2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sugárfertőzött ajándékok Majakról

Balázs D. Attila 2005. április 28. 16:05, utolsó frissítés: 16:05

Különös #b#halhoz#/b# hasonlítanak a Majakban, az egyik orosz atomtemető környékén születő újszülöttek. A Greenpeace a hulladékszállítás leállítását követeli.
A Greenpeace legfrissebb kiállításának főszereplői most nem partra vetett bálnák, vagy olajat okádó tankerek, hanem sugárfertőzött emberek: az oroszországi Majak, a világ legnagyobb atomhulladék-feldolgozó üzemének környékén élők.

A fenti fotón egy összenőtt lábú embrió látható. A cseljabinszki embriológiai múzeum gyűjteményének legmorbidabb darabjai sugárfertőzött környékről származnak. Így van ez Majakban is: a felnőtt nők körülbelül fele meddő, az újszülöttek többsége fogyatékosan vagy komoly genetikai rendellenességgel jön világra – ehhez az embrióhoz hasonlóan.

Az ott élők elmondása szerint a megszületett gyermekek többsége különös halhoz hasonlít. Szülni amúgy a diktatúra időszakában csak állami klinikán volt lehetséges, a csecsemőket legtöbbször elvették a szülőktől – gyermekeiket sohasem látták viszont.

fotók: Robert Knoth / Greenpeace 
<br />
fotók: Robert Knoth / Greenpeace


A túlnyomórészt muszlim

vallású majakiak többsége valamilyen krónikus betegségben
szenved. A szív-és érrendszeri bajok, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás és az asztma a leggyakoribb kór. Az ok: 1948 és 1952 között a majaki nukleáris üzemóriásból a radioaktív hulladékot közvetlenül a Tecsa folyóba engedték.

Így 124 000 embert tettek ki sugárszennyezésnek, de anno több szibériai tóba
és folyóba is eresztettek radioaktív hulladékot. 1957-ben a majaki üzem egyik
hűtőrendszere felrobbant és a környezetbe jutott hulladék elérte a csernobili balesetkor történt szennyezés felét. Ekkor legalább 272 000 lakos kapott sugárfertőzést.

Ramzisz FaizullinRamzisz Faizullin


Ramzisz Faizullin és Kabirov Goszman

a csernobili atomkatasztrófa 19. évfordulójára érkezett Majakból Magyarországra. A hidrokefáliában (vízfejűségben) szenvedő Ramzisz korábban levélben már tiltakozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknél a magyar nukleáris hulladék szülővárosába tervezett szállítása ellen.

A magyar állam 2004. április 27-én írt alá keretszerződést Oroszországgal az elhasznált paksi nukleáris fűtőelemek odaszállításáról. Ez a radioaktív szállítmány a Greenpeace szerint közvetlenül veszélyeztetné a Paks és Záhony közötti vasútvonal mentén lakók (Püspökladány, Debrecen, Nyíregyháza stb.) egészségét.

Paksról tíz éve szállítják a radioaktív fűtőelemeket Majakba, de az erőműből állítólag 1998 óta nem vittek ilyen anyagokat a dél-uráli régióba. Mivel az orosz zöldek Gyurcsány moszkvai látogatásakor nem jártak szerencsével, ezért most Budapesten személyesen tolmácsolják az szennyezett környékén élők kérését a magyar kormányfőnek.

Csonka életek – egy atomtemető árnyékában. Kiállítás az Energia Klub és a Greenpeace szervezésében. Az utazó tárlat utolsó állomása a Blaha Lujza tér Budapesten, ahol május 1-ig között látható a kiállítás
<br />
Csonka életek – egy atomtemető árnyékában. Kiállítás az Energia Klub és a Greenpeace szervezésében. Az utazó tárlat utolsó állomása a Blaha Lujza tér Budapesten, ahol május 1-ig között látható a kiállítás


A parlament elé, a Kossuth térre

lecövekelt, békés tüntetők transzparensen közölték: ajándékot is hoztak a miniszterelnöknek: egy palack vizet, majaki földet és egy szarvasagancs-darabot. Ez utóbbi mellé a radioaktivitás mérésére egy Geiger-Müller készüléket állítottak.

A hulladékszállítás ellen tiltakozó mozgókiállítás létrejöttét számos bonyodalom előzte meg. Az eredetileg kultúrházakban, művelődési intézményekben bemutatandó tárlat több helyszínét is röviddel nyitás előtt lemondták. A Greenpeace ezért egy kamion
pótkocsiját alakította át (képünkön), hogy be tudja mutatni a majakiak mindennapjait.

A magyarországi média felemásan kezelte a tiltakozó akciót – az RTL Klub "környezetvédelmi menedékjogot kérőkről" szóló tudósításában például el sem hangzott az a tény, hogy a magyar állam az atomhulladék orosz újrahasznosításáról kötött szerződést.

Atomhulladék-szállítási útvonalak Oroszországba (Greenpeace-térkép)Atomhulladék-szállítási útvonalak Oroszországba (Greenpeace-térkép)Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS