2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltott reklámok: az erkölcstelentől a „politikailag nem korrekt”-ig

szerk. 2006. február 27. 19:24, utolsó frissítés: 19:06

Meztelen anti-Barbie a kirakatokban, rúzsos száj a visszapillantó tükörben, rejtett nekrofília. #b#Ízlések és az érte járó pofonok.#/b#

Egy oroszországi gazdasági magazin Moszkvában terjesztett plakátjainak százait kellett leszednie, mert a reklámtartalmakat és információkat ellenőrző bizottság erkölcstelennek ítélte az euró- és dollárlogók összefonódott szimbólumát.A plakátot a Berlin Press a Best Rejected Advertising (legjobb kiselejtezett reklámok) harmadik, megjelenés előtt álló kötetébe is beválogatta.A londoni székhelyű egyesület a fogyasztók panaszai vagy valamely illetékes testület döntése nyomán betiltott, rádiós, tévé- vagy nyomtatott reklámokat a nemzeti és nemzetközi szabványoknak megfelelően, az illetékes hatóságok engedélyével közli.

Az összeállítás bemutatásának egyik fő célja, hogy rávilágítson az országonként különböző „ízlés és illem”-standardokra, valamint a médiatartalmak engedélyeztetéséért felelős nemzeti testületek döntéspolitikájának különbségeire.
Az Amy Biehl Alapítvány Dél-Afrikában sugárzott televíziós reklámjai ellen, amelyek New Yorkban Clio-díjat nyertek, szintén több panasz érkezett.

A két reklám szereplője egy fekete, illetve egy fehér kisfiú, mindketten „elszegényedett társadalmi rétegből” származnak, a képsorok közben pedig elhangzik: néhány év múlva az első szereplő eltérít egy gépjárművet, és lelövi annak tulajdonosát, ha az bármiféle ellenállást tanúsít; a másik kisfiú néhány év múlva egy bevásárlóközpontban koldul majd, és habozás nélkül megkésel valakit, aki közönyösen elsétál mellette.

Ítélet:
A rengeteg túszejtéses-eltérítéses eset kontextusában rossz ízlésre vall az ehhez hasonló reklámok készítése.

A gyerekek utánozni fogják a reklámokban látottakat.

A reklámok bátorítják, népszerűsítik és igazolják az erőszakos cselekedeteket.

A reklámok félremagyarázzák a bűncselekmények indítékait, és részvétlenek az áldozatokkal szemben.


Egy panaszos kifejtette,

mivel a reklámban bemutatott gyerek nem az övé, a problémáit sem érzi sajátjának. Ha a szegény családokból származó gyerekeket nem képes integrálni az oktatási rendszer, az a kormány hibája, nem az övé.

A reklámkészítők azzal érveltek, céljuk az volt, hogy a néző direkt konfrontálódjék a bűncselekmények témájával. A reklámok provokálnak, intellektuális és érzelmi kihívást intéznek a nézőhöz, gondolkodásra és önvizsgálatra késztetnek.

A Pánafrikai Kongresszus félkatonai szervezet radikálisai által 1993-ban meggyilkolt fehér önkéntes, Amy Biehl történetének kontextusában készült reklámfilmek azonban a hatóságok szerint csak tovább szítanák a feszültségeket Dél-Afrikában.

Az ország „szociális betegségeivel” való szembenézésre nem sokkoló, hanem reménytkeltő és optimista képsorokkal, módszerekkel lehetne sarkallni az embereket.

Ugyanakkor a reklámok a hatóság szerint azt sugallják, minden utcasarkon kolduló gyerek potenciális bűnöző, és ahelyett, hogy felelősségvállalásra késztetnék a nézőket, félelmet ültetnek el bennük.Szintén Dél-Afrikában, fogyasztói panaszra tiltották be a Teazers nevű zenés-műsoros mulatóhely és sztriptízbár arany Loerie-díjas rádióreklámját. A legnépszerűbb rádióreklám címet is elnyerő brandban elhangzott szöveg azzal „csábította” a fogyasztókat, hogy a táncoló lányokon segítenek, ha a Teazersbe mennek: egyik táncos egyetemre akar menni, a másik az öccse tandíjára, harmadik pedig mellcsökkentő műtétre gyűjt.


A fogyasztók elsősorban

azt kifogásolták, hogy „erkölcstelen” dolgot (sztriptízt) reklámoznak a rádióban. A reklám ugyanakkor lealacsonyítja a női nemet, népszerűsíti az ellenük irányuló erőszakot és megvetést. A reklámot végül nem tiltották be, hanem a műsoridő „felnőttóráiba” száműzték.Félrevezetőnek minősítették a Fisher & Sons Funeral Home ál-temetkezési vállalat szépségápolási termékekéhez hasonló balzsamozófolyadék-reklámját.

Részlet: „A halál fáradttá, sápadttá és elhasználttá teheti a bőrt. De semmi sem biztosítja jobban a ragyogó, friss arcszínt, mint az ’IN ETERNUM+’ balzsamozó folyadék… Klinikai tesztek bizonyítják, hogy késlelteti az oszlás jeleit…"A nagy-britanniai Channel 4 „ál-temetkezési vállalat”-reklámja voltaképpen a Hat lábnyira a föld alatt (Six Feet Under) című televíziós sorozatát népszerűsíti. A hatóságok szerint a nézők valószínűleg inkább összezavarodnak, mintsem hogy értékelnék a reklámozó ironizáló szándékát. A reklámkampánynak egyébként már vége, a tévétársaságnak azonban azt tanácsolták, következőkor mellőzzék a hasonló ötleteket.


További témák:Az illusztrációk forrása: http://www.bestrejectedadvertising.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS