2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért nem akarnak Brahmsra bulizni a fiatalok?

B. A. M. 2005. július 25. 18:13, utolsó frissítés: 17:24

Mi a rossz: a csomagolás, az adagolás vagy a tartalom?Arra a kérdésre, hogy milyen előadásokkal vonzhatnának több fiatalt a színházak,

Giacomello Roberto,

a Csíki Játékszín művésze úgy nyilatkozott, a képlet nagyon egyszerű: jó színházat kell csinálni, és a fiatalok is látogatni fogják a teátrumokat. Mindegy az, klasszikus vagy kortárs darabról van-e szó, ha az illető előadás megfelelő színvonalú, a fiatalabb korosztályok is megnézik majd. Ebben az esetben nincs szükség külön reklámra: a jó előadásnak híre megy.


Kalló Ildikó zenekonzervatóriumi tanár,

karvezető viccelődve jegyzi meg: nemcsak a fiatalok, de a szakmabeliek is kevés komolyzenét hallgatnak manapság. Ha mégis, akkor többnyire romantikusokat – például a reneszánsz vagy a kortárs zene szinte teljesen kizárt. Lehetséges megoldásként az edukatív koncertek megszervezését említi.

Úgy véli, fontos lenne minél több olyan koncertet szervezni, ahol a zene mellett magyarázattal is szolgálnak a darab szerzőjéről, a mű struktúrájáról, témájáról, az illető korról, amelyben az alkotás született. Amennyiben az illető zenei darabhoz szöveg is tartozik, mindenképpen szükségszerű lenne a textus kibontása is.Kortárs komolyzenei alkotások esetében a népszerűsítést mindenképpen elősegítené – ha erre van lehetőség, persze –, a zeneszerző meghívása egy-egy koncertre, ahol maga az alkotó felelne a felvetülő kérdésekre, illetve elmondaná mindazt, amit művéről fontosnak tart közölni.

A rádiók, televíziók szerepe elengedhetetlen a komolyzene népszerűsítésében: ennek hangsúlyosabban jelen kellene lennie az adókon, de akár reklámokban is
felhasználhatnának fülbemászó klasszikus zenei részleteket.


Gergely Zsuzsa, a kolozsvári rádió kulturális rovatszerkesztője

elmondta, műsoraikban mindenképp fontosnak tartják megszólaltatni a fiatalabb korosztályokat, de arról nincsenek visszajelzéseik, hogy ez mennyiben sikerül: a román közszolgálati rádióban – vélhetőleg anyagi okokból - nem készülnek felmérések a hallgatóságról.

Ebben a kontextusban műsoraik elkészítésénél sötétben tapogatóznak tehát, saját megérzéseik-elképzeléseik mentén állítják össze adásaikat. Megpróbálnak olyan művészeti ágakat bevenni a műsorba, amelyek a fiatalokat is érdekelhetik, és kevesebb magas kultúrát közvetíteni.

A művelődési-művészeti értékeket igyekeznek nem ereklyeszerűen felmutatni, hanem olyan szellemi-gyakorlati kérdésekkel összekapcsolni, amelyek a jelenben is fontosak lehetnek. A műsorszerkesztési stílus, a könnyedebb hangvétel az, amellyel elképzeléseik szerint könnyebben eljuthatnak a fiatalokhoz, ugyanakkor a pályakezdők szerepeltetésével, és a diákelőadásokról, az ifjabbakat célzó kulturális eseményekről szóló beszámolókkal.

A lemezlovasnak talán könnyebb a dolga: ha valami nem tetszik a közönségnek, az rögtön látható.


Tamaka, funk'n'break lemezlovas

úgy véli, manapság földrajzi fekvéstől függően nagyon megosztott a zenei fogyasztás a bulikon, partykon, privát rendezvényeken. A nagy fesztiválok egyre inkább összhangot keresnek közönségesebb és az újszerű műfajok között, hogy minél szélesebb közönség számára kielégítő legyen a zenei paletta."Románia nyugati része eléggé sajátosan fejlődik e szempontból. A tíz évvel ezelőtt még igazi underground kategóriába sorolt breakbeat már akár populárisnak is mondható." De a lényeg örök: a fiatalok becsületesen ki akarják bulizni magukat. "Ehhez a nyitottság, valamint a funk, a breaks, a drumandbass és a jungle egyaránt elengedhetetlen tényező" – mondja Tamaka.


Elkértük az Erdélyi Magyar Könyvklub

legfrissebb toplistáját is: a legkelendőbb könyvek nem tanúskodnak egyértelműen fiatal vásárlóközönségről. Az eladási topot Dr. Görög Ferenc A magyar nemzet története című munkája vezeti, ezt Kőváry László Erdély régiségei és történelmi emlékei című kötete követi.

A harmadik helyezett A világ száz csodája – erről már elképzelhető, hogy főként fiatalabbak lapozzák fel. Negyedik a listán J. R. Porter Az elveszett Biblia című munkája, és Szűcsné Harkó Enikő Wass Albert írói pályaképe című könyve. A nyolcas top utolsó három helyezettje az Általános kislexikon, a Csipike és egy négy kötetet tartalmazó mesekönyvcsomag.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS