2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fegyházban jobban élnek, mint a kórházban

S.M. 2005. március 11. 19:22, utolsó frissítés: 18:42

– állítja legújabb riportjában az Evenimentul Zilei. Míg egy beteg napi élelmezésére 47 ezer lejt tud elkülöníteni az egészségügy, addig egy fogvatartottnál 150 ezer lejből gazdálkodhat az intézmény.


Inkább hazait esznek

A bákói kórházakban szinte mindig ugyanaz a reggeli: pár szelet kenyér, tea, margarin vagy vaj, és nagyjából ennyiből áll a teljes menü – számol be a napilap. Akik különleges diétára szorulnak, mint a cukorbetegek, az égési sebekkel fekvők és a májbetegek, ráadásként még egy kocka kenősajtot vagy egy szelet párizsit is kapnak tízóraira.


Ami az ebédet illetti, a legkiadósabb menü a marhahúsból vagy szárnyasból készült csorba, amiben egyetlen darab hús sem található. Erre egyszerű a magyarázat – véli a lap munkatársa –, a beteg csak második fogásként kaphat húst, és azt sem minden nap. Húslével sűrítik be a levest vagy a csorbát, a tulajdonképpeni húsdarabokból készül a betegek számára a második fogás.

“A leves csak üres lé. Káposztacsorbának hívják, de fél sárgarépát vagy más zöldséget nem találsz bennük. Az egész levesnek fehéres színezete van, tetején két zsírfolttal. Megtehetnék, hogy beledobálnak néhány szem rizset és némi zöldséget. Ráadásul a kenyér is ehetetlen, könnyen szétmorzsolódik” – panaszolja Maria Stan, a kórház egyik betege, akinek elmondása szerint a lánya hordja be otthonról az ennivalót.


Egy csecsemőre 14 ezer lej jut

Az újság szerint egyedül a nagyon szegények fogyasztják el a kórházi menüt, sőt a betegtársakét is. Nekik nincs jövedelmük, sem családjuk, akik elláthatnák kintről élelemmel.

A betegek étrendjét a kórház a diagnózis függvényében határozza meg és állítja össze, de egyetlen esetben sem tartalmaz húst. “A szükséges proteint más forrásokból kapja meg a beteg, mint a tojás, a zöldségek és egyebek” – magyarázza az egyik ápolónő.

Egyetlen beteg napi élelmezésére szánt összeg 14 ezer és 128 ezer lej között változik. A legkisebb összeget, a 14 ezret a csecsemők kapják, a legtöbbet pedig a disztrófiás gyerekek, akiknek különleges étrendre van szükségük a felépülésükhöz.

Egy átlagos beteg napi ellátására 47 ezer lej különítenek el, amelyből a szakácsnők a legnagyobb erőfeszítések árán sem tudnának napi három kiadós étkeztetést összehozni. A cukorbetegek, májbetegek, a pszichiátriára beutaltak és a rákbetegek napi élelem-adagja pedig nem haladhatja meg a kilencvenezer lejt személyenként.


Higiénia és felszereltség

Ezzel ellentétben a Bákói Fegyházban egy személy ellátására havonta 4,5 millió lejt utalnak, ami egy napra lebontva 150 ezer lejt jelent. Az összeg elég jelentősnek számít, ha figyelembe vesszük, ritka az a család amelynek minden tagjára 4,5 millió lej jut egy hónapban.

A börtönkonyha is messze maga mögött hagyja a kórházi állapotokat, mind felszereltsége, mind tisztasága és rendezettsége tekintetében - áll a cikkben. Az inoxkazánok csillognak, friss zöldség-illat terjeng, és a főzéshez szükséges alapanyagoknak külön helyiségek vannak elkülönítve: az egyikben tárolják a húsárukat, a következőkben a zöldségek, a konzervek és a kenyerek sorakoznak.Az elmúlt harminc évben nem is fordult elő ételmérgezés a saját konyhán készített menü miatt. A fogház lakóinak ebédjéért ugyanakkor egy sor ember felel: kezdve a szakácstól, a fegyház lakóinak képviselőjén, az orvoson és az élelmiszerraktár felügyelőjén át, az őrök parancsnokával bezárólag.

A táplákozás mellett a fegyházban még a bentlakók orvosi ellátására és pszichikai közérzetére is hangsúlyt fektetnek. Általános orvos, fogorvos, pszichológus áll a rendelkezésükre, valamint néhány tanácsadó, hogy könnyebben beilleszkedhessenek a börtönéletbe.


Az ideális menü

A bákói kórház lakóinak viszont otthonról kell élelmet hozatniuk, ezt tetézi, hogy kettesével alszanak az ágyakban – ecseteli a cikkíró. A Bákó Megyei Egészségbiztosító Pénztár (CJAS) már felkért egy magánbeszállítót, állítsa össze a menüt betegcsoportokra lebontva a rendelkezésre álló összeg ellenében - vagyis napi nyolcvanezer lejből.

A menü reggelijében szerepelnie kéne a tükörtojásnak és margarinnak, ebédre egy zöldségcsorba, valamint sült csirke krumplipürével, vacsorára pedig túrós-tejfölös puliszka teával. Ez viszont az egészségügyi szegényes költségvetése miatt csak papíron létezhet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS