2018. október 23. keddGyöngyi
12°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ezerszám kínoznak állatokat kozmetikai teszteken

Szin Péter 2005. május 13. 13:37, utolsó frissítés: 2005. május 12. 18:03

Henkel és Colgate versus Avon és Oriflame: utóbbiak lemondtak az állatkísérletekről.


Állatokon teszteli kozmetikumait, tiszítószereit a Romániában is masszívan nyomuló háztartás- és vegyipari multik közül a Colgate-Palmolive, a Henkel, a Johnson & Johnson, a L'Oreal és a Procter & Gamble. A felesleges és sokszor nem is releváns labormunka ellen nemzetközi összefogással lép fel a PETA, az állatkísérletek eltörléséért küzdő szervezet.A testápolószerek mellékhatásainak

vizsgálatához rendszerint három módszert alkalmaznak. Az LD-50-kísérlet azt méri, hogy a szernek mekkora adagjától pusztul el a kísérleti állatok, egerek, patkányok fele. Így tesztelik például a rúzsokat is.

Hogy egy szer okoz-e szemirritációt, azt ketrecben mesterségesen éberen tartott nyulakon tesztelik. Szemükbe csöpögtetik az anyagot napokon keresztül, az állatok pedig előbb-utóbb megvakulnak. A dezodorokat, arckrémeket emlősök leborotvált testfelületére kenik, közben figyelik, mennyire pirosodik, duzzad a bőr, kialakul-e gyulladás, hosszú távon rákos elváltozás.Az állatvédők ellenérvei:

a kísérletekben tonnaszámra hullnak el a kísérleti nyulak, ráadásul a tesztek megbízhatatlanok, mert egy kutya vaginája, vagy hörcsög végbele nem biztos, hogy ugyanúgy reagál egy-egy szerre, mint az emberi bőr. A kísérletek drágák, emellett alternatív megoldásokkal helyettesíteni lehet őket.

Pontosabb toxicitási kísérleteket lehet ugyanis végezni egy emberi sejttenyészeten, szöveten, vagy szervkultúrán. Ráadásul az EU területén 2003-tól nem engedélyezett kozmetikai állatkísérletet végezni, továbbá 2009-től – ekkorra már Románia is tagország lesz – tilos is lesz így tesztelt áruféleségeket az EU-ba beszállítani.Az állattesztek megbízhatatlansága

abban is megnyilvánulhat, hogy számos baleset és kisebb-nagyobb bőrgyógyászati probléma származik abból, ha az állati szervezeten megbízhatónak bizonyuló szer mégsem válik be az emberen.

A romániai állatvédelmi törvény hatodik fejezete csak abban az esetben engedélyezi az állatokon való kísérletezést, ha a teszt más megoldásokkal nem helyettesíthető. Valóban van néhány olyan módszer, amelyekben a kísérleti nyuszikat nem lehet lecserélni – azonban ezek is vitathatók morális szempontból.


A fogyasztóvédelem információi szerint

Romániában a kísérletek az EU-standardoknak megfelelően folynak, így a állatokon nem tesztelnek termékeket. Arra vonatkozóan, hogy az import termékekkel mi a helyzet, kérdésünkre csak annyit közölt a szolgálat kolozsvári illetékese, hogy a kozmetikumok forgalmazási engedélyéhez elengedhetetlen a bőrgyógyászati teszt.

Az engedélyt kibocsátó egészségügyi minisztérium feladata ellenőrizni, hogy minden rendben legyen. Azt azonban, hogy a csomagolásról honnan jöhetünk rá, hogy állatokon tesztelt termékről van szó vagy sem, nem tudtak felvilágosítást adni.

A legnagyobb romániai kozmetikumgyártó, a Farmec kutatási osztályának munkatársa kérdésünkre elmondta: cégük nem végez állatkísérteket, ez az új jogszabály értelmében illegális Romániában. Közlése szerint ők önkéntesek egy csoportján ellenőrzik termékeiket.


A "nyuszibarát" termékek

Nyugat-Európában megkülönböztető jelzéssel készülnek: a flakonon, tégelyen cruelty free vagy not tested on animals felirat szerepel. Az állatbarát fogyasztó mindenesetre annyit tehet, hogy igyekszik elkerülni az állatkísérletekhez ragaszkodó vállalatok termékeit.

(Összeállításunkat a PETA reklámaival illusztráltuk)(Összeállításunkat a PETA reklámaival illusztráltuk)


Több nagy, állatokon kísérletező céget (például a Procter & Gamble és az Unilever) Nyugaton évek óta bojkottálnak a környezettudatos vásárlók – valószínűleg a vállalatok ellenlobbijának köszönhető, hogy csak 2009-re tiltotta le az EU a termékeiket. Vannak azonban olyan multik, melyek a nyomásnak engedve beszüntették állatkísérleteiket, ilyen pl. a Gillette – tudósít a Zöldmagazin.

Először 1993-ban döntött az Európai Tanács az állatkísérletek betiltása mellett, ám először öt, aztán újabb két évre, aztán 2000 júniusában ismét két évvel halasztották a moratóriumot. Az Európai Parlament – átvéve a szabályozási folyamatot – végül 2002 májusában 2004 végéig halasztotta a betiltást.

A kísérletek pártján állók szerint az új vegyületeket muszáj állatokon is tesztelni. A többszöri halasztás évente több mint 30 ezer állatot érint Európában. A nemzetközi statisztikák szerint különben a kísérletek 63%-a hadászati célokra, 31%-a kozmetikumok tesztelésére szolgál. Gyógyszerek kipróbálására a maradék 6%-ot használják.


Hír- és adatforrás: Zöldmagazin

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS