2019. június 27. csütörtökLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Génmutáció okozza a beszédzavart

Szin Péter 2001. október 05. 18:05, utolsó frissítés: 18:05

Brit kutatók azonosították az első olyan gént, amelynek szerepe van a beszéd és a nyelvi készség kialakulásában.
A frissen azonosított gén vizsgálatával valószínűleg választ kapunk arra a kérdésre, miként alakult ki az emberi nyelv, és arra is, egyes gyermekek miért küszködnek kifejezésbeli nehézségekkel. A "nyelvgént" oxfordi és londoni kutatók azonosították a Human Genome Project, vagyis a feltárt emberi géntérkép adatai alapján -- írja a BBC
tudományos rovata.

A kutatás vezetője Anthony Monaco volt, az oxfordi Wellcome Trust Centre for Human Genetics (WTCHG) professzora. Monaco elmondta, az információ a beszédkészség zavarainak azonosításában lesz fontos, emellett hozzásegíthet más hibás gének felfedezéséhez is. "Azt már tudjuk, a nyelvhasználat zavarainak erős genetikai háttere van" -- nyilatkozta a genetikus a BBC-nek.


Genetikus detektívek

Marcel Falco grafikájaMarcel Falco grafikája
A gén felfedezéséhez egy ritka beszédkészség-zavarban szenvedő család három generációját vizsgálták. A család tagjainak a nyelvtan megértésében és az artikulált beszéddel voltak komoly gondjai. A betegséget a FOXP2 kódú DNS-részlet hibája okozza. A különféle nyelvhasználati zavarok általában a lakosság 4 százalékánál jelentkeznek. A zavarokért több "nyelvi gén" hibája a felelős.

A kutatók úgy gondolják, a FOXP2 olyan proteineket termel, amelyek e gének működését ellenőrzik. Monaco professzor most azt vizsgálja, hogy a FOXP2-nek lehet-e szerepe más beszédkészség-zavarok (például az autizmus) kialakulásában. Monaco szerint a most azonosított gén csak a bonyult kirakós játék egyik darabját jelenti.

A felfedezés arra is rávilágíthat, hogyan kezdett el beszélni az emberiség. Monaco professzor elmondta, munkatársai máris hasonló gének után kutatnak a csimpázok és más főemlősök DNS-ét vizsgálva. A genetikai kódok hasonló részleteit vizsgálva kiderülhet, hogyan fejlődött ki lépésről-lépésre a nyelv.

Az ötlet, hogy a nyelvhasználatnak genetikai alapja lehet, először a '60-as években vetődött fel. A kutatók azzal érveltek: a beszéd és a nyelv az egész emberiségre jellemző, bonyolult képesség, amelyet a gyermekek szinte ösztönösen sajátítanak el, így joggal lehet genetikai meghatározottságot feltételezni a háttérben. Monaco professzor csoportja a londoni Gyermekegészségügyi Központtal együttműködésben dolgozott a kutatáson, eredményeiket a Nature folyóirat ismertette.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS