2020. június 1. hétfőTünde
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyiek a pápuák földjén: ki kerül a kondérba?

B. A. M. 2005. augusztus 03. 16:25, utolsó frissítés: 15:24

Csak az menekül, aki testére fest. Hogy mit és hová? Izgalmas válaszok.

A sztori: megkérdezetteink (tételezzük fel) egyhónapos utazást nyernek Pápua Új-Guineába. Négy hét meglehetősen hosszú idő: mindenképpen gyakori találkozást feltételez a benszülöttekkel.

Hőseinknek hát, minthogy az már önmagában is eléggé kellemetlen, hogy fehér emberek, némiképp idomulniuk kell a helyi kultúra követelmény-rendszeréhez.

Mindenekelőtt – hacsak ideiglenesen is – festeniük kell valamit testükre. Ellenkező esetben az agg, ámde virgonc Csumuku törzsfőnök négyszer megrázva hatalmas orr-karikáját, jelt ad a bennszülötteknek: készítsenek ősi módon kiadós vacsorát, hadd kóstolja meg, hogy sül ki a recept az erdélyi négyesfogatból.A kérdés: a megkérdezettekkel egyhangúlag megegyeztünk abban, tényleg gáz lenne, ha az emberevők pocakjában szolgálnának tápanyagul. Nincs menekvés: testfesteni kell. Na, de mit és hová?Karácsonyi Zsolt (költő)

hátára egy kitárt szárnyú ragadozó madarat tetoválna, lássák a pápuák milyen magasröptűek a gondolatai. A nyaka köré egy kígyót, melynek farka a
nemi szervéig ér el - értsék meg ők is, milyen veszélyes, hidegvérű és megfontolt a fehér ember, különösen, ha erdélyi, magyar és költő.


Ez utóbbi motívum a Mediafax hírügynökség erdélyi kirendeltsége vezetőjének,


Tóbiás Andreának is bejön.

Ő is egy kígyót festene (de lehetne esetleg egy krokodil is), mondjuk a dekoltéjára, egyszerűen, mert tetszik, mert nem unalmas, és mert szexis.Szilágyi-Palkó Csaba színész, rendező, egyetemi tanársegéd

a kérdés hallatán kirobbanóan felkacagott, majd gondolkodási időt kért. Valamivel később (ekkor már csak szaggatottan nevetgélt) úgy nyilatkozott, rendkívül bonyolult, aprólékosan kidolgozott, halszálkás mintázatú rokokó, esetleg biedermeier minta-özönnel borítaná be teljes testét, hogy a gonosz és vérszomjas benszülöttek már a motívumvilág áttekintésénél (esetleg megfejtésénél) is annyira elfáradjanak, hogy ne legyen már kedvük a trancsírozásra.


Gergely Edit író, újságíró

a pasiját tetoválná. Úgy érti, az egész testére. Mint mondja, a miért egyrészt magánügy, másrészt nem árulja el. De egészen bizonyos abban, az emberevők értenének belőle.


A fotók a marosvásárhelyi Félsziget Fesztiválon készített tetoválás-archívumból származnak

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS