2019. szeptember 20. péntekFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az uniszex fogamzásgátló nyomában

Szin Péter 2001. október 16. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

A spermiumok lassabban mozognak egy létfontosságú protein nélkül, és ez a hiányosság lehet az impotencia egyik oka. A felfedezés új generációs fogamzásgátlók kifejlesztéséhez vezethet el.
Bostoni orvoskutatók olyan proteinre bukkantak, amely nagymértékben befolyásolja a spermiumok mozgását. A felfedezés új férfi- és női fogamzásgátló szerek kikísérletezéséhez vezethet el, de hatásos meddőség elleni kezelés is fejlődhet az eljárásból. A szóban forgó protein csatornát képez a spermium farokrészének membránján keresztül, amelyen átáramlanak a kalcium-ionok. Ezek az ionok szabályozzák a szaporítósejt úszómozgását.

Minden ember rendelkezik olyan génnel, amely a csatornát kódolja, de ez a gén csak a spermium-sejtekben aktív. A csatornákat blokkoló fogamzásgátlónak ezért várhatóan nem lesz különösebb mellékhatása. "A felfedezés valószínűleg a női fogamzásgátlók kutatásában lesz hasznos" -- mondta a Nature-nek Dejian Ren, a bostoni Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársa.

Ren kutatócsoportja egyelőre egereken kísérletezik, sikerült olyan mutáns rágcsálókat kitenyészteniük, amelyeknél a kalciumion-csatorna nem működött. Mindnyájuk meddőnek bizonyult, mert spermiumaik a szokásos sebesség egyharmadával mozogtak, és elvesztették a normális szaporítósejtekre jellemző "irányérzéket" is.


Andrew Brucker fotójaAndrew Brucker fotója


A spermiumok működőképes csatorna hiányában nem képesek a jellegzetes csapkodó mozgást produkálni (hipermobilitás). A spermiumok a méhbe érve kezdenek el erősen mozogni, rögtön a megtermékenyítés előtt -- valószínűleg egy kémiai jelzés hatására. Úgy tűnik, ez a mozgás teszi lehetővé, hogy a spermium behatoljon a petesejtbe. A mutáns sejtek csak akkor voltak képesek a megtermékenyítésre, ha előtte a petesejtek külső burkát eltávolították.

"Azt már régóta tudott, hogy a kalciumnak fontos szerepe van a spermium működésében, de még sokat kell dolgozni annak felderítésén, hogy ez a csatorna hogyan is működik -- mondta el a Nature-nek David Garbes, a texasi egyetem orvosi központjának sejtbiológusa.


Hibás kálciumcsatorna

A működésképtelen kalcium-csatorna lehet az oka a férfi-impotenciának. "A felfedezés más, a spermiumokban található ion-csatornára is vonatkozhat" -- nyilatkozta Susan Benoff, a New York-i Manhasset Egyetemi Kórház orvosa. Benoff olyan fogamzásgátlón dolgozik, amely a spermium fejrészében levő kalcium-csatornákra van hatással.

"A legtöbb férfi-fogamzásgátló a hormonrendszerbe avatkozik bele, a hatások később nehezen megszüntethetők vagy visszafordíthatatlanok lehetnek. Például a spermiumok száma sosem emelkedik vissza a gyógyszer szedése előtti, normális szintre." Az ioncsatorna-gátló gyógyszereknek nem lehet ilyen kellemetlen következményük.

A fogamzásgátló tablettáknak 4 milliárd dolláros forgalmú a világpiaca. A férfiaknak szánt tabletta megjelenése "fenomenális" lehet, mondja Benoff. A férfiaknak szánt fogamzásgátlókról már sok hír felröppent -- figyelmeztet Paul Wassarman biológus, aki a megtermékenyítést kutatja a New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetemen. "Bárki, akinek sikerül a megtermékenyítést megakadályozni, arra gondol, új fogamzásgátló módszerre bukkant. Hogy a mostani felfedezés miként válik be a gyakorlatban, majd elválik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS