2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A NASA szondája rakétát lő egy üstökösbe

összeállította Zágoni Bálint 2004. december 17. 09:55, utolsó frissítés: 2004. december 16. 14:29

Az amerikaiak nemzeti ünnepén, 2005 július 4-én fog #b#becsapódni#/b# a Deep Impact nevű űrszonda 360 kilós lövedéke a Tempel 1 üstökösbe. Az üstökös nem fenyegeti a Földet, és a dátum is csak véletlen egybeesés.
A Deep Impact és Armageddon filmekben látottak egy része pár hét múlva valóra válhat – igaz, ezúttal Bruce Willis csapatának vajmi kevés feladata akad. Nem is meteorról, hanem üstökösről van szó, amelybe a NASA azért akar rakétát lőni, hogy kémiai összetételét vizsgálja.

Az űrhajót január 12-én lövik fel a floridai Cape Canaveralról és hat hónappal később, jövő nyáron érkezik a Tempel 1 nevű üstökös közelébe. Az égitest pályájának irányába lövi ki "Impactor" nevű töltetét, mely huszonnégy óra után csapódik be a hat kilométer átmérőjű égitest felszínébe.


A rézborítású lövedék átmérője egy méter, súlya pedig 360 kilogramm. Várhatóan 36700 kilométer óránkénti sebességgel fog az üstökösnek ütközni és körülbelül száz méter átmérőjű krátert üt majd a felszínén. A lövedékre fényképezőgépet is szereltek, amely nagy felbontású képeket készít a becsapódás pillanatáig.500 kilométeres távolságból a szonda is készít majd fényképeket, valamint elemzi a becsapódás után felszálló, az űrszondával fizikailag érintkező port és kőzeteket. Az információkat elemzés után a Földre továbbítja.Július negyedikén

körülbelül 120 millió kilométerre lesz az üstökös a Földtől, ami a NASA szerint ideális távolság. A szondának az ellipszis pálya miatt azonban közel négyszázmillió kilométert kell utaznia, az utolsó 12 órában pedig emberi beavatkozás nélkül saját magát fogja majd navigálni. Az ütközés következtében azonban az üstökös nem fog eltérni pályájáról.

Dr. Horváth András, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Budapesti Planetárium igazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy azért fontos a Deep Impact útja, mert így közvetlenül is megfigyelhetjük egy üstökös kémiai összetételét. Az elképzelések szerint az üstökös magja a Naprendszer kialakulásának koráról szolgáltat majd információkat.Az űrszonda fellövését eredetileg

december 30-ára tervezték, az indítás időpontját azonban kétszer is halasztaniuk kellett – egyszer a tesztek újrafuttatása végett, másodszor pedig az indítómechanizmus egyik alkatrészét kellett kicserélni. Az utolsó nap, amikor még fellőhetik az űrszondát január 28. A misszió 311 millió dollárba, azaz 10 ezer milliárd lejbe kerül.

Amennyiben sikeres, ez lesz a második alkalom, amikor NASA közelebbről vizsgál egy üstököst. 2004 január másodikán a Stardust űrszonda a 81P/Wild 2 üstökös mellett haladt el, fényképeket és mintát véve az égitestről.

Ezeket 2006-ban hozza vissza a Földre tanulmányozás végett. Az Európai Űrkutatási Ügynökség (European Space Agency – ESA) pedig március másodikán lőtte fel Rosetta űrszondáját a 67P/Churyumov-Gerasimenko üstökös irányába, melyre 2014-ben engedi Philae nevű robotját.


Hírforrás: Index, BBC, MSNBC, fotó: kpkp

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS