2017. október 20. péntekVendel
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyetlen dobozban elfér a Köztes Terek Múzeuma

B. A. M. 2005. november 14. 18:28, utolsó frissítés: 18:14

Ha az emberek nem mennek el a kortárs művészethez, a művészet megy el az emberekhez.
Nem-konvencionális terekben bemutatható, nem-szokványos közönségnek szánt képzőművészeti gyűjtemény – így határozza meg önmagát a Köztes Terek Múzeuma. A gyűjtemény anyagát a hétvégén – mindössze néhány órányira – a kolozsvári Német Kulturális Központban is bemutatták.

Bagatell – Jovánovics György műve.
(A bagatella jelentése egyébkény csomagocska).
A relief kizárólag köztes terekben, fényteli közegben
érvényesül. A fehér gipszfelületen a fény kelti

életre és értelmezi a formát.


A galéria gyűjteményének válogatásakor az egyedüli meghatározó rendezőelv az volt, hogy a köztes terek modellezéséhez a mű tartalmilag hordozó, méreteit tekintve pedig hordozható legyen.

Két egymásba nőtt test birkózik egy mindent megsemmisítő nyílás fölött Szabó József Sziámi birkózók című alkotásában. A viaskodás értelmetlen, hiszen itt csak vesztesek lehetnek: az elnyomott fél maga után rántja a társát.


A gyűjteményt gondozó Bikmakk Kulturális Egyesület ugyanis fontosnak tartja az anyag mozgathatóságát, hiszen azt vallják: ha az emberek nem mennek el a művészethez, a művészet megy el az emberekhez.

Szentjóbi Tamás Kiemelés/5 című 1969-ben
készült munkája. „Az államon belül minden
személynek joga van szabadon mozogni és lakóhelyét
szabadon megválasztani. Minden személynek joga van
minden országot, ideértve saját hazáját is elhagyni,
valamint saját hazájába visszatérni.”A csupán egyetlen nagyobb dobozba összecsomagolható tárlatanyag mobilitásának köszönhetõen megkeresi a befogadót, többnyire azokon a helyszíneken, ahol egyáltalán nem, vagy kevésbé szokás kortárs művészetrõl, az ahhoz kötődő kérdésekrõl beszélni.

A kő marad: Pauer Gyula Utcakő pszeudo-mása. A hetvenes évek elején készült munka valódinak látszó, de ál-utcakő, rendeltetésétől eltérően járásra nem alkalmas tárgy.Így például iskolákban, egyetemek auláiban, vasútállomásokon, továbbá bármilyen kiállításra alkalmas köz- vagy magántérben állítják ki az alkotásokat.

Kerezsi Nemere Hajnal című munkája
több felvétel egymásra helyezésének eredménye,
a fényvándorlás optikailag érzékelhető változásainak rögzítése.


A tárlatanyag ismert és kevésbé ismert kortárs képzőművészek anyagát egyaránt tartalmazza, a kiállított tárgyakat kézbe kapott tárlatvezető-szöveg segítségével tekintheti meg és értelmezheti a néző.

Mécs Miklós Legyen ön is messiás című társasjátéka teljes részletességgel dolgozza fel az Evangéliumot. Minden csodatétel szerepel a kártyákon vagy a táblán. A kártyákon találunk hamis csodatételt és próféciát: a három messiás közül kettőnek ugyanis szükségszerűen célt kell tévesztenie.


A tizenhat erdélyi és magyarországi művész munkáit bemutató tárlat Kolozsvár után ideiglenesen „hazatért” Sepsiszentgyörgyre, de a szervezők szerint legközelebb várhatóan Rekecsinbe viszik el a dobozolt múzeumot.

Kőnig Frigyes Látótér című művén a jobb és bal szem által érzékelt területet, s a kettő összességéből létrejövő binokuláris látótér figyelhető meg.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS