2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Útikalauz bloggoló Földlakóknak

Gy. A. Gy. A. 2005. október 04. 10:51, utolsó frissítés: 10:27

Vannak helyek, ahol az őszinte bloggolás nem kis veszéllyel jár. Most nem a barátnőkre gondolunk.

A Riporterek határok nélkül (RSF) szervezet olyan kalauzt jelentetett meg, amely hasznos tanácsokkal lát el bloggereket. Többek között azt taglalja, hogyan tevékenykedhetnek teljes biztonságban.

Könyvüknek elsősorban azon országokban vehetik majd hasznát, ahol egy e-mail továbbküldéséért is börtön járhat, hát még egy szabad szájú netes naplóért, és ahol minden alkalommal ki kell játszani a politikai cenzúra éberségét.

A francia kormány támogatásával létrejött kézikönyvben "a szólásszabadság új hírnökei"-nek nevezik a bloggereket. "A bloggerek gyakran olyan országokból származó valódi újságírók, ahol a hivatalos sajtót cenzúrázzák vagy megfélemlítik" – írja Julien Pain, a szervezet az Internet Szabadságáért irodájának vezetője. "Csak ők továbbítanak független híreket, a hatóságok zaklatását vagy akár a letartóztatást kockáztatva".
Anonim bloggerek

A Kézikönyv bloggereknek és cyber-disszidenseknek c. kiadvány .pdf formátumban tölthető le az RSF honlapjáról, angol, francia, kínai, arab és perzsa nyelven. A valóban praktikus útmutató technonológiai szakemberektől és tapasztalt bloggerektől származó tanácsokat, ötleteket tartalmaz.

Megtaláljuk benne pl. lépésről-lépésre a technikai leírását annak, hogyan hozhatunk létre és tarthatunk fenn egy blogot a teljes anonimitás védelme alatt, és külön fejezet szól azokról a technikai lehetőségekről, amivel a cenzúra játszható ki.

Egy másik fejezet arra képez ki, hogyan biztosíthatjuk, hogy emailjeinket kizárólag a címzett olvassa. Ezek az ötletek pedig nem csak a diktatúrában élő bloggolók számára lehetnek hasznosak...


Biztonságos mailezés

Mail témában megtudhatjuk például, hogy a helyi szolgáltatón keresztüli levelezés nagyon-nagyon rossz ötlet, mert a hatóságoknak relatív könnyű megfigyelni. Ha valamilyen külföldi ingyenes webmailt választunk, akkor már valamivel nagyobb technikai kihívás elé állítjuk a kémeinket, de továbbra sem vagyunk teljes biztonságban.

A könyv szerint a legjobb megoldás az, ha kódolva küldjük el az üzeneteinket. Ebből is a legtutibb módszer az aszimmetrikus kódolás, amelynek lényege, hogy két kóddal variálunk: az egyik az üzenetek bekódolására, a másik pedig a megfejtésre alkalmas. Az ajánlott, egyik legnépszerűbb kódgyártó szoft az Open PGP, amely ingyen letölthető a netről.

Mondjuk nekünk továbbra is erős kétségeink vannak, hogy pl. Szíriában, ahol valaki egy Amnesty Internatioanal hírlevél továbbküldéséért ül börtönben 2003 februárja óta, nem elég terhelő körülmény-e a hatóságok szemében, hogy valaki kódolva küldözgeti a leveleit?


Etikai kódex is

Az RSF szerint a blogok megítélése még mindig nagyon ambivalens, vannak, akik megbízhatatlan forrásnak tartják, mások úgy gondolják, az információs forradalom egyfajta avantgárd mozgalmáról van szó. De maga a tény, hogy az átlagembert arra készteti, hogy nyíltan beszéljen, mindenképp a szólásszabadság eszközévé teszi.

A könyv arra vonatkozó tanácsokkal is ellát, hogyan válhatsz hitelessé, betartva az alapvető etikai és újságírói szabályokat, de szerzői arról is írnak, mitől lesz igazán érdekes egy blog. Az egyik fejezetben pedig harcedzett nepáli, iráni, bahraini, honkongi bloggerek osztják meg tapasztalataikat.

Egyikük az iráni Arash Sigarchi, akit idén februárban kémkedés és az ország vezetőinek megsértése vádjával 14 év börtönre ítéltek a hatóságok, de egyelőre még szabadlábon várja a fellebbezése eredményét. (Hogy ezek után mégis ki akar az ő tanácsai után menni?)


Kína az élen

Sigarchi úgy véli, az internetes újságírás hozzájárulhat a szólásszabadság kiterjesztéséhez. Az ítélet ellenére azt állítja, optimista, és biztos benne, hogy az elkövetkező években már országának vezetői is tiszteletben kell majd tartsák az információhoz való jogot és a szólásszabadságot.

Az RSF közlése szerint a könyv válasz kíván lenni arra, hogy egyes kormányok megpróbálják korlátozni az internet-felhasználást, ellenőrizni, hogy állampolgáraik mit írnak és olvasnak online. Az utolsó fejezet ennek megfelelően egy toplista azokkal az országokkal, akik internet-cenzúrában jeleskedtek: a győztes Kína, őt követik Vietnám, Tunézia, Irán, Kuba, Szaúd-Arábia és Üzbegisztán.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS