2019. június 26. szerdaJános
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Falon vagy az utcán az állat? A kolozsvári dilemma

Sipos Zoltán 2005. június 09. 19:26, utolsó frissítés: 18:40

Szabályos megnyitón mutatták be az Akadémiai Könyvtár falára festett graffitit. Boc aláírta.
A „megnyitóra” érkezésünkkor nem várt tömeg fogad az Emil Racovita líceummal szemben, az Akadémiai Könyvtár melletti átjáróban: prefektus, polgármester, iskolaigazgató, rajztanár, diákok, egyetemisták, egy DJ meg persze sajtó minden mennyiségben.

A lokáció egy sikátor. Az alagútról tudni kell, hogy ez a középiskolás diákok egyik kedvenc cigizőhelye, szünetekben komoly néptömegekkel kell számolnia az erre járónak - a KMDSZ felé vezető egyik trasszé is erre van. A belvárosi, mégis eldugott elhelyezés sajnos nem csak előny, hanem hátrány is: ugyanis khm, nem nagyon jó itt a levegő, értitek. De tegnap felmosták, kisepregették, fontos hellyé vált.

A graffiti-művészek e tér vizuális átformálásával próbálkoztak. A diákszengben kaptárnak nevezett könyvtár teljes oldalsó falán végigvonuló falfestmény állatokat ábrázol különböző szituációkban – hogy ez mit jelent, ki-ki maga döntse el.
Az alkotók: öt éve létezik Kolozsváron az OAP (Oficiul de amenajari publice, Közterület-kezelési iroda) nevű graffiti-banda. Ők csak legálisan, felkérésre dolgoznak – fél éve kezdett el velük dolgozni Stick. Egyébként már korábban is ismerték egymást – Stick szállította nekik Pestről a sprayeket.
Stick interpretációja szerint a graffiti egy graph-zoo: megfordulnak a szerepek – itt az állatok jönnek megnézni az embereket. A dolog logikája a következő: ez egy emberkert, amit állatok látogatnak, a ketrecekben szövegek vannak, ezek tulajdonképpen az emberek, amiket az állatok megnéznek maguknak.

Vagyis jön az állat, és megnézi a graffitit (az embert).

Rákérdezünk: van-e valamilyen ideológia midezek mögött? Van, aki politikai üzeneteket is megfogalmaz, mi nem – válaszol Stick. Ehelyett funny dolgokat festettünk, ami mindenkinek tetszik.
Az alkotók első lépésként Emanuela Botist, a Racovita líceum rajztanárnőjét győzték meg arról, hogy támogassa a projektet – a tanárnőnek sikerült kilobbiznia Emil Boc polgármester áldását. Szponzorok is beléptek, a festéket egy forgalmazó dobta be.

Boc a megnyitón is jelen volt és szokása szerint aláírta mások munkáját – közben dicsért, biztatott, satöbbi. Rákérdeztünk, festetne-e ilyen graffitit nappalijába? Hát először legyen ekkora nappalim – hangzott a polgármester válasza.


Eszter és Stick (Porcsalmi Balázs). Eszter ruháinak színe gyakran felbukkan Stick graffitijeinEszter és Stick (Porcsalmi Balázs). Eszter ruháinak színe gyakran felbukkan Stick graffitijein


„A graffiti nem úgy indul, hogy minden abszolúte legális” – mondja sokat sejtetően Stick, és persze nem megy bele részletekbe. A törvényes és az underground között a lényeges különbség az, hogy déli 12 órakor nem lehet illegálisan graffitizni (bár ki tudja – nevet).

Más különbség az adrenalin-szintben mutatkozik meg: aki beszerzi az engedélyeket, annak nem kell a rendőrségtől tartania, és a portás sem csipkézi ki a fülét. Egy illegális graffitis munkatempója értelemszerűen egészen más, ő jól felfogott önkonzerválási érdekből eléggé siet.
„Látogassátok meg a polgármesteri hivatalt is” – poénkodott a megnyitón Mihail Hardau, Kolozs megye prefektusa. Kérdésünkre kiderül, hogy Stick egy "Stick"-et festene a polgármesteri hivatal falára. De abból nagyon-nagyon nagyot.
Festékspray – ez a graffitis legelemibb eszköze. Nagyobb felülethez alapozó is szükséges (egyszerű boltban kapható falfesték is megteszi). Kellenek még különböző fejek, melyek segítségével vékonyabb-vastagabb vonalat lehet húzni.

Egy flakon körülbelül 150 000 lejbe kerül. Úgy tűnik, Bukarestben meg fog nyílni egy üzlet, mely ilyen sprayeket forgalmaz – Romániában amúgy nem igazán lehet kapni ilyet, Magyarországról kell hozni.
A ’90-es években megjelentek a mozgalom csírái, de aztán elhaltak. A közelmúltban kezdett ismét feléledni a hazai graffiti-művészet – Bukarestben például már volt egy Hall of Fame. Ez egy találkozó, ahova az ország minden sarkából összegyűlnek a graffitisek és különböző stílusokat próbálgatnak. Kiderült, hogy magyar graffitisekben nincs valami nagy felhozatal - ha tévedünk, küldjetek nekünk fotókat.
A főbb graffiti-műfajok: a bomberek két színnel dolgoznak – króm-fekete, vagy fehér-fekete kombináció az elterjedt. Ők a gyorsan összedobható dolgokat szeretik – ennél csak a throw-up gyorsabb. Az ilyen műfajban utazó művészek arról ismerhetők fel, hogy csak vastag festékszóró-fejjel dolgoznak.
A tagelők vastag markerrel esetleg vékony spray-el neveket firkálnak a falakra. A peacerek színesebb, komplikált graffitiket alkotnak – külön műfaj a stencilezés, illetve a stickerezés, vagyis lehúzósok ragasztgatása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS