2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tündérground: egy zenekar, mely sötétben született

Balázsi-Pál Előd Balázsi-Pál Előd 2005. július 28. 19:46, utolsó frissítés: 18:13

Elég volt fél év, hogy liquid jazz-zel meghódítsák a fontos hazai fesztiválok közönségét.

..Félsziget, éjjel kettő, sörsátor.

A Kispál és a Borz billentyűsével, Dióssy Ákossal üldögélünk, aki két dolognak igazán örvendeni ilyentájt: a Bergenbier-nek és a színpadon még csak most kezdő Tündérground zenekarnak.

..


„Hát ez kuuurva jó!” – lelkendezik Ákos az utóbbi kapcsán, s megjegyzi: csak attól fél, hogy a Sziget-főszervező Gerendai Károly nem hallja az együttest.

A héttagú, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi srácokból álló zenekar fél éve alakult, közös barátjuk találta ki, hogy összehozza őket. A fiúk a jazz, a klasszikus zene, a progresszív rock, illetve a népzene irányából közelítenek valamihez, melynek hatására fesztiválozókban a bulizási reflex szokott bekapcsolni.

A bennük rejlő erő akkor vált evidenssé, amikor az első próbán a zenekart szervező Brutus lekapcsolta a villanyt, s odasúgta a ritmusszekcióknak:


nyomják az ütemet.

..


A sötétben pedig felépült a zene: a konga lüktetésébe és a dob ritmusába bekapcsolódott a basszus, a gitár és a szintetizátor, miközben a hegedű és a fuvola továbbvitte, egységesítette az egyveleget.

A Tündérgroundnak a szerda esti volt az ötödik koncertje, de máris több ezer ember látta őket, hiszen a Szentgyörgy-napokon, Tusványoson és a Félsziget nagyszínpadán is felléptek már.

Zenéjükben a jazz és a népzene elemei keverednek Faithless-szes billentyűfutamokkal, drum’n’basses ritmusokkal, de az sem gond számukra, ha rockos elemeket kell beleszőni a muzsikába. „Mindenből van bennünk egy kicsi, amit eddig Erdélyben játszottak” – mondja hegedűsük, István, de a többiek gyorsan rászólnak: ez azért egy kicsit meredek. Pedig nem az.

..


A félszigetes koncertjük előtt vittük be a tagokat a testfestő sátorba egy beszélgetésre, de csak dobosuk, Artúr vállalta a kidíszítést. Amúgy az ő zenei pályafutása talán a legszínesebb: dobolt már a Role-ban, alternatív rockzenekarban, jelenleg is játszik a folk-rockot előadó Transylmaniában, s emellett ott a Tündérground.


A titok: a stílusokat nem összeegyeztetni,

hanem szétválasztani kell. A többiek sem tétlenkednek: hárman a Gyimesekből, egy népzene-táborból érkeztek a Félszigetre, és a fellépés napját végig próbákkal töltötték, mivel megoldást kellett találni fuvolásuk pótlására, aki másnap reggeli vizsgája miatt nem tudott eljönni a koncertre.

..


Az áthangszerelés jól sikerült, nem is érződött, hogy eggyel kevesebben vannak a színpadon. „Minek ide, így jó ez az egész, ahogy van!” – mondta Dióssy. Hát még ha a fuvolát is hallotta volna!


fotók: K. A. Á.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS