2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem jut ágy mindenkinek a bákói börtönben

szerk. 2005. november 02. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Az ország legzsúfoltabb börtönében négyemeletes ágyakban alszik 1200 elítélt. Százan így is csak más ágyában kaptak helyet.


450 fő befogadására tervezték a bákói börtönt, amelyben jelenleg 1200 elítéltet tartanak fogva. Az intézmény ennek ellenére jó irányba halad: néhány éve még 2200 “lakójuk” volt. A börtönt 20 évvel ezelőtt építették át, addig állítólag auschwitzi körülmények uralkodtak benne. Azóta már nincs olyan terem, amelybe száz ember lenne bezsúfolva. Ötvenen azonban még most is laknak az egyik óriáscellában – 30 ágyon kell osztozniuk. A cellák többségében amúgy négyszintes ágyak találhatóak, amelyek a mennyezetig érnek.A börtön-riportot készítő Jurnalul National újságíróinak meglepetésére a férfi börtönlakók nem panaszkodtak semmire, még akkor sem, amikor a riportereket magukra hagyták velük. Nem úgy a nők. Bár a férfiakhoz képest kényelmesebben lakhatnak – “csak” hatvanan vannak hat cellában – más szempontból sokkal szigorúbban bánnak velük. A férfiak ugyanis járhatnak szakács-kurzusra, sőt, a szerencsésebbek mezőgazdasági munkát is végezhetnek (ez a börtön elsődleges jövedelemforrása), a nőknek csupán napi 50 perc szabadtéri séta van engedélyezve.

A napilap riportereinek azt is elpanaszolták, hogy tisztálkodási lehetőség csak hetente egyszer, minden pénteken van, akkor is csak 3-4 órán keresztül, úgyhogy mindig tömegesen zuhanyoznak. Ruhamosásra is van azért lehetőség: az udvaron lévő kádba napi két órát folyik a meleg víz. Az egészségügyi ellátás amúgy sem dicséretreméltó: sokan napokig fekszenek lázasan anélkül, hogy bár egy aszpirint kapnának. Néhány perc után az is kiderül, hogy szinte mindegyik nőt bántalmazták már az őrök, és hogy az igazgató még elvétve sem látogatja meg őket – többségük soha nem látta a nagyfőnököt.

A lap azt is kiderítette, hogy a börtönben kiskorúak is vannak előzetes letartóztatásban. A hat kiskorú lányt a többi előzetesben ülő nő közt találták meg. A börtönök szabályzata szerint a kiskorúakat tilos összezárni nagykorúakkal, de ezt nem tudták megoldani, mert a legkisebb, négyszemélyes cella ugyanis már foglalt.

A konyhán dolgozó elítélteket tartják itt, őket szintén tilos lenne a többiekkel összezárni. A kislányoknak talán jobb is így, a nagyobbak olvasni tanítják őket, megpróbálják levezetni a felgyülemlett feszültségeket, szétválasztják őket, amikor “Miattad jutottam ide!” csatakiáltással egymásnak esnek. Az elítéltek közt egyszerű zsebtolvajok, csalók, gyilkosok egyaránt vannak.a Jurnalul National írása alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS