2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

International Living: nem is rossz a romániai életminőség

S. Z. 2006. január 13. 15:36, utolsó frissítés: 15:17

A toplista szerint Franciaország a világ legjobb országa, Amerika a hetedik, a citromdíj Iraké.


Az Egyesült Államok csúfosan visszaesett, Románia viszont egész jól muzsikál az International Living életmód-magazin éves toplistáján, mely összesen 194 országot vizsgál a megélhetési költségek, szabadidő és kultúra, gazdaság, környezet, szabadság, egészségügyi rendszer, infrastruktúra, biztonság, és persze nem utolsósorban a klíma kritériumai szerint.

Miután 21 évig vezetett, az Egyesült Államok idén először végzett a 7. helyen: a magazin kommentárja szerint tavaly a gazdaságnem működött úgy, ahogy kellett

volna, és a helyezésnek a személyes szabadságjogok szűkülő köre sem tett valami jót – pedig az ilyen elvont dolgok miatt sokat fintorognak azok, akik azon méláznak, hogy vajon a világnak mely országában kezeltessék a köszvényüket.Idén meglepő módon Franciaország vitte el a nagydíjat. A citrom-díj Iraké lett, mivel az International Living szerint itt a legrosszabb az életminőség. No de gondolták volna, hogy Uruguay lesz Dél-Amerika legjobb országa? Közép-Európában Horvátország bizonyult a legjobbnak, Namíbia két vállra fektette az összes afrikai országot (nem lehetett nehéz dolga) – Közép-Amerikában Ecuador a sztár. Románia a megtisztelő, de


minden feltűnéstől mentes

47. helyen végzett (ez a toplista első negyedébe esik). Országunk fő vonzerejének a kultúráját és a természeti szépségeket tartották a szerkesztők – rossz jegyet kapott viszont az infrastruktúra, illetve gazdasági teljesítmény fejezetekben.

Moldova Köztársaság ötven hellyel maradt el Romániához képest, és a 97. helyen végzett: Európa legszegényebb országát csak kellemes klímája és rusztikus szépségei dobják fel– amúgy minden más mínuszba megy: gazdasága nem versenyképes, egészségügyi rendszere gyengélkedik és a szabadidős kínálata sem éppen olyan, hogy egyirányú repülőjegy rendelésére késztessen egy szaúd-arábiai sejket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS