2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A gyerekrajzok pszichológiájáról

Szilágyi Erika 2005. szeptember 07. 18:26, utolsó frissítés: 17:51

#b#[gyerekhét]#/b# Figyeljünk oda, ha a gyerek firkál, mert kiderülhet, hogy érzi magát a bőrében.

A gyermek lelki problémái, érzelmei, a családban dúló viszályok egyértelműen megjelenik a gyermek rajzaiban – főleg a családrajzokban.

Bár a család sokféleképpen értelmezhető fogalom, egyértelmű, hogy állapota, jellege meghatározó a gyermek sorsának későbbi alakulása szempontjából. A nevelésszociológia szerint a család a legkisebb és a legelső szintér az életben, a legelső közösség, amiben a gyermek részt vesz.


Megfejthetők a problémák

A rosszul működő családrendszeren belül krízishelyzetek alakulnak ki, melyeket többnyire a gyermek szenved meg. A családrajzokból ki lehet olvasni a családban rejlő problémákat, még ha ezek a külvilág számára gyakran nem érzékelhetők.

A gyerekek a családrajzok megalkotásakor érzelmi impulzusaikat mozgósítják. Ezeket a pszichológusok gyermekek családi relációinak, a családtagokhoz fűződő érzelmeinek rekonstruálására használják fel, a rajzolással a tudattalanban lévő konfliktusok megközelíthetővé válnak.


A színes a jó

A családrajz-elemzéseknek temészetesen megvannak a maga megfigyelési és elemzési szempontjai, van néhány olyan általános szempont, ami a laikusokat is segíti eligazodni a gyermekrajz-motívumok között.

Vannak általánosan pozitív szempontok, például ha az ábrázolt családtagok egy-két sorban helyezkednek el, ha az alakok egészek, minden testrészük megvan, a rajzoló színes ceruzát használ és a rajzoló helye az utolsó a sorban.

Negatív szempontok, amik aggodalomra adhatnak okot egy családrajz kapcsán, ha az alakok rendezetlenül, áthúzva, átfirkálva jelennek meg, esetleg törzs nélkül, ha összezsugorítottak, vagy felnagyítottak, a rajz egyszínű vagy kevés színt használ, illetve ha a rajzon fenyegető kifejezés vagy mozdulat látható.

A következőkben néhány jellegzetesebb családrajzot elemzünk röviden.

Melitta, 9 évesA kislány órákon figyelmetlen, szemtelen, dacos. Trágár beszédű, csal, hazudozik, és csavarog. Családi háttere: még csecsemőkorában adoptálták. Nevelőanyja egyedül neveli, mivel az apa egy évvel az örökbefogadás után elhunyt.

Melitta rajza erős depresszióra utal. A rajz közepén megjelenik a halott apa, ő a domináns, száj nélküli alak (beszédre képtelen). Mindegyik figura jellegzetessége a szellemalak (átlátszó, kifejezéstelen arc). Az alakok teljesen el vannak különítve egymástól, mintha sírban feküdnének: az ábrán halott, eltemetett család jelenik meg. Az alakok felett ráadásul sírkőnek, vagy sírhantnak tekinthető ábrázolás látható.


Gábor, 10 évesAutóbaleset áldozata, halálközeli élménye volt. Megfigyelhető, hogy a lapot négybe osztja. Ismétlődő elem a figurák szögletessége, robotszerűsége. Az egymástól való elszakadástól való félelemről árulkodik, hogy két képen az alakok háttal állnak. Feltételezhető, hogy a rajz a balesetet és az utána elkövetkező eseményeket, hatásokat ábrázolja.

A fiút kergeti valami, fél valamitől: ez jelenik meg egy kutya alakjában. Figyelemreméltó, hogy egyedül az anya és környezete színes, a feltételezés szerint azért, mert őt láthatta meg először, mikor felébredt a kómából.


Zoltán, 9 évesA fiú és szülei román nyelvű környezetben laknak, magyar nevük ellenére románoknak vallják magukat. A kisfiú mégis magyar nyelvű iskolába jár. Rajzán megjelenik a nemzetiségkeresés, a békés román-magyar együttélés kérdése. A házra kiírta, hogy "román", a lámpa a román zászló színeit hordozza, míg a lámpa piros színű csöve és a körülötte lévő tér a magyar zászló színeit adja vissza.


Aranka, 8 évesRoma család, szegényes körülmények között, egyetlen szobás viskóban élnek. A rajzot a hatalmas ház dominálja, ami a szegénységtől való elszakadásának óhaját fejezi ki. Hiába az anya alakja terjedelmesebb, az apa a domináns magas kalapjával, hosszú lábaival. Ez valószínűleg a roma kultúrában jelen levő patriarchális családtípust jeleníti meg.

Ugyancsak a roma tradíció jelképe a jellegzetesen népviseletbe öltöztetett család, pedig a mindennapi életben a kislány ezeket a ruhákat nem hordja. A rajz szociális problémaként jeleníti meg a szegénységet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS