2019. április 21. vasárnapKonrád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tizedik Minimum Party: ez már egy másik generáció

szerk. 2005. augusztus 23. 15:13, utolsó frissítés: 14:51

Alkotótábor és szakmai fórum az erdő alján: soha nem ugyanúgy.

Népszerű és kevésbé népszerű alkotóműhelyek – nem mindig a műhelyvezető a hibás. A személyfényképezés viszont idén mindenkinek bejött. A műhelyek mellett működő szakmai fórum megpróbálta felvállalni azt, ami egyébként hiánycikk az erdélyi magyarság körében: a művészeti kritika vetületeit.

Voltak, akik emléket állítottak az emlékezésnekVoltak, akik emléket állítottak az emlékezésnek


Antik Sándor: Három éve járok a táborba, és inkább előadóként vettem részt a Minimum Party tevékenységeiben. Úgy látom, hogy partiképes lett, és azt tartom nagyon jónak benne, hogy van egy spontán találkozási lehetőség, a résztvevők kapcsolatba kerülhetnek olyanokkal, akik egy-egy területen professzionális tevékenységet gyakorolnak, és itt be is mutatják azt.


Irsai L.-Illés C.-Kalló A.-Koncz Á.:
<br />
Nézőpont kérdéseIrsai L.-Illés C.-Kalló A.-Koncz Á.:
Nézőpont kérdése
Együtt dolgozhatnak velük a táborban, vagy éppen szórakozhatnak, mert nagyon szép a környezet. Az volna az üdvös, hogy ha ez a nyílt beszélgetési lehetőség megmaradna, és az eddig nagyon jól működő műhelyek modellül szolgálhatnának.

Azt beszéltük a minap, hogy a Minimum Party fórumlehetősége miatt érdemli meg az összművészeti jelzőt, és én meg is elégszem ezzel. Összművészet alatt nem azt értem, hogy sok közös műhely kell. Inkább mindenki végezze a maga dolgát, amit aztán meg lehet együtt beszélni. A katalógus és más multimédia produkciók, amik utólag vagy közben itt készülnek, azok valóban az összművészeti jelleget erősítik.
Irsai Zsolt: Arról, hogy mit kínál a Minimum Party...? Mit kínál ez a tábor, mit kínál ez a hely? Számomra az a legérdekesebb vetülete ennek a jelenségnek, hogy bár manapság a különböző nyári táborokon, rendezvényeken fantasztikusan gazdag kínálattal lehet talkálkozni, úgy érzem, hogy az egy picit a szolgáltatás irányába megy, ahol a diákok befizetnek egy bizonyos összeget, és akkor a szórakozás legszélesebb skáláján bejön az, amiért fizettek. De hangsúlyozom, hogy szerintem ennek olyan szolgáltatás-íze van.

Hál’istennek, nem így történik a Minimum Party idején, amikor az otthonról hozott és előre vetített vágy itt testet ölt. Van ennek a helynek egy olyan kínálata, ami működik, azaz benne az otthonról hozott elképzelések testet öltenek.

Hallo - Szentgyörgyi István sokszorosított 
<br />
füle is kijutott a KászonokbaHallo - Szentgyörgyi István sokszorosított
füle is kijutott a Kászonokba
Ebben a táborban valóban működik az emberek közti találkozás, a hely kínálata: ezek a dolgok organikusan, természetesen nőnek és bontakoznak ki. Nagyon érdekesnek tartom például a vizuális művészeti műhely indító, előrevetített keretmotívumát, amelyben a különböző irányból érkező emberek, szellemiségek, gondolatok testet öltenek anélkül, hogy ennek merev, skolasztikus jelleget adna. De ugyanakkor ez a keret képes arra, hogy összefogja a műhely munkáját, és nem folyik szét: azaz egy egyfajta szakmai következetesség is jelen van.


Az első műhelybemutatkozó a táncműhelyé volt, Ösztönvilág és Show-tánc címmel két előadásra is sor került, amit a táncosok kezdeményezésére buli követett - a nézőket is bevonták, persze. A produkciót pezsgőbontás, MP-szülinapi torta és a szakécsnénik másik ajándéka, a nagykászoni bástyás kőfallal körülvett római katolikus templomot ábrázoló falvédő átadása követett.

Bata Rita: Amit meg tudtunk csinálni, az a dzsessztánc volt, és ezt nagyon élvezték az emberek. Nagyon jó tánctípus, mert erősíti a keringést és légzést. Az afrikaiaktól ered, és aztán az amerikaiak tettek hozzá, és még nagyon sok eleme származik innen-onnan a világ minden részéből. Én is hozzáadtam a magam elemeit, ahogyan aztán ezt a showtánc keretén belül látni is lehetett.

Bhutó táncBhutó tánc


A másik, amit még tanultak az emberek, a japán ősi tánc, a bhuto kortárs variánsa. Ez a háború után alakult ki – lázadás a hatalom, az akkori kormány ellen, a diáklázadásokkal egy időben ... Ez a tánc lecsupaszítja az embert, és állati mivoltában, a lélek mivoltában mutatja meg.

Nagyon érdekes volt, kicsit féltem, hogy az emberek nem fogják szeretni, de a darabnak szerintem az lett a legmélyebb része, amikor ezt a mozdulatsort csinálják. Abban a négy, négy és fél percben már teljesen bhutót táncoltak – élvezték, és ennek örülök.


A legkisebbek körében volt a legnépszerűbb az agyaggyúrás, de a nagyok is lehetőséget láttak benneA legkisebbek körében volt a legnépszerűbb az agyaggyúrás, de a nagyok is lehetőséget láttak benne


A fotó és filmes műhely az elmaradhatatlan esti MPTV műsoraiban mutatta be munkáit. A fotóműhelyt Fekete Zsolt, a filmes műhelyet Gáspárik Attila és Schneider Tibor vezették. A kézműves műhelybe bárki bekapcsolódhatott az agyaggal való ismerkedésre, Pünkösti Gabriella irányítása alatt.

Az Élboy (Szabó Attila, Vranyecz Artúr, Molnár István) kísérleti színházi előadásai idén is nagy tapsnak örvendtek. Először indult katalóguskészítő műhely Besze Barbara és Besze Flóra irányításával, amelynek eredményeként már kész interjúk születtek a táborban, és a sokezer képből álló fotódokumentációból is készült egy válogatás a tábor utáni periódusban megjelenő katalógus számára. Amikor az idő is engedte, tábortűz mellett, máskor az erdei házban folytak az esti zenéléssel fűszerezett bulik.

Mosóporopera - eredeti szerkó, eredeti viccek: ilyen egy Élboy előadásMosóporopera - eredeti szerkó, eredeti viccek: ilyen egy Élboy előadás


Fekete Zsolt: A hétköznapokban én nem dolgozom munkaközösségben, tehát nekem ez egyféle tréning. Kell ez, hogy többen dolgozzunk, együtt alkossunk, másokra figyeljünk, hogy alkalmazkodni tudjunk a másikhoz. Együttlevés, együttlétezés két hétig. Ennek elég kemény feltételei vannak.

A szervezők legnagyobb gondja, hogy a közel tíz éve (1995 októberében) összeált szervezőcsapat már egy „másik generáció”, a mostani táborok közönségét már fiatalabbak képezik, akikkel még nincs elég jól kiépítve a kommunikáció.

Fekete Zsolt: Álpanoráma (fotómontázs)Fekete Zsolt: Álpanoráma (fotómontázs)


A szervezők elmondása szerint minden olyan fiatal (középiskolás, egyetemi hallgató) segítségére szükség van, akik már jártak ezekben a táborokban, ahhoz hogy még sokkal többen jöjjenek, és az ő korosztályuk is magáénak érezhesse a Minimum Party alkotótábort. Ez a Minimum Partyk fő célja egyébként, a fiatal alkotók és művészetkedvelő közönség számára lehetőséget bíztosítani az egymással, és a kortárs művészettel való találkozásra.

A fotókat Fekete Zsolt, Kalló Angéla, Szomor Attila, Gáspárik Attila, Bíró Zoltán, Szőcs Anna és Ruzsa István készítették.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS