2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Guantanamo: lehúzták a vécén a Koránt

S. Z. 2005. május 11. 12:54, utolsó frissítés: 12:52

Idegenekre vadásznak az afgán diákok Jalalabadban. Korán-gyalázásért halál jár.

Legalább hárman meghaltak és többen megsebesültek, mikor a rendőrség tüzet nyitott egy Amerika-ellenes tüntetés résztvevőire. Jalalabadban több száz – a Reuters szerint mintegy 2000 – diák tüntetett, mivel a Newsweek magazinban megjelent riport szerint az amerikaiak vécén húzták le a Koránt a guantanamói támaszpont börtönében. A BBC szerint a tüntetők


az ENSZ épületeire támadtak,


és két nemzetközi segélyszervezet irodáit tönkretették. Pakisztán afganisztáni nagykövetének házát szintén felgyújtották. Egy nemzetközi segélyszervezetnek dolgozó személy szerint az afgán város több pontjáról füstfelhők emelkednek. „Halált Amerikára” – skandálják az utcákon futkosó embercsoportok, miközben idegenekre vadásznak.A Newsweek legutóbbi számában megjelent írás azt állította, hogy a kubai Guantanamo Bay-ben történt visszaélések ügyében vizsgálódó bizottság felfedezte: a foglyok megalázása céljából vécefülkékben helyezték el az iszlám szent könyvét, és legalább egy esetben lehúzták azt a vécén.

A Korán vagy Mohamed próféta meggyalázásáért halálbüntetés szabható ki Afganisztánban és Pakisztánban. A magazin riportja szerint a tálib mozgalomhoz és az al-Kaidához kötődő gyanúsítottakat


szexuálisan is zaklatták:

erről korábban a Washington Post is beszámolt. A Newsweek-nak a nyomozók elmondták: az egyik nőnemű kihallhatótiszt egy kihallgatás során levette a topját, majd melltartóra vetkőzve a mélyen vallásos gyanúsított ölébe ült.

A források megerősítették azt a sztorit is, miszerint egy másik, szintén női kihallgató vörös tintába mártott kezét egy gyanúsított arcához dörzsölte, értésére adván, hogy a piros folyadék menstruációs vér.

Az iszlámban a vér tisztátalannak számít, aki érinti, „beszennyeződik”. Az Abu Ghraib-beli pórázbotrányról is kiderült, hogy nem egyedüli eset: Guantanamón is vezettek pórázon foglyokat.

Az Egyesült Államok terror-ellenes harcában közeli szövetségesnek számító Pakisztán mély aggódását fejezte ki a Korán-gyalázás miatt. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint a tetteseket felelősségre vonják, miután az ügyet megfelelőképpen kivizsgálják. (bbc/reuters/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS