2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bezárják a családon belüli erőszak áldozatait befogadó menhelyet

Sipos Zoltán 2005. szeptember 26. 17:41, utolsó frissítés: 17:26

Cég létrehozására buzdította a kolozsvári önkormányzat az anyagi gondokkal küszködő alapítványt.

A civilek hozzanak létre maguknak egy-egy céget, és annak a profitjából tartsák fenn non-profit szolgáltatásaikat – röviden összefoglalva ez volt Raimonda Boian, a kolozsvári polgármesteri hivatal szóvivőjének reakciója arra a hírre, hogy az Artemis Alapítvány által fenntartott menhely anyagi okok miatt október 1-től bezár.

A családon belüli erőszak áldozatai számára fenntartott, Kolozs megyében egyedülálló menhely három és fél éve jött létre. Azóta 44 családnak (44 nőnek és 47 gyereknek) nyújtott ideiglenes szállást, és könnyítette meg a társadalomba való visszailleszkedését.

A polgármesteri hivatal szóvivőjének múlt hét szerdai, a Román Televízióban (TVR) elhangzott válasza azért különös, mivel családok 20%-át érintő erőszak-témában jogszabály is született (a 217/2003-as törvény), mely kimondja: a
helyi hatóságok felelnek azért,

hogy ezen a területen is létezzenek szociális szolgáltatások. Az alapítvány szerkesztőségünkbe eljuttatott közleménye szerint az évek során a legnagyobb nehézséget a pénzügyi bizonytalanság, valamint a hatóságok közönye okozta.

Ezt a finanszírozás is jól mutatja: a menhely működéséhez szükséges összegnek mindössze 2,6%-át sikerült hazai közpénzekből fedezni – a többi külföldi támogatás volt.

Tonk Gabriella, a menhely koordinátora megkeresésünkre elmondta: ők többször is kérvényezték, hogy az önkormányzat adjon bérbe nekik kedvezményesen egy ingatlant, vagy járuljon hozzá hathatósabban a menhely évi 25 000 eurós fenntartási költségeihez – a válasz minden esetben


elutasító volt.

Mióta végső eszközként sajtókampányt indítottak, csak a fenti reakciót sikerült kipréselniük az önkormányzatból.

Az öt lakónak így ki kell költöznie a titkos, és ezért teljes biztonságot nyújtó menhelyről. Azonban úgy tűnik, az Artemis az ARC (Asociatia pentru Relatii Comunitare) nevű fund-raising alapítvánnyal közösen biztosítani tudja lakbérüket néhány hónapig.

Anyagi okok miatt a menhely megszűnik. Pszichológiai valamint jogi tanácsadást továbbra is tudunk nyújtani, de sajnos csak fizetés ellenében – mondta a menhely koordinátora, amikor a további terveik felől érdeklődtünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS