2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egész falvak hagyják el az ortodox egyházat

Gyöngyi Annamária Összeállította:Gyöngyi Annamária 2001. július 03. 23:13, utolsó frissítés: 23:13

Az ortodox egyház túl sokat kér és túl keveset ad - ez a véleménye azoknak, akik az újprotestáns vallásokat választva elhagyják az ortodox vallást.
Romániában közel 40 ezren vallják magukat Jehova tanúinak, világviszonylatban a számuk meghaladja a 6 milliót. Mindenki ismeri őket, mivel nem sajnálnak időt szakítani arra, hogy másokat is meggyőzzenek hitükről. És bár gyakran agresszív marketing-fogásokkal élnek, úgy tűnik, ez a módszer itt is bevált: 1990-ben még csak 19030 romániai taggal bírt Jehova Királysága. Mára azonban az ortodox egyház minden erőfeszítése ellenére, amellyel arra próbálta meg felhívni a figyelmet, hogy Jehova tanúi milyen veszélyesek a társadalom számára, bűnöző, okkult, fanatikus szektának nevezve őket, számuk megduplázódott.

A jehovisták valóban veszélyesek, ha a társadalomra nem is, de az ortodox egyházra biztosan, főleg ha képesek tartani ezt a növekedési ütemet. Igaz ugyan, hogy az ortodox hívők száma 19 millió körül van, csakhogy a hívek száma 1989 óta állandóan csökken. 1992-ben, a legutolsó népszámlálásnál még a lakosság 87%-át jelentették, ma a legoptimistábbak (hivatalos adatok nincsenek) 80 - 85%-ról beszélnek.

A román ortodox egyház hitelén sokat rontottak az utóbbi évek botrányai. Több vezető papról derült ki, hogy együttműködött a Securitateval, maga az egyház feje, Teoctist pátriárka is erős gyanúba keveredett. Sokan az egyházon belül is gondolják úgy, hogy az ortodox egyház eltávolodott az emberektől: "Elfelejtkeztünk a misszionárius szerepről és hivatásosak lettünk" vallja Romulus Radu, aki idős kora miatt már 15 éve nem gyakorló pap.


Úgy tűnik, a kommunista korszak biztosította monopólium nem tett jót az ortodox egyháznak: bürokratikus rendszer lett belőle. A híveknek jókora összegeket kell fizetniük az egyház minden egyes szolgáltatásáért, legyen szó keresztelőről, esküvőről vagy temetésről: megvannak a piaci árak. Az ortodox egyház sokak szerint kapzsivá vált. És bár ilyen körülmények között bőven van pénz új templomok építésére, egyre több a pap, a hívek száma viszont fokozatosan csökken.

Az elégedetlenség más egyházak felé fordítja a kiábrándult ortodoxokat, sokan Jehova Tanúinál vagy a Mormon egyházban keresnek új lehetőségeket. A legtöbbjük mégis a kevésbé radikális változás mellett dönt, így görög katolikus vallásra tér át, amely 1989 óta ismét legális Romániában. 1992-ben 228.377 volt a nyilvántartott görög katolikusok száma, 1999-ig számuk megtriplázódott.

Elsősorban a fiataloknak lesz egyre kevésbé vonzó az ortodox egyház. A katolikus-ortodox vegyes házasságok esetében mind több pár választja inkább a katolikus ceremóniát. Az ortodox misék nehézkes, erősen formalizált menete, melyben a hívőknek kizárólag az időnkénti keresztvetés vagy a letérdelés szerepe jut, sokak számára nem tűnik kielégítőnek és ez az újprotestáns egyházak javára billentette a mérleg nyelvét. Nagyon népszerűnek bizonyultak ilyen szempontból a pünkösdisták szertartásai, melyek során a hívek direkt módon vesznek részt felolvasásokkal és énekléssel. Az 1992-es népszámlálás adatai szerint még csak 220 000-en voltak, két év múlva az egyház képviselői 400 000 pünkösdistáról beszéltek.

Az is igaz azonban, hogy sokan csak a pünkösdista egyház nyújtotta előnyök miatt pártolnak át. A kölcsönös segítségnyújtás szokása igen erős ezeknél a újprotestáns egyházaknál, és ez különösen a külföldre való utazásokkor lehet nagy előny. Már a kommunista időkben is sokaknak sikerült ily módon vízumhoz jutniuk. A baptista egyház tagjai, bár ez szintén egy igen elterjedt vallás Romániában, évek óta ugyanannyi hívővel rendelkeznek. A magyarázat pedig az, hogy azok száma, akik átérnek baptistának megegyezik azokéval, akik közülük külföldre emigrálnak. De ha nem is települnek át másik országba, többfajta támogatásra számíthatnak a külföldön élő testvérektől, akik szívesen fordítanak a térítés sikerének biztosítására vagy a rászoruló hívek megsegítésére.

Az ortodox egyház nem aggódik különösebben a hívei elvesztése miatt. A hivatalos vélemény az, hogy azok akik elhagyják az ortodox vallást, csupán anyagi javak érdekében teszik, és nem is voltak soha igazi hívők. "Az ortodox egyházból csak azok mennek el, akik amúgy is csak szégyent hoznak rá. Tehát ez éppen ezért nem is jelent nagy veszteséget az Ortodox Egyháznak" - hangzik a papok véleménye. De miért is aggódna az ortodox egyház, mikor majdnem minden egyes megszületett román gyermekkel automatikusan nő az ortodox keresztények száma. És ha felnőttként nem kíván majd inkább egy másik vallás tagjává válni, akkor még sokáig hozzájárul majd az ortodox egyház és papjainak jólétéhez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS