2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Rotaract kividíjas, de küldünk két murkot is!

szerk. 2005. augusztus 02. 16:54, utolsó frissítés: 16:04

A Félsziget remek alkalom az önfelmutatásra. Elemezzük!
Kivivel azt, vagy azokat díjazzuk, akik számunkra nagyon rokonszenves módon vannak jelen. Murokkal pedig azokat sújtjuk, akik agresszív, ötlettelen, színvonaltalan módon nyomulnak. Mi a különbség a nyomulás és a jelenlét között? Reméljük, ez ki fog derülni mostani, célunk szerint minden színpadiasságtól mentes díjkiosztásunkon.


Kivi-díj a Rotaractnak

A Rotaract Club-ról nem sokat tudunk. Marosvásárhelyiek, négy hónapja alakultak, összeszedték a Maros-menti szemetet, tortát visznek az árvaházakba a szülinapi bulikhoz.

Szponzori támogatásokból tartják fenn magukat. A Félszigetes ötletük már önmagában is remek, az pedig, hogy és ahogyan megvalósították, nem igényel további kommentárt.


Az ötlet a következő volt: sörrel, zsíroskenyérrel és gulyáslevessel honorálják azokat, akik összeszedik az eldobott műanyagpalackokat és söröspoharakat. Az akció költségvetése 80 millió lej körüli mozgott, 25 hordó sört dobtak be, ebből 22-t a Bergenbier biztosított.

30 söröspohár vagy 10 flakon ért egy sört, 60 pohár vagy 20 flakon egy gulyást. Az akció népszerűsége hatalmas volt. A gyűjtögetőktől megtudtuk, napi fél órába telt összeszedni egy gulyás-zsíroskenyér-sör menünyi műanyagot, de a kapirgálás már önmagában is jó buli volt.

További rokonszenves elemek: a Rotaract nyomulás-mentesen, szinte diszkréten bonyolította az akciót. Az elején – az információszórás végett – szórólapokat osztogattak, és nem hatalmas Rotaract-emblémás plakátokat ragasztottak.

Nem mellékes az sem, hogy az összegyűjtött, jelentős mennyiségű műanyagot átadták egy újrahasznosítónak, és ami különösen szimpi: sok-sok embernek szereztek komoly sikerélményt azzal, hogy nagyvonalúan honorálták munkájukat. Gratula, Rotaract Club, reméljük a közeljövőben sokat hallunk még rólatok!

Murok-díj a Diszkrimináció Ellenes Tanácsnak és Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási MinisztériumnakHa példát láthattunk arra, mit jelent a pozitív jelenlét, most dokumentáljuk azt is, milyen a formális-felületes nyomulás. Két plakátot mutatunk be – egyiket sem tennék ki a hálószobánkba, még a Neoton Família-poszter mellé sem.

A dolog azért is kínos, mert a diszkrimináció-elleneseknél és a környezetvédelemnél is ott dolgoznak a szépreményű fiatal magyar politikusok, akiket újabban az RMDSZ-es dinoszauruszok bokrétaként tűznek a kalpagjukra. Fiatal-nem fiatal, az igénytelenség folyamatos.

Vegyük a diszkrimináció-ellenesek plakátját. Ne diszkrimináljuk a fehér macit azzal, hogy nem hórázunk vele, inkább táncoljunk, és akkor már jó lesz a kedve. A plakát arculata megfelel egy TIR-kocsi által elgázolt macska grafikai színvonalának.

A szomorú macinál piros alapon ez olvasható: DISZKRIMINÁCIÓ STOP. Persze sejthető, hogy ez mit is jelent, hogy tudniillik ne legyen már diszkrimináció, de ettől a szöveg még nincs magyarul. Aztán jobbra fent ott a felsorolás, hogy ne diszkrimináljunk például fajra, HIV/AIDS-re való tekintettel (logikai baki), és az a mozzanat, amikor már nem bírjuk könnyek nélkül: sexuális orientáció.

A plakát sokmindenről meggyőzött minket, de arról nem, hogy ne diszkrimináljunk. De talán nem is ez volt a plakát célja.

A másik vizuális-logikai gyöngyszem az Országos Vízfelügyelettől származik. A szöveg:

VERDE. DESCHIS
GREEN IS BEAUTIFUL
ZÖLDEN. SZÉP


Pazar dolog, hogy három nyelven olvashatjuk a plakátdumát, a gáz, hogy az égvilágon semmi értelme. Hogy mennyire nincs, azt maga a fordítás leplezi le. Adott három szöveg, és mindegyik mást jelent.

Valójában egyedül az angol verzió értelmezhető valahogy, mert állít valamit, ami attól még nagyon általános, de legalább értelmes. A román és a magyar szöveg elég hozzávetőlőgesen mond valamit.

VERDE. DESCHIS – mi van? ZÖLDEN. SZÉP – micsoda? Mire vonatkozik a román, mire a magyar és mire az angol szöveg? Iszonyatos káosz. Az egészben az a pikáns, hogy míg a nagy felirat ilyen iszonyatosan kozmopolita, a román közhivatalok nevei csak és kizárólag románul szerepelnek.

Amúgy a Félszigeten több olyan plakát is megjelent, amiről tudni lehetett, hogy valamelyik, többnyire RMDSZ-finanszírozású kirakat-projekthez tartoznak. Több köbméternyi önmutogató papír, amikre a szellőn kívül senki nem figyel fel. Miért? Mert azon kívül, hogy a nyomdaszámla kifizetőjét dicséri, a plakátolvasónak semmit sem nyújt.

Ha a diszkriminációellenesek és a vízgazdálkodók fontosnak érzik, hogy feszítsenek a Félszigeten, gondoljanak arra, hogy tegyenek hozzá valamit a rendezvényhez, mert az nem elég, hogy a négermunkásokkal kiplakátoltatnak, a jobbra érdemesekkel pedig meghallgattatják fontoskodó előadásaikat.

______________________________________

A kivi- és murok-díjról

Az ünnepélyesség minden külső és belső tartalma nélkül a Transindex időnként odaítéli saját antidíj-díjait. Meghatározás szerint szerkesztőségünk időről-időre konszenzusos döntéssel szavazza meg, kinek, miért és mikor ítéli oda a murok-, illetve a kivi-díjat.

A sárgarépát bárki vagy bármi megkaphatja, ami vacak, zsena, amatőr, ciki, nevetséges, szánalmas, dilettáns, képmutató stb. A kivi-díjra az esélyes, aki vagy ami friss, innovatív, teljesítmény van mögötte, olyan gesztus, ami gesztus-értékénél több, bátor, bravúros, józan, ironikus, hasznos a közjó szempontjából.

Persze aki egyszer kivit kapott, az később kaphat murkot is, vagy fordítva.
A kivit és a két murkot a napokban postázzuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS