztrájkoló bárról és a vitáról 29-én, az elbarikádolt
egyetemről pedig a múlt hét folyamán)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS