2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Két ember meghalt, heten megsebesültek a bukaresti gázrobbanásban

szerk. 2005. június 17. 15:01, utolsó frissítés: 15:01

Egyik áldozat kórházba szállítás közben hunyt el, két további sérült állapota életveszélyes.


Robbanás történt negyed 8-kor Bukarestben, a Colentina negyedben, az Europa bevásárló-központ közelében. A detonáció egy cipészműhelyt és három épületet súlyosan megrongált a Nicolae Apostol utcában, egy lakóház összeomlott, több épület megrepedt; ketten meghaltak, heten megsebesültek.
A katasztrófa

valószínűleg akkor következett be, mikor a műhely három alkalmazottja az épületbe belépve villany gyújtott – jelentette be a főváros rendőrfőkapitánya.

A romok alól egy fiatal nő holttestét emelték ki a mentősök, a másik, 23 éves áldozat a súlyos sérülések miatt keringési összeomlás miatt kórházba szállítás közben hunyt el. A hét sérült közül két nőt és egy férfit, a műhely dolgozóit a Floreasca sürgősségi kórházban ápolnak, az egyik asszony bőrfelületének mintegy ötöde égett meg.

A másik két, szintén életveszélyes állapotban levő áldozat harmad- és negyedfokú égési sérüléseket szenvedett. A kórház ügyeletese szerint nem kizárt, hogy az egyik asszony medencetörést is szenvedett. Egyiküket, egy 40 éves nőt délben átszállították az égési sérülteket is ellátó plasztikai sebészeti klinikára, de az orvosok szerint csekély a remény, hogy túléli a balesetet.

Két áldozat könnyebb, másik kettő súlyosabb sérüléseket szenvedett.
Jelenleg a mentőcsapatok a romok eltakarításán, az esetleges további áldozatok felkutatásán dolgoznak. A bukaresti katasztrófa-elhárítás parancsnoka a helyszíni szemle után azt mondta, valószínűleg gázrobbanás a katasztrófa oka, de le kell folytatni a részletes vizsgálatot.

A nyomozást ügyészi irányítás alatt az összes érintett hatóság bevonásával folytatják le – jelentette be a főváros prefektusi hivatalának szóvivője.


A két elhunyt

közül a férfi a lakástulajdonos fia. A fiatal, szintén 23 éves nő a szomszédok elmondása szerint bákói származású, bérlőként lakott a házban.

A környéken lakók állítják: a detonáció olyan erős volt, hogy azt hitték, földrengés történt. Elmondásuk szerint néhány nappal ezelőtt az összeomlott ház szomszédságában, a kertben gázvezetékeket javítottak.

Jelenleg a gázszolgáltató Distrigaz felméri a környék vezetékeit, hogy nem repedt-e meg valamelyik. A romok eltakarítása közben azt is igyekeznek kideríteni, nem-e házilag barkácsolt gázszerelék okozta a balesetet.

A műhely tulajdonosának testvére a sajtónak azt nyilatkozta, a létesítményben nem volt gázüzemeltetésű berendezés. Ő is azt állítja, az utóbbi héten javították az utca gázvezetékét.Mihelyt állapotuk lehetővé teszi, a katasztrófa-elhárítás meg fogja hallgatni az áldozatokat is. A szakemberek szerint az épületekben gyúlékony anyagok is voltak. A légnyomás a cipészműhely udvarán parkoló Mercedes gépkocsit több mint tíz méterrel röpítette arrébb. A detonáció után nem sokkal a villanyszolgáltatást is kikapcsolták.

A főváros 2. kerületi polgármesteri hivatala megkezdték az érintett családok összeírását. A hivatal szociális osztálya pénzsegélyt és építőanyagot biztosít az áldozatoknak. Az áldozatok száma a helyszíni tudósítások szerint azért csak ennyi, mert a robbanás még azelőtt történt, hogy a cipészműhely többi alkalmazottja munkahelyükre beérkezett volna.


Hírforrás: Mediafax

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS