2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy tömegmészárlás példáján tanulnak jó polgárok lenni

Zágoni Bálint 2005. január 24. 15:32, utolsó frissítés: 15:23

A 94-es ruandai tömegmészárlás szcenáriójára készül egy interaktív szimulációs szoftver. Segítségével arról dönthetnek a tanulók, hogy megéri-e megtámadni a szélsőséges milíciát vagy jobb, ha #b#faxot küldenek#/b# New Yorkba.


1994-ben a hatalmon lévő szélsőséges hutu milicia és a ruandai hadsereg négy hónap alatt több mint 800 ezer tutszit és mérsékelt hutut mészárolt le. A népirtást – mely a Holokausztnál is gyorsabb ütemben folyt – a felbujtók előre megtervezték. Az ENSZ-erők ahelyett, hogy ezt megakadályozták volna, az összecsapások ideje alatt kivonultak a közép-afrikai országból.Az alig tíz éve történt tragédia a tárgya annak a szimulációs szoftvernek, melyet pár napja mutattak be Edinburgh egyik líceumában. A program félig-meddig játék kategóriába is beillik, a szimuláció mögött azonban nemes szándék és fejlett tanulási eszközök rejlenek.

A program neve Pax Warrior: az elképzelés szerint egyidejűleg kellene fejlessze a tanulók döntőképességét, nevelje őket helyes polgári viselkedésre, valamint nyújtson információkat a 20. század egyik fontos eseményéről.

Az edinburghi iskola igazgatója egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a fiataloknak így valós esélyük adódik szociális felelősségük fejlesztésére, és ez remélhetőleg hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben jobb polgárok legyenek.

A valóságban kevés ruandait sikerült megmenekíteni. Ezt tüközi a program is.

Milyen szörnyű döntéseket kell hoznod? Mit tettél volna az ő helyében? Mit teszel azért, hogy többet ez sose történjen meg? – ilyen felvezetővel reklámozza programját a gyártó cég honlapja . A diákok egy ENSZ tiszt szerepében élik végig az eseményeket és ahhoz hasonló szituációkba kerülnek, mint amilyeneket az nemzetközi erők katonái éltek át tíz évvel ezelőtt.

ENSZ katona a terepjáróban - az út szélén menekültek állnakENSZ katona a terepjáróban - az út szélén menekültek állnak


Egy tudósító közli a tanulóval, hogy rövidesen rejtett fegyverkészleteket fognak szétosztani a ruandai kormány milíciáinak, amelyek népirtást követhetnek el. A diáknak több választása van: megkockáztathatja az összecsapást és megpróbálhat rajtaütni a fegyverszállítmányokon.

Egy másik lehetőség, hogy tanácsot kér a New York-i ENSZ parancsnokságtól vagy diplomáciai nyomást fejt ki Ruanda elnökére annak reményében, hogy az leállítja a fegyverek elosztását. Minden döntés kihat a szimulációra, a történet is eszerint alakul. Sok ruandait azonban semmilyen eszközzel nem fog tudni megmenteni a játékos, a program ugyanis valóságszerűségre törekszik.

A diák minden lépés után szembesül döntésének következményévelA diák minden lépés után szembesül döntésének következményével


Ruandaiak megmentése hatásos módszernek bizonyul a fiatalok szociális készségének fejlesztésében. A teszt után ugyanis több diák is azon a véleményen volt, hogy a játék tudatosította bennük, döntéseiknek más hatása is lehet, mint amire számítottak.

A Pax Warrior weboldalán különben megtekinthető a program szerkezete, valamint az összes ENSZ-képviselet listája is. A szimuláció még fejlesztés alatt áll, és a programozók vállalkozó szellemű tanárok illetve szervezetek jelentkezését várják tesztelés céljából.
forrás: BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS