2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Konszolidálódik a kolozsvári Sapientia filmes vonala

K. A. 2005. július 13. 15:09, utolsó frissítés: 14:04

Cool torockóiak, #b#ketchupos#/b# női lábak, fénymásoló-tündér – filmképek a nyílt napról.

Vetítések, kiállítás, ingyen kóla és süti: tegnap a média szakosok ún. nyílt napot szerveztek a Sapientia kolozsvári Bocskai házában. Az időzítés érthető, csak néhány nap van még hátra az egyetem média szakára való beiratkozásig, ugyanakkor néhány napja ért véget a két sapis médiás évfolyam szessziója.

A cél is világos: megmutatni az érdeklődőknek, mire is számíthatnak a filmes gyakorlati képzésben, és némileg elszámoltatni a diákokat. A tanárok ilyenkor a vetítendő filmek kiválasztásakor jelezhetik, kiket tartanak a legjobbaknak, kik a kedvenckék, kikre jó, ha a sajtó már most odafigyel.Pethő Ágnes esztéta, a média szak vezetője Buglya Sándort (DunaTV) bízta meg a gyakorlati képzés kitalálásával (lásd: Buglya az IMDB-n).

Buglya volt a tegnapi ceremóniamester is, konok, de türelmes pedagógusnak tűnik, nem minden alázat nélküli - de van benne a kötelező filmes vagányságból is.

Már a felületes szemlélő számára is egyértelmű, hogy a szaknak technológiailag biztosan sikerült felfejlődnie, Buglya maga is elégedetten nyilatkozott a stúdió felszereltségéről.

Ami pedig a többit illeti, aki könnyen akarja megúszni az egyetemet, jobb ha nem a kolozsvári média szakra iratkozik be. Buglya élményszinopszisokat és adaptációkat irat diákjaival, vagy olyan fotófeladatokat kér számon, ahol az experimentális iránti nyitottságon van a hangsúly.Mindeközben művészeti ikonok reprodukcióinak fényképes újrakomponálását is kéri, ami éppen hogy a hazardírozás fordítotja. Sajtó- és portréfotó-feladatokat, csendéleteket kér, klasszikusok VHS és DVD borítóit tervezteti meg stb.

Lakatos Róbert (lásd: Gen(i)us Diabolis) a térábrázolási gyakorlatokat vezeti – az egyik bemutatott feladat a vágás nélküli filmetűd készítése. Schneider Tibor (RTV) (lásd: Félő közvetítés) óráin az egyik téma a többkamerás stúdiófelvételek készítése.

A televíziós műfajokat tanító Balogh Zsolt (MTV) (lásd: Balogh az IMDB-n) által vezetett nyári gyakorlat terméke várhatóan egy délelőtti és egy délutánira hangolt teljes tévéstúdiós műsor lesz.

HIBA (Itt a bongeszo egy flash-t kellett volna megjelenitsen).
(c) Felméri Cecília, CIACA bemutatott anyagok alapján úgy tűnik, a filmes szakirány tanárainak egyik legszívesebben exponált diákja Székely Róbert, akinek a Kelj fel anyám című munkájában több egészen deep pillanat is kivillant.

Egy másik, sapis diákok által összerakott figyelemreméltó anyag, a Szoboszlay Aladárról szóló, hamarosan a televízióban is bemutatásra kerülő Képzelt forradalom c. dokfilm – Zágoni Balázs, Zágoni Bálint és Kövendi Imola közös munkája.

A film arról a csávóról szól, aki egy balkáni osztrák-magyar-román szuperállam létrehozásában látta a történelmi igazságosság letéteményezését. Bertóti Attila, Keresztes Péter, Felméri Cecília, Kató Zsolt – azok is elég okés dolgok, amiket tőlük láthattunk.A mi topunkat Püsök Botond anyaga vezeti, ami igaz, képileg nem sikerült valami ércesre, de a filmben bemutatott személy egyszerűen telitalálat volt: egy megszeppent, misztikus-vulgáris copyshop-tündér.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS