2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A diktátorpár exhumálását követeli a Ceausescu-lány

Szin Péter 2005. március 21. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Szülei kihantolását követeli Elena és Nicoale Ceausescu lánya, Zoe, mert úgy véli, nem a diktátorpár nyugszik a sírokban. #b#Bizarr#/b#, de az új hatalom 1989 decemberében kétszer is "elvesztette" a Ceausescuk holttestét.


Zoe orvosszakértői vizsgálatot igényel

Beperelte a Ceausescu-pár lánya, Zoe a honvédelmi minisztériumot és a bukaresti temetőket működtető kht.-t azért, hogy exhumáltathassa szülei holttestét. Zoe Ceausescu meg van győződve arról, hogy nem abba a sírba kerültek a szülei, amelyiknél december közepén az "aranykor" iránt nosztalgiázók emlékezni szoktak.


Zoe igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot is el akar végeztetni a megbuktatásuk után feltűnő gyorsasággal halálra ítélt és kivégzett diktátor-házaspáron. A per első tárgyalását április elsejére tűzte ki a bukaresti, hatodik kerületi bíróság.

A fővárosi temetkezési kht. vezetője elismerte, hogy a hölgynek joga van a holttestek kiemelését kérni, mert ilyesmire leghamarabb a temetés után hét évvel adható ki engedély – ez a határidő pedig régóta lejárt.


A városi legenda

A diktátor-házaspár kivégzése és eltemetése körüli ellentmondások az 1989-es, "palotaforradalommal kiegészített éhséglázadás" egyik jellegzetes legendaköre.

Tény, hogy a Ion Iliescu körül csoportosuló Nemzeti Megmentés Front (FSN) vezetői 1990 április 22-ig nem engedte adásba a perről és a kivégzésről készült, amatőr videófelvétel vágatlan eredetijét.

Elena és Nicolae Ceausescut a Târgovistén történt sortűz után eredetileg egy alezredes és egy ezredes neve alatt temették el Bukarestben, a Ghencea temetőben. A két sírra azóta már került egy szokványos beton- és vaskereszt.

Most ez ügyben azt a Gelu Voican Voiculescut kereste meg a Jurnalul National, aki egyaránt jelen volt a diktátor-házaspár perén, kivégzésén és temetésén. A Humanista Párthoz kapcsolódó médiatröszt lapja a "testvértévé", az Antena1 Tucă-showjának egy 1999-es adásából is idéz, melyben Voiculescu is megszólalt Victor Stănculescu tábornok, a hadsereg akkori parancsnoka mellett.Elcserélték a hullákat

Voiculescu és Stănculescu története szerint a Ceausescuk 1989. december 25-i kivégzése után az új hatalom pár órán keresztül egyszerűen nem tudta, pontosan ki kinek adta át a holttesteket. 25-én este a Ghencea stadionnál a tábornok nem találta a Târgovistéből helikopterrel átszállított hullákat (közben este az RTV levetítette a perről készült felvétel megvágott változatát).

Állítása szerint a stadion melletti laktanyában, 26-án hajnalban találták meg a helikopterből kipakolt, katonai sátorlapba csomagolt holttesteket. Innen a katonai kórházba szállították, ahol lemosták, a temetésre előkészítették, majd hűtőkamrába helyezték a testeket.


Az irodák berendezése fontosabb volt

Voiculescu állítása szerint az alakuló Nemzeti Megmentési Front ekkor két napig gyűlésezéssel és iroda-berendezéssel volt elfoglalva, így "senkinek sem jutott eszébe" a Ceasusescuk eltemetése. Erre csak 30-án került sor.

Stănculescu rendelte el, hogy reggel ássák meg a sírokat. Voiculescu visszaemlékezése szerint délután fél 5-re végeztek a halotti bizonyítványokkal és a papírmunkával, a temetésre ezután került sor.

Állítása szerint azért volt szükség arra, hogy a temetői jegyzőkönyvbe ne a diktátorpár valódi neve kerüljön, hogy a tömeg ne ássa ki, és ne profanizálja a hullákat. A két új sírt különben nem is tüntették fel a temető helyrajzi számai között.

A temetés "szervezője" a kihantolás kapcsán azt nyilatkozta, nincs értelme tovább vitatkozni a temetés kapcsán. A politikus az exhumálástól azt várja, hogy "vége legyen a spekulációknak." "– Odarakták őket és úgy hiszem, ott is maradtak. A Ghenceai polgári temetőben temették el őket, nem az én pincémben" – mondja Voiculescu.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS