2018. október 23. keddGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A svéd támogatók újabb gyűjtést szerveznek

kérdezett:Sipos Géza 2001. november 12. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

"A leksandiakat rendkívül felháborította, ami a 'mi' Gyimesünkben történt" -- nyilatkozták a gyimesbükki gyermekkórház megszüntetéséről Kersti és Sune Björklöf, a falut segítő svéd csoport vezetői.
A Fran by till by (Faluról falura) csoportot és sok-sok leksandi embert rendkívül felháborított az, ami a gyimesbükki gyermekotthonnal történt. Az otthont bezárták, a bútorzatot és mindeféle felszerelést és berendezést elvittek vagy szétvertek -- ezek mind Európa-szerte élő barátaink ajándékai voltak -- mondta Kersti és Sune Björklöf a Transindexnek.


-- Elmondaná egy pár szóban miként alakult ki a kapcsolat a gyimesbükki intézettel?

1989-ben beszélgettünk és tárgyaltunk a romániai helyzetről és arról, mit is tehetnénk, ha Ceausescu el kell majd hagyja a színteret. Kis falvakban élünk a leksandi parókia körzetében, ezért gondoltunk főleg a diktátor falurombolási terveire. Az volt az ötletünk, hogy "örökbe fogadunk" egy falut -- egy olyan helyet, amelynek kultúrája a mienkhez hasonlít. Így aztán azt javasolták nekünk, keressünk barátokat Gyimesben.1990 márciusában Hakan Landelius és Stuber György Erdélybe utaztak helyszínt keresni a támogatási projekthez. Ekkor találkoztak a gyimesbükki tanárral, Deáky Andrással. 1990 áprilisában egy hét emberből álló csoport vitte a faluba az első baráti segítséget. Ekkor láttuk a gyermekkórházat is -- sokkoló benyomás volt.

1990 októberében a romániai árvaházakról készült film bejárta a világot. A Rädda Barnen szervezet (Save the Children/Mentsd a gyermekeket) a Falu-Kurieren regionális hírlappal együtt pénzgyűjtésbe kezdett a gyimesbükki intézet javára. Több mint egymillió svéd koronát gyűjtöttek össze. Norvég, holland, francia és német csoportok a kórház és a gyermekgondozás ügyének más részeivel kezdtek foglalkozni.

A Rädda Barnen illusztrációjaA Rädda Barnen illusztrációja-- Konkrétan mire fordították a közadakozásból összegyűlt pénzt?

A svéd pénzalapból elsősorban a gyimesbükki intézet központi fűtése készült el. A csoport ezenkívül új számítógépet, gyógyszereket vásárolt a gyermekkórház részére, és Dr. Deáky Lujza igazgatónőt tanulmányútra hívtuk Svédországba, hogy ismerkedjen az itteni hasonló intézetekkel.

A "Fran by till by" csoport az évek alatt fagyasztóládával, tornaszerekkel, képességfejlesztő játékokkal, ruhákkal, cipőkkel, lepedőkkel, tanszerekkel, karácsonyfa-díszekkel, édességekkel segítette az intézetet.


-- Értesítette-e Önöket a bákói gyermekvédelmi igazgatóság valamilyen formában a bezárási tervekről?

Nem kaptunk semmiféle információt egyik Bákó megyei illetékes intézménytől sem a gyermekkórház bezárásáról. Ők az évek alatt sosem vették fel velünk a kapcsolatot -- és mi soha, soha nem értenénk egyet ilyen intézkedésekkel. Ami történt, az humanitárius botrány és Gyimesbükköt ért súlyos csapás.

Az intézkedésről gyimesbükki barátainktól hallottunk. Mikor megkaptuk a hírt, a hatóságok már 40 gyermeket már máshova szállítottak. Elég nehezen hittük el, amit hallottunk és próbáltunk valami megoldásra találni, hogy az intézetet megmenthessük Több úton értesítettük Hakan Landeliust a történtekről, merthogy ő szervezte annak idején a gyermekkórház segélyezését.


-- Mik a további terveik, fordulnak-e az ügyben európai uniós intézményekhez?

Hakan Landelius kapcsolatban áll Emma Nicholsonnal, az Európa Parlament képviselőjével, Románia-jelentéstevővel. Másfelől a nyáron szinte minden nap lesújtó híreket kaptunk a gyimesbükki közhangulatról. Ezután úgy döntöttünk, még ha a mi segítségünk csak csepp a tengerben, mégis folytatnunk kell a munkát.

Leveleket írtunk olyan leksandi (és Svédország más régióiban élő) magánszemélyeknek és csoportoknak, akik a gyimesbükki idős emberek és családok "nagyszülei" voltak, és értesítettük őket a történtekről.

A mi csoportunk augusztusban tartott gyűlést, ahol megbeszéltük, mi is a teendő. Úgy döntöttünk, ismét felvesszük a kapcsolatot a Falu-Kurieren hírlappal. A lap cikket közölt a történtekről, melyben megdöbbenésünket fejeztük ki az intézkedéssel kapcsolatban. A leksandi emberek most többet fognak összegyűjteni, mint az elmúlt 12 év alatt, mert annyira felháborította őket az, ami a "mi" Gyimesünkben történt.

Sok leksandi járt az utóbbi években Gyimesben és látták, hogy épül ki egyre jobban. Az intézet Románia egyik legjobb gyermekkórháza volt. Nagyon fontos dolog, hogy az ott dolgozó asszonyok milyen jól gondozták a fogyatékos gyermekeket -- külföldi segítőktől kaptak képzést.

Dr. Deáky Lujza teljesítménye fantasztikus, tiszteljük őt a munkáért, melyet nehéz körülmények között a kórház és az egész falu érdekében végzett. A falubeliek éjjel-nappal jönnek hozzá, ő valóban ismeri a helyzetüket. Ő minden imát megérdemel. Igazán aggódunk a helyzet miatt: egy élet munkája darabokra tört. Az intézkedés másik, könnyen belátható szomorú végeredménye, hogy még nagyobb a munkanélküliség a családokban, s ez ártatlan és komolyan fogyatékos gyermekeket sújt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS