2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A The Gallup Organization arról, mit gondolnak a román fiatalok

szerk. 2005. április 12. 18:06, utolsó frissítés: 17:33

A magyarokban az a legzavaróbb, hogy akkor is magyarul beszélnek egymás közt, amikor román van a társaságban. Netezni #b#gyakorlatilag minden#/b# nagyvárosi román fiatal netezik. Kedvenc zenei műfaj a pop-disco,


de minden ötödik fiatal elsősorban a manele és a hip-hop-ért is lelkesedik.


Visszaigazolt intolerancia

A román fiatalok egy része valóban nem rokonszenvezik a magyarsággal. 18 fókuszcsoportos beszélgetésben három alkalommal kerültek szóba spontán módon a magyarok, 15 esetben a cigányok és 14 esetben a szexuális kisebbségek.

A felmérés szerint 10 román fiatalból körülbelül egy szerint semmi keresnivalójuk nincs Romániában a magyaroknak, ketten elfogadják, hogy egy országban éljenek velünk, de nem valami lelkesek – 10-ből hat legalább barátjának vagy munkatársának, de akár családtagjának is elfogadná a magyar nemzetiségű személyeket.

Tíz közül hárman legfeljebb addig merészkednek el, hogy elfogadják: a magyarokkal egy országban vagy esetleg egy városban éljenek.


Mi a baj a magyarokkal? A román fiatalok szerint a legzavaróbbak a kommunikációs problémák (főleg ott, ahol a magyarok többségben vannak, nem ismerik a román nyelvet), de a román fiatalok számára az is fura, hogy a magyarok akkor is magyarul beszélnek egymással, ha a társaságban románok is vannak.

Ezek tényleg jogosnak tűnő sérelmek… Persze vannak olyan román fiatalok, akik szerint a magyarok már így is túl sok jogosultsággal bírnak, “egyes magyaroknak van pofájuk vezető romániai tisztségekre pályázni” és egyes román fiatalok nem értenek egyet a magyarok autonómia-törekvéseivel sem.

A román fiatalok által legolvasottabb lapok.A román fiatalok által legolvasottabb lapok.


Ami a nem heterókat illeti, 10 román fiatalból ketten gondolják úgy, nincs számukra hely Romániában, ketten tudják elképzelni, hogy egy homoszexuális vagy leszbikus a barátjuk legyen és nagyon kevesen, 20 fiatalból egy tartja elfogadhatónak, hogy családtag is legyen az illető.

A fogyatékkal élőkkel relatív toleránsabbak a román fiatalok, 10 közül négy barátjaként, ketten-hárman családtagként is el tudja őket képzelni – az extrém elutasítás pedig egyáltalán nem jellemző.

A román fiatalok zenei preferenciái.
<br />
Figyelem, a román fiatalok blues-on 
<br />
lassú számokat értenekA román fiatalok zenei preferenciái.
Figyelem, a román fiatalok blues-on
lassú számokat értenek
Városonként Bukarestben a legmagasabb a kisebbségek elutasítottsága, Kolozsváron pedig a “legszélsőségesebb” a tolerancia és az intolerancia is.


Számítógép- és internet-használat

A megkérdezett fiatalok 88%-a használ számítógépet, 80%-a pedig netezik is. A legtöbbet az egyetemisták szörfölnek – a megkérdezettek 95%-a – ugyanekkor az egyetemisták neteznek a legintenzívebben – minden második hetente legalább 4 alkalommal.


Idegennyelv-ismeret

Ezen a téren nem állnak rosszul a román fiatalok. 10 fiatal közül heten jól vagy nagyon jól beszélnek angolul, 10-ből három két idegen nyelven, 0,7 három idegen nyelven is jól kommunikál.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS