2018. december 16. vasárnapEtelka, Aletta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Döntött a CNCD: "egyházi ügyekbe nem avatkozhatnak bele"

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2006. január 25. 14:03, utolsó frissítés: 13:56

#b#A tanács nem mondta ki#/b#, diszkriminálja vagy sem a nőket a protestáns teológia, de a különvélemény szerint igen.

Az Országos Diszkrimináciellenes Tanács úgy ítélte meg, hogy a nők egyenjogúságára vonatkozó 2002/202-es törvény 3. cikkelye értelmében nem avatkozhatnak bele [a protestáns teológia felvételi rendszerébe] – mondta el a Transindexnek Asztalos Csaba, a CNCD elnöke.

A testület a Desiré Alapítvány és a Transindexet kiadó Média Index Egyesület megkeresésére adott választ. A panasz értelmében a Protestáns Teológiára jelentkező lányok hátrányos helyzetbe kerülnek azzal, hogy a felvételit meghirdető erdélyi és a királyhágómelléki református, valamint unitárius egyház különbséget tesz a jelentkezők


nemi hovatartozása szempontjából.

Tavaly szeptemberben például összesen 19 helyet írtak ki fiúk és 3 helyet nők számára. Így olyan lányok estek ki a vizsgán, akik jobb jegyátlagot értek el, mint az utolsónak felvett fiú jelentkező.

A tanács kollégiuma elemezte a két református és az unitárius püspökség, illetve a Kolozsvári Református Teológia álláspontját, amelyek – az unitáriusokat kivéve – mind az említett cikkelyre hivatkoznak, amely kimondja: az esélyegyenlőségi törvény nem alkalmazható az egyházakra, majd öt támogató és egy ellenszavazattal a beavatkozás ellen döntöttek.


Asztalos ugyanakkor hozzátette:

külön vita tárgyát képezte, hogy a tanács tárgyalhatja-e, kimondhatja-e a diszkriminációt annak ellenére, hogy a törvény nem alkalmazható az egyházakra, de végül ezt elvetették. „A Diszkriminációellenes Tanács nem mondta ki sem azt, hogy diszkriminatorikus a helyzet, sem azt, hogy nem az” – fogalmazott.

Ennek ellenére a hivatalos értesítésben – amelyet az összes érintett félnek eljuttatnak – szerepelni fog a tanács egyik tagjának a különvéleménye, amely diszkriminatorikusnak minősíti a felvételi rendszert – tette hozzá a testület elnöke.

A Desiré Alapítvány és a Média Index Egyesület a hivatalos értesítés kézbesítése után dönt a további lépésekről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS