2017. október 23. hétfőGyöngyi
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Itt a vizsgáztatók réme: az UV-puska

S. M. 2005. április 01. 16:15, utolsó frissítés: 14:52

Diákkörökben kitörő lelkesedéssel fogadták az ultraibolya fényen alapuló puskázási módszert. Az eredetileg biztonsági célra használt eszköz használatával a lebukás mellett a #b#szemünk épségét#/b# is kockáztatjuk.


A Romániában nemrég feltűnt, interneten és mailben reklámozott „forradalmi” találmány lényege, hogy az UV-toll segítségével bármilyen papírfelületre írhatunk, legyen az fénymásolópapír, miniszterív avagy füzet. Az így papírra vetett szöveg pedig teljesen láthatatlan marad természetes és mesterséges fénynél egyaránt. Az írás egyedül a golyóstollba épített mini-UV lámpa segítségével olvasható.

A puskacsomag részei: az UV-toll
és az UV-lámpás golyóstoll
Ha közeledik a tanár, elég kikapcsolni a lámpát (ehhez csak meg kell nyomni a golyóstollon levő gombot) az írás nyomban eltűnik, a puska pedig átváltozik egyszerű fehér lappá. Forgalmazói szerint kitűnő segédeszköz lehet egyetemi vizsgáknál, középiskolai és általános iskolai dolgozatírásnál, vagyis bárminemű megmérettetésnél, ahol az egyén tudására írásban kíváncsiak.Ingyen reklám

Az UV-toll egyáltalán nem újkeletű találmány, alig egy évvel ezelőtt már botrányt kavart Magyarországon, amikor a vizsgák tisztáságáért aggódó oktatási tárca az ügy kapcsán figyelmeztető körlevelet is kiadott. Ebben felhívták a felsőoktatásban dolgozó tanárok figyelmét arra, hogy az interneten ultraibolya-fénnyel olvasható diákpuska-gyártó készletet hirdetnek.

Akár kézre is írhatjuk a puskát
A körlevélnek azonban, úgy tűnik, az egyetlen hatása az volt, hogy megnőtt a kereslet az UV-tollak iránt, és nemcsak a diákok, hanem a multicégek, minisztériumok és hivatalok részéről is. A magyarországi forgalmazó szerint a miniszteri körlevél előtt a termék a "kutyának sem kellett".

Az UV-toll ugyanis eredeti rendeltetése szerint nem puska, hanem biztonságtechnikai eszköz. Segítségével láthatatlan jelzéseket lehet elhelyezni tárgyakon és iratokon. Rendőrségi bűnmegelőzési tanácsadók internetes oldalakon is javasolják ezt a jelölésformát, melynek segítségével később azonosítható a tulajdon. Emellett a hivatalos és magán dokumentumokon biztonsági, hitelességi jelölésére használják, mely az irat hamisítását nehezíti meg.


Lebukás-veszély

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) például szintén ezen tollak segítségével jelöli meg a korrupt hivatalnokok tőrbecsalására szolgáló bankókat. Leleplezéskor aztán elég ráirányítani az UV-lámpát a papírpénzre, és nyomban feltűnik a mita (kenőpénz) felirat.

Amellett, hogy fennáll a lebukás veszélye, az UV-puska használatának egyéb következményei is lehetnek. UV-fénnyel dolgozni védőszemüveg nélkül látásunkat is károsíthatja - inti a diákokat a biofizikus. Az UV fény ugyanis felszínes szaruhártya-gyulladást, jelentős szemfájdalmat, fényérzékenységet is okozhat.

Az UV-toll tavaly indult romániai honlapja nézettség-számlálója szerint eddig 116 ezer látogató érdeklődött a legújabb puskázási módszer iránt. Az oldal egyértelműen puskázási célokra ajánlja a tollakat, a termék eredeti rendeltetése egyáltalán nincs megemlítve.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS