2018. június 18. hétfőArnold, Levente
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Itt a vizsgáztatók réme: az UV-puska

S. M. 2005. április 01. 16:15, utolsó frissítés: 14:52

Diákkörökben kitörő lelkesedéssel fogadták az ultraibolya fényen alapuló puskázási módszert. Az eredetileg biztonsági célra használt eszköz használatával a lebukás mellett a #b#szemünk épségét#/b# is kockáztatjuk.


A Romániában nemrég feltűnt, interneten és mailben reklámozott „forradalmi” találmány lényege, hogy az UV-toll segítségével bármilyen papírfelületre írhatunk, legyen az fénymásolópapír, miniszterív avagy füzet. Az így papírra vetett szöveg pedig teljesen láthatatlan marad természetes és mesterséges fénynél egyaránt. Az írás egyedül a golyóstollba épített mini-UV lámpa segítségével olvasható.

A puskacsomag részei: az UV-toll
<br />
és az UV-lámpás golyóstoll

és az UV-lámpás golyóstoll " >A puskacsomag részei: az UV-toll
és az UV-lámpás golyóstoll
Ha közeledik a tanár, elég kikapcsolni a lámpát (ehhez csak meg kell nyomni a golyóstollon levő gombot) az írás nyomban eltűnik, a puska pedig átváltozik egyszerű fehér lappá. Forgalmazói szerint kitűnő segédeszköz lehet egyetemi vizsgáknál, középiskolai és általános iskolai dolgozatírásnál, vagyis bárminemű megmérettetésnél, ahol az egyén tudására írásban kíváncsiak.


Ingyen reklám

Az UV-toll egyáltalán nem újkeletű találmány, alig egy évvel ezelőtt már botrányt kavart Magyarországon, amikor a vizsgák tisztáságáért aggódó oktatási tárca az ügy kapcsán figyelmeztető körlevelet is kiadott. Ebben felhívták a felsőoktatásban dolgozó tanárok figyelmét arra, hogy az interneten ultraibolya-fénnyel olvasható diákpuska-gyártó készletet hirdetnek.

Akár kézre is írhatjuk a puskátAkár kézre is írhatjuk a puskát
A körlevélnek azonban, úgy tűnik, az egyetlen hatása az volt, hogy megnőtt a kereslet az UV-tollak iránt, és nemcsak a diákok, hanem a multicégek, minisztériumok és hivatalok részéről is. A magyarországi forgalmazó szerint a miniszteri körlevél előtt a termék a "kutyának sem kellett".

Az UV-toll ugyanis eredeti rendeltetése szerint nem puska, hanem biztonságtechnikai eszköz. Segítségével láthatatlan jelzéseket lehet elhelyezni tárgyakon és iratokon. Rendőrségi bűnmegelőzési tanácsadók internetes oldalakon is javasolják ezt a jelölésformát, melynek segítségével később azonosítható a tulajdon. Emellett a hivatalos és magán dokumentumokon biztonsági, hitelességi jelölésére használják, mely az irat hamisítását nehezíti meg.


Lebukás-veszély

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (PNA) például szintén ezen tollak segítségével jelöli meg a korrupt hivatalnokok tőrbecsalására szolgáló bankókat. Leleplezéskor aztán elég ráirányítani az UV-lámpát a papírpénzre, és nyomban feltűnik a mita (kenőpénz) felirat.

Amellett, hogy fennáll a lebukás veszélye, az UV-puska használatának egyéb következményei is lehetnek. UV-fénnyel dolgozni védőszemüveg nélkül látásunkat is károsíthatja - inti a diákokat a biofizikus. Az UV fény ugyanis felszínes szaruhártya-gyulladást, jelentős szemfájdalmat, fényérzékenységet is okozhat.

Az UV-toll tavaly indult romániai honlapja nézettség-számlálója szerint eddig 116 ezer látogató érdeklődött a legújabb puskázási módszer iránt. Az oldal egyértelműen puskázási célokra ajánlja a tollakat, a termék eredeti rendeltetése egyáltalán nincs megemlítve.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS