2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit árul el tulajdonosáról a céges csésze aljára kövesedett kávé?

Bakk-Dávid Tímea Bakk-Dávid Tímea 2006. január 26. 17:59, utolsó frissítés: 17:16

Mutasd a munkahelyi csészéid, s megmondjuk, ki vagy, valamint hogy #b#kinek, hol és meddig#/b# dolgoztál.

Ha az alkalmazottak többségének nagyobb formátumú csészéje van, az általában arra utal: van protokolltea és -kávé korlátlan mennyiségben, és titkárnő is akad, aki megfőzi. A főnök ezek szerint nem kicsinyeskedő, és nemcsak üzleti partnerei számára tartogatja az ingyenpiát.Ha munkahelyi csészéd füle mögött már gyűl a kosz (v. ö. zseg), akkor valószínűleg régóta vagy munkaviszonyban, hacsak nem vagy mosogatásmániás.A munkahelyi csészék jellegzetessége ugyanis az, hogy szinte soha nem mossák ki őket. Mivel az esetek nagy többségében ugyanaz a személy használja e tárgyakat, elégséges, ha néha belelöttyintünk egy kis vizet, majd


a tegnapi kávéalj feloldott felső rétegével együtt kiöntjük.

A céglogóval ellátott csészék tulajdonosai vagy hűséges munkatársak, vagy csak egyszerűen smucigok. Az első variánst alátámaszthatja a csésze aljára kövült, a behatóbb régészeti vizsgálatokat is lehetővé tévő barnás-szürkés réteg.

Cégvezetők, figyelem: egy kolléga, aki a cégnél még arra sem pazarol időt, hogy a fent leírt módon kiöblítse csészéjét, valószínűleg minden erejét a munkába fekteti.

Neki még fizetésemelés sem kell, elég, ha néhány év után meglepitek egy ugyanolyan, de vadiúj csuporral. A spórolós fajták is céglogós csuprot használnak – egyrészt mert ajándékba kapták, és továbbadni illetlenség, másrészt hogy ne kopjon az otthonról hozott, drága pénzen vett példány.

A képlet az ő esetükben egyszerű: ahány céglogós csupor, annyiszor váltottak munkahelyet. Voltaképpen az egyszerűség kedvéért meglennének egyetlen csuporral is, de kínosan mutatna egy Siemens feliratú az újabban a Nokiánál dolgozó alkalmazott íróasztalán.

A smiley-arcos csésze tulajdonosa igyekszik függetlenedni a munkahelyi elvárásoktól, könnyedén és lazán venni a dolgokat. Az ő szájából hangzanak el azok a kijelentések, amelyeket később szállóigeként emlegetnek munkatársai. (Pl. egy lazán odavetett mondat a főnöknek: „Mióta itt dolgozom, ez az első alkalom, hogy kettőnk közül én megyek el hamarabb!”)Kétértelmű megfogalmazásai miatt róla szólnak a pletykák, de őt érik a szívatások is. Bár elvégzi munkáját, valamiért mindenkinek az a véleménye róla, hogy lusta. Néha erre rá is játszik, de csak a móka kedvéért: például projektleadási határidő előtti nap


tízpercenként cigiszünetet tart,

és látványosan sétálgat fel-alá kezében a Muszáj nekem dolgozni? Pont most? Pont itt? feliratú, kajánul vigyorgó pofát ábrázoló csészéjével. Emiatt várhatóan nem marad túl sokáig a cégnél, de ezt valószínűleg nem is bánja.A feliratos csészék egyébként nem árulnak el túl sokat tulajdonosukról. A felirat hosszúságától és tartalmától függően a közölnivaló az unalmas/bárgyú és a szokatlan/elmés közötti széles (vagy nagyon is szűk) skálán mozog.

A tulajdonosa nevét tartalmazó sorozatcsésze mintegy kivetülése az egónak: nagy, (fel)színes, külső hatásokra fokozottan érzékeny. Látszólag egyedi, de voltaképpen behelyettesíthető. Ezt cégvezetőként a következő kísérlettel bizonyíthatjuk: vegyünk fel helyette egy azonos keresztnevű személyt, és lássuk el egy azonos feliratú csuporral.

A horoszkópos csupor tulajdonosának beilleszkedési törekvéseiről vall. Meg akarja mutatni, ki ő, és mivel azt látja, munkatársai többsége vonzódik az asztrológiához –


a vécén felejtett magazinok többsége

ugyanis mindig a horoszkópnál marad nyitva –, elsősorban csillagjegyével határozza meg önmagát. Konformista, alkalmazkodó, jó a munkabírása – ám a váratlan helyzeteket általában képtelen racionálisan kezelni. Mint például akkor, ha kiderül: rajta kívül legalább még egy munkatárs rendelt ugyanabból az üzletből, ugyanabból a sorozatból egy tökugyanolyan csészét.Emellett egyes állatjegyek – úgymint a Kos, a Bika, a Bak – könnyen összetéveszthetők; általában pedig mindenki kényes arra, hogy miből iszik, és ki után. A tulajdon szentségét valló embertípus azonban személyes sértésnek veszi, ha véletlenül valaki az ő csuprát használja.


A ki ivott a csészécskémből?

kérdés vészjósló hangon történő feltevése egyébként is rendkívül sokrétű következményekkel járhat. Több tíz percre félbeszakadhat a munka, a folyosókra kivonuló kollégák nagy örömére, amint a közösség két megbecsült tagja egymásnak esik egy csésze miatt.

Egyes cégvezetők az uniformizált – eldobható, egyszer használatos papír- vagy műanyag – ivópoharak bevezetésével próbálják megelőzni ezeket a konfliktushelyzeteket.Te melyikből innál?A perszonalizált, egyedi készítésű csészék kedvelői többnyire vezető típusok. Az echte korondi, kézzel festett-zománcozott, vagy éppen utazási trófeaként szolgáló – párizsi látképet, Big Bent vagy a Mátyás-templomot ábrázoló – csészekölteményeknek néhány kilométeres távolságon belül valószínűleg nem akad párja.

Hátrány: nem túl hosszú életűek. Hamar eltörnek vagy valaki megfújja őket, ez pedig rossz ómen. Átlátszó és egyszerű, puritán személyiségre vall a dísztelen üvegpohár. Aki munkahelyén ebből iszik, mintha hazamenne, és az első keze ügyébe kerülő pohárból inna egy pofa csapvizet.

Valószínűleg nem fogyaszt kávét, poharát mégis lelkiismeretesen elmossa használat után. A pohár tulajdonképpen nem is sajátja, hanem cégtulajdon, de mióta az eszét tudja, itt dolgozik, és ugyanabból a pohárból issza a mindennapi vízadagját. Éppen ezért hajlamos bent aludni a munkahelyén, mert a megszokás nagy úr: otthoni állatfigurás csupra mintha egy idegené lenne.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS