2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Huszonéves bloggerek a hatvanas évekről

szerk. 2005. december 16. 15:14, utolsó frissítés: 15:01

'zzz #b#a cucccc k'rvvva jóóóó#/b# vazzzz', méhggghhh brfgrrrhh, indiáááán! bzzzgrr, kígyóóóó!

A hatvanas évekről szóló emlékeikről kérdeztük az ismerős bloggereket. A válaszok:


Székely Csaba


1961

ANYU (4 éves): Ma az oviban egy fiú megcibálta a hajamat. Szép szőke hajam van. Ha nekem fiam lesz, én nem hagyom, hogy a lányok haját cibálja.

APU (7 éves): Ma megpofozott a tanítónéni. Ha én apa lennék, nem hagynám, hogy a fiamat mások pofozzák.


1962

FIDEL CASTRO (34 éves): Az álnok, imperialista, burzsoá, nacionalista, osztályellenség XXIII. János pápa kiátkozott a katolikus egyházból! Ezennel Vatikán szivarellátását meghatározatlan időre megszüntetem!


1963

JOHN F. KENNEDY (44 éves): Jó a kilátás ebből a fekete limóból. De nocsak, mi csillan ott az ablakban?


1964

BRET EASTON ELLIS (1 napos): Oáááááá! Oáááááá!
SZÜLEI: Félelmetesen visít ez a gyerek.


1965

NICOLAE CEAUSESCU (43 éves): Mától kezdve én vagyok a Román Kommunista Párt főtitkára, ezért a következő változtatásokat iktatjuk be: az ország neve Román Szocialista Köztársaság, a rózsa neve pedig román szocialista rózsa lesz.


1966

MAO CE-TUNG (73 éves): Jön kul-tu-rá-lisz fora-dalom. Lesz sok jó kul-tura. Nem kapi-talisz-ta. Sok kom-csi csel, csak jó cucc. Ha nem tet-szik, csó-ró prücs-kök, csip-csup csap belé-tek gép-ágyú, cö-cö.


1967

JIM MORRISON (24 éves): 'zzz a cucccc k'rvvva jóóóó vazzzz', méhggghhh brfgrrrhh, indiáááán! bzzzgrr, kígyóóóó! bébi, aggy egy t'zet, ghhmmm béka nthrú, rzzzfgrrr puff!


1968

SZÖRÉNYI LEVENTE (23 éves): Mit kíván a magyar nemzet? Magyar nemzeti Beatles-tracket!


1969

ANYU (12 éves): Láttam egy helyes fiút a szüreti bálon. Nemcsak helyes, hanem bátor is: lovagol és hallgatja a Szabad Európát.

APU (15 éves): A bálon végig figyelt egy lány. Nem rossz, csak kicsi még. Ha megnő, talán összehozok vele valamit.

Garat, https://www.garat.freeblog.hu/


Jakab-Benke Nándor

Ha éltem volna a hatvanas években, akkor sem emlékeznék semmire, mert végig be lettem volna szívva. Az érdekes az, hogy nem az itthon jut eszembe leghamarabb, az ötéves terveivel és Sütő Andrással és a nagy székelyföldi iparosítással, hanem Amerika.

Gagarin az égben. Mindenki felfelé néz. Hidegháború, melegmozgalmak. Kennedyt megpuffantják. Nagy sírás. Jön a Beatles. Még nagyobb sírás, már nem igazán emlékszünk semmire. Mire meglövik Martin Luther Kinget is, már zsibbadtra marihuánáztuk magunkat.

Jön a Woodstock, trapézgatyák, Jefferson Airplane, sárdagonya, Grateful Dead, Easy Rider, Denis Hopper, Lennon is nagyon zsibbad Yokóval, megalakul a Mothers Of Invention. Mindenki az Űrodüsszeiát nézi, nagy trip az egész, Meztelen Ebéd, egyre többen tűnnek el a haverok közül, van, aki túladagolásban, van akit elvisznek Vietnamba.

Vietnam! Ho Si Minh is a son of a bitch! Közben Európában új hullám van, Godard, Truffaut nyomulnak, diáklázadás, prágai tavasz, szegénység mindenhol, Közel-keleten ölik egymást, inkább szívjunk még egy kicsit. Ahh.

Még egy szó: Trabant.

Nándika for life, https://nandika.freeblog.hu/


Butka Gergő

Gőzöm sincs a hatvanas évekről de inkább megfordítanám: naponta találkozom az öreg kamionsofőrökkel, akik még papucsban, fehér "maiou"-ban vezetnek, menet közben borotválkoznak a visszapillantótükörben (az öreg Bumbar, például). Az ők föstöt köpködő kamionjaikat szoktuk megelőzni a szerpentineken, nos ők azok, akik még azokból az időkből maradtak.

Nagyon felgyorsult számukra a világ, amikor ők kezdték a fuvart, három nap volt az út Bukarestig, két hét Szibériáig (l. Józsi bácsi például oda szállított) és nem értik mire kell GPS-követő a kamionra, ők úgyis tudják hol vannak. Azt hiszem, visszavágynak a hatvan kilométeres évekbe.

Rágó és gumi, https://ger.blogspot.com/

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS