2019. november 13. szerdaSzilvia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Graffiti: Best of Kolozsvár

Zágoni Bálint 2005. február 02. 11:37, utolsó frissítés: 11:26

"A magyarok szomorúak": összegyűjtöttük a legötletesebb és a járókelőket leginkább #b#frusztráló#/b# kolozsvári falfirkákat.


Tartalmuk szerint négy kategóriába sorolja a graffitiket Jakab Albert Zsolt néprajzkutató egyik tanulmányában: eszerint a köztereken láthatunk politikai-közéleti tematikájú firkákat, vallási és szektagraffitiket, a sportélethez köthető rajzokat, illetve ifjúsági jellegű szövegeket. Mi bevezetünk egy ötödik kategóriát is, a polgárpukkasztó graffitik csoportját.

A kolozsvári falfirkákon könnyen végigkövethetőek a ‘89 utáni történelem főbb eseményei – főleg a választások hagynak sok nyomot maguk után. 1996-ban Constantinescu és az ellenzék győzelme után,


Iliescu sürgősen eladó

feliratok jelentek meg. Négy évvel később, amikor Iliescu és Vadim jutott be az elnökválasztások második fordulójába, a graffitik is módosultak: Aki nem gondolkodik, az Iljicsre vagy Vadimra szavaz, avagy egy másik szerint Gerilla apót elnöknek!

A fenti szövegek érdekessége, hogy a volt elnökkel kapcsolatosan háttérinformációkat is közvetítenek, így olvasásukkor szemeink előtt láthatjuk Iljics húszcentis mosolyát, amit valószínűleg egy moszkvai továbbképzésen sajátított el.Az egyik gyár falára A gyilkosok közöttünk járnak szöveget írta fel valaki azzal a nyilvánvaló célzattal, hogy az igazságszolgáltatás nem erőltette meg magát az 1989-es mészárlás elkövetőinek elítélésével. A szöveget félreérthette egy másik firkász, aki feltehetően fokozni akarta feszültséget. Így született meg az eredeti graffiti mellett a következő:

A vámpírok közöttünk járnak.

A Báthory István Líceum kisépületén illetve a Farkas utcai református parókia épületén több alkalommal is a magyarokat és az RMDSZ-t becsmérlő feliratok jelentek meg. Az intézmények vezetői lefestették a feliratokat, ám pár napon belül újabbak jelentek meg a régiek helyében. Több forduló után egyszerűen ennyit festettek a firkászok az épületre: A magyarok szomorúak.

A magyarok szomorúakA magyarok szomorúak


Kolozsváron számos vallásos jellegű graffiti is díszeleg. Jézus az Úr, Jézus él, Isten a szeretet, Jézus a világ világossága már közhelyszámba megy, annál eredetibb az, melyet egy épülőfélben levő ház melletti kapura írt fel a tulaj: A biblia mondja, második törvénykönyv, 27. fejezet, 17. zsoltár: “Átkozott, aki odább tolja felebarátja határköveit”.


Anya szeretlek, de nem úgy, mint az U-t.

Kolozsváron több falfirka biztatja az egyetemi futballcsapatot, mint ahány szurkolót lehet látni a B osztályban tengődő csapat meccsein. Egy másik, futballhoz köthető graffiti a ’94-es világbajnokság alatt jelent meg, miután Románia megverte az Amerikai Egyesült Államokat: Románok, csatoljátok ide az AEÁ-t! Az AEÁ román föld.

Románok, csatoljátok ide az AEÁ-t! Az AEÁ román föld.Románok, csatoljátok ide az AEÁ-t! Az AEÁ román föld.


Sajnos az ifjúsági falfirkák Kolozsvár gyenge pontja, ezen a téren nem tud semmi újat felmutatni a város. A szokásos Szeretlek Marika mellett egyedül az a grafitti mutat valami kreativitást, amelynek szerzője toplistát alkot barátairól. A szüzek toplistája: 1. Balonca 2. Jula 3. Banceu 4. Chelu 5. Toicu.

Az utóbbi egy-két évben olyan falfirkák is megjelentek, amelyeket egyik fenti kategóriába sem lehet besorolni. Ezeknek jellemzője, hogy általában sablonnal fújják, így a város minden szegletében, változatlan formában lehet látni őket. Ezelőtt egy évvel jelentek meg az első ilyen jellegű falfirkák. Egyik graffitin

Románia a korlátlan lehetőségek országa

Románia a korlátlan lehetőségek országaRománia a korlátlan lehetőségek országa


szerepel, egy másikon Vlad Tepest államelnöknek! jelszó olvasható, míg egy harmadik típuson Hitler látható, amint egy őzikét simogat. Időközben kiderült, hogy a fenti graffitik alkotói egy középiskolás csoport tagjai, és mint egyikük nyilatkozta, műveiknek társadalmi mondanivalójuk van.Túl sokat dolgozol túl kevés pénzértTúl sokat dolgozol túl kevés pénzért


Pár hónappal ezelőtt újabb falfirkákkal gyarapodott a csoport repertoárja. Egyiken csak annyi olvasható: Túl sokat dolgozol túl kevés pénzért. Ebben még fel lehet lelni a társadalmi mondanivalót, a következő két graffitin azonban már kevésbé: egy térdeplő alak mellett a következő szöveg olvasható: Ma csodálatos nap van; a másikon egy bombanő portréja látható, alatta pedig Tudta-e ön, hogy…

Ma csodálatos nap vanMa csodálatos nap van


Tudta-e ön, hogy...Tudta-e ön, hogy...


Végezetül egy pár graffiti, amelyben nem a szöveg a lényeg:
fényképezte: Soós Róbert
forrás:
Jakab Albert Zsolt: Falfirkálás interetnikus környezetben

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS