2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Napi 9 órát tölt médiára kattanva egy átlag-amerikai

S. Z. 2005. október 11. 19:46, utolsó frissítés: 19:05

Netezni hétközben szokás, a 18-24 évesek kevésbé használják a világhálót. A tévé továbbra is király.

Egy átlagos amerikai naponta akár kilenc órát is eltölt valamilyen médiummal a televízió vagy a személyi számítógép képernyője előtt, neten böngészve vagy a mobiltelefonját használva – mutatta ki az Indiana állambeli Ball State University kutatócsoportja. Így ki lehet jelenteni: az amerikaiak számára a médiafogyasztás a leghangsúlyosabb élettevékenység.

A kutatócsoport 400 személy médiahasználatát vizsgálta: elemezték, hogy 5000 órán át hogyan alkalmaztak 15 különböző kommunikációs-információs csatornát, a tévétől az e-mailen át az írott sajtóig, a mobiltelefonig és a különböző honlapokig. A tanulmány készítői hangsúlyozták: nem a legfrissebb újdonságokra azonnal lecsapó felhasználókat vontak be, hanem átlagembereket.

A televízió a vezető médium: napi négy órán át nézi egy átlagos felhasználó. A rádió második helyen futott be, de
feljövőben van a személyi számítógép,

amely a netes alkalmazásokat is figyelembe véve szintén második helyen végzett. Igaz, a számítógép előtt töltött idő csak mintegy fele a tévézésre fordított időnek, azonban ezt az arányt egyetlen más médium sem közelíti meg. Meghökkentő eredmény továbbá, hogy a 18-24 éves korosztály kevésbé használja a világhálót, mint mások, eltekintve a 65 éven felüliektől.

Míg a televízió- és videózás, újságolvasás aránya a hétvégéken a legnagyobb, internetezni hétköznapokon szoktak a felhasználók, a rádiózás aránya naponta nagyjából változatlan. A média-fogyasztás 56%-a otthon történik, 21% a munkahelyen, 8,3% pedig autóban.

Érdekes lehet a marketingesek számára az, hogy kiderült: a média-fogyasztással töltött idő mintegy 30%-ában


egyszerre több korszerű eszközt is használnak.

A vizsgált személyek 97%-a vallotta azt, hogy szokása egyszerre több média-hordozóra figyelni: a felhasználók leggyakrabban chat-elés, újságolvasás és telefonálás közben figyelnek másra is.

Egy, az American Press Institute által készített felmérés ugyanakkor kimutatja: az amerikaiak háromnegyede tévézés közben újságot olvas, kétharmaduk pedig az interneten is szörfözik. A Ball State University kutatói szerint ez a figyelem-megosztást feltételező szokás inkább a nők mint a férfiak, valamint inkább az idősebbek, mint a fiatalok körében hangsúlyos.

A Ball State tanulmánya részben igazolja egy másik kutatás tanulságait. Ez arra vonatkozott, hogy miért használják a világhálót az amerikaiak. A Pew Internet és az American Life Project januárban közzétett felmérése szerint 2004 végén naponta átlag 70 millió amerikai használta a netet levelezésre, tájékozódásra, egészségügyi és utazási hírek után kutatva – ez 37%-al több, mint négy évvel korábban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS