2019. október 23. szerdaGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legnépszerűbb román reklámok: győzött a „Balkán-fíling”

Bakk-Dávid Tímea összeállította:Bakk-Dávid Tímea 2006. március 08. 15:18, utolsó frissítés: 14:19

Az Unirea egyik italreklámját betiltotta az Audiovizuális Tanács. A közönség és a kritikusok díjazták, mert megtalálta a közös hangot a fogyasztókkal.

Az Iquads, a hazai reklám-szakportál on-line közönségszavazásán az Unirea (Egyesülés) márkanév- és a Connex-Vodafone Împreună (Együtt) című reklámkampánya eszmeiség-kategóriában lett győztes. A második romániai on-line reklámfesztivál további nyertesei: az Altex – Nebunul (A bolond), a Coca-Cola Igloo és a Zapp – Suparat (Haragos).

A BestAds 2005 öt szekciójában összesen huszonkét rádió-, tévé-, illetve nyomtatott reklámra lehetett szavazni.

Az Altex elektronikai üzlethálózat reklámja (Leo Burnett & Target ügynökség) megelőzte nemcsak a Connex-Vodafone-ét, hanem az egyik legnépszerűbb MTV-reklámot, a Made in Romaniát is.
Az MTV – Made in Romania a harmadik helyre szorult ugyan,
<br />
ám a disznó élete és halála című történet szerintünk kedvesebb,
<br />
mint az olcsó termékek felkutatásába beleőrült vásárlóéAz MTV – Made in Romania a harmadik helyre szorult ugyan,
ám a disznó élete és halála című történet szerintünk kedvesebb,
mint az olcsó termékek felkutatásába beleőrült vásárlóé

A győztes Altex-reklám üzenete: nézd meg az orvost, vedd meg az Altex-terméket. Vagyis ha már belefáradtál, sőt: -őrültél az olcsó termékek keresgélésébe, és bolondokházába kerülsz, a megoldás a megfelelő üzlet kiválasztása.

„Miután a megelőző kampányok során megpróbáltak bennünket, fogyasztókat meggyőzni, hogy az Altexnél akár egy koldus is vásárolhat részletre, most a brandjellemzők újabb feltárulkozásának lehetünk tanúi. Eltekintve attól, hogy a reklámok által közvetített ígéreteket csak televízióban alkalmazzák, koncentráljunk a spot epikai szálára:


az egész egy pszeudo-csillapítószerre utal,

amely egyes esetekben jóval erősebben hat, mint az orvosi kezelés. Hogy ez valóban így van-e, később elválik” – írta Alina Stanciu az Iquads reklámkritika rovatában, még a szavazás előtt.

Együtt mindenre képesek vagyunk – 
<br />
a Connex-Vodafone két kategóriában is taroltEgyütt mindenre képesek vagyunk –
a Connex-Vodafone két kategóriában is tarolt


A kategória második helyezettje, a Connex-Vodafone (McCann-Erickson) a reklámhanganyagért kapott első díjat.

A képsorok, a helyszínek, az emberarcok és az ötlet maga univerzálisan (értsd: közhelyszerűen) érthető. Példa erre az a tanmese, mely szerint egy kéve búzát nem lehet elszakítani, pedig a búzaszálak önmagukban milyen törékenyek; vagy a „cseppekből áll össze a tenger”, általánosan „egységben az erő” jelmondat, amit mindenki ismer, és innentől csak új formát kellett ehhez az "ideológiához" találni.


Az egyszerre kilélegző tömeg szelet kavar

– és a megfelelő helyen belép a képbe a kisfiú, aki egyedül talán nem tudná elfújni a születésnapi gyertyákat. A telefontársaság szolgáltatásai pedig kit érdekelnek?

Nyomtatott reklám kategória: a Coca Cola plakátja 
<br />
győzött (McCann Erickson ügynökség)Nyomtatott reklám kategória: a Coca Cola plakátja
győzött (McCann Erickson ügynökség)

Ha Kusturica rendezné A gyűrűk urát... Bár csak második helyre 
<br />
szorult, a bukaresti DAKINO Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 
<br />
figyelemkeltő plakátja szintén nagyon bejött 
<br />
kritikusoknak és fogyasztóknak egyarántHa Kusturica rendezné A gyűrűk urát... Bár csak második helyre
szorult, a bukaresti DAKINO Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
figyelemkeltő plakátja szintén nagyon bejött
kritikusoknak és fogyasztóknak egyarántA reklámkampányok győztese az Unirea (Next Cap ügynökség). A több változatban sugárzott italreklám láttán sokan fanyalogtak. Az Audiovizuális Tanácshoz (CNA) több panasz érkezett többek közt orvosoktól (az egyik reklámban a munkatársuk kórházi ágya mellett italoznak a szereplők), hogy így sem tudnak fegyelmet tartani az egészségügyi intézményekben – mondta el a Transindexnek Gáspárik Attila, a CNA alelnöke.

A testület végül azt a változatot tiltotta be, amelyben az italukra váró polgárok meghúzzák a vészféket, mert a reklámokban tilos antiszociális cselekedetet bemutatni.

Az Unirea reklám nyomtatott változata (Next Cap ügynökség)Az Unirea reklám nyomtatott változata (Next Cap ügynökség)


„Nekem egyébként nagyon tetszik, mert olyan igazi rossz értelemben vett


"Balkán feeling"-et közvetít.

Ugyankkor szerintem nem ért célt a kampány, mert nem hiszem, hogy valaha számba venném a reklámozott italt. Aki meg azt issza, annak nincs tévéje” – fejtette ki Gáspárik.

Az alelnök ugyanakkor felsorolt néhány kirívóbb esetet, amikor be kellett tiltaniuk egy-egy reklámot. „Egy elektronikai cég azt reklámozta, hogy most minden árat leszállítottak. Elméssz a boltba, és látod, hogy csupán néhány termékre érvényes. Jön a másik:


ne moss fogat, mert elég a rágógumi.

Mindezt egy olyan országban, ahol a fogkrémfogysztásban európai szinten a leghátul kullogunk. Egy margarinreklám azt mondja, ne vegyél több kolbászt, sajtot, mert a margarin íze pótolja mindezt... Van munka bőven”

– sorolta Gáspárik, hozzátéve, a reklámoztatókat legtöbbször a konkurencia készteti arra, hogy a nagyobb hatás elérése érdekében áthágják a szabályokat. A tanács nemrég a Romtelecomnak állíttatta le hat reklámklipjét, amiért nem szabályosan, vagyis nem áfával együtt tüntették fel áraikat szabályosan.

Többször megesik, hogy a konkurens vállalatok feljelentik egymást. A CNA hivatalból is indíthat eljárást, de a legtöbb esetben ez bejelentés alapján történik. „Bevezettünk egy másik módszert is, a tévedések elkerülése végett.

Egyezményt írtunk alá az Országos Reklámtanáccsal (RAC), amiben az áll, hogy minden vitatott anyag kapcsán kikérjük a véleményüket. Működik” – tette hozzá Gáspárik. A CNA egyébként nem a reklámozó cég vagy a reklámkészítő stúdió ellen jár el; az esetleges büntetést a klipet vagy spotot sugárzó médiumok kapják.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS