2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy napra újra diáknak álltunk: megnéztük a hétfőn indult Telesulit és SuliTV8-at

G. L. 2020. március 31. 16:29, utolsó frissítés: 16:34

És a függvényekkel máris nagyon képbe kerültünk.


Emlékszem, bő húsz évvel ezelőtt, az internet széleskörű elterjedése előtti időben még teljesen természetesnek számított, hogy szombat reggel gyerekként tanórákat néztem a tévében. Főleg nyelvórákra emlékszem, de volt más is. Hétfőn megint tévé (vagy legalábbis képernyő) elé ültem, hogy megnézzem az erdélyi magyar televíziós oktatás első próbálkozását. Vagyis rögtön egyből kettőt, mert hamarjában két sorozatot is indítottak a koronavírus-járvánnyal együtt járó felfüggesztett iskolai oktatás pótlására.

A Magyar Szülők Szövetségének kezdeményezésére az oktatási minisztérium illetékes osztályának a támogatásával a TVR indította el a Telesulit, míg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének kezdeményezésére készül a SuliTV8, aminek az adásai amellett, hogy online is elérhetőek, az Erdély TV is közvetíti.

Ezek deklaráltan a tanév végén esedékes országos vizsgákra készítik fel a diákokat:

a 8. osztályosokat, illetve az érettségire készülő 12. osztályosokat. Azt nem tudom, hogy végül milyen volt az együttműködés a kétféle tévéműsor között (mert a legelején még biztosan nem sok), egyeztettek-e arról, hogy mit fognak tanítani, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem jelentős az átfedés a két adás tartalmai között, ami kifejezetten pozitív.


A SulitTV8, mint a neve is árulkodik, csak a 8. osztály végi felmérő vizsgákra készít fel, és külön órát szánnak a román oktatásnak, aminek a programját olyan tanárok állítottak össze, akik hozzá vannak szokva ahhoz, hogy milyen ritmusban lehet magyarázni magyar anyanyelvű diákoknak, mennyire részletesen kell adott esetben a szótagolásról beszélni. A TVR nem gyárt külön magyaroknak szánt felkészítőt románból, de a Teleșcoala oldalon természetesen elérhetőek videók román nyelv és irodalom tárgyból mind a 8. osztállyal végzőknek, mind az érettségizőknek.A Román Televízió marosvásárhelyi stúdiója által gyártott Telesuli esetében inkább az érettségin van a hangsúly, nem csak matékból vagy magyarból van felkészítő, hanem történelemből, biológiából, kémiából és minden egyébből, amit érettségire lehet választani.

Még érezhető a helykeresés viszont,

mondjuk az lenne meglepő, ha a kialakult helyzetre sebtében adott válasz egyből tökéletes lenne. Hétfőn úgy tűnt, mintha egy kicsit mindenki azzal is küzdne, vajon mit is kellene tanítson? A képernyő előtt ülő gyermek vajon hogyan állhat, teszem azt, matekból? Mit is kellene pótolni? Így inkább olyan összefoglalót nyújtanak, olyan biztos pontokat, amire az esetleges év végi vizsgán biztos számíthatnak. Tegnap például matematikából a függvények volt a téma, amit két különböző formában is megkaptak a nyolcadikosok.


Szerencsére egyik esetben csak inkább elméleti, elmagyarázós órát tartott a tanárnő, míg a másik esetben főleg feladatok megoldásával készítette fel a diákokat. Azt is mondhatnánk, hogy elég jól kiegészítette egymást a két különböző csatornán látott óra. Ha ez egy tudatos megbeszélés eredménye, akkor jár érte a pacsi. Kifejezetten feladat orientált oktatással egyelőre nem találkoztunk, de lehet, nem is nagyon lenne értelme. De magyarból a műnemekkel és műfajokkal foglalkozni egy hasonló bemelegítő téma.
Az órák ismétlő jellegéből is adódhat, hogy nagyon tömények.

Nem új ismeretek elsajátítása a cél, hanem inkább azok rendezése és átismétlése. Mondjuk szükséges is, hogy tömörek legyenek, lévén egy-egy tanóra időtartama szűk fél óra. Ha nem lehetne visszanézni, akkor bizony sok esetben csak kapkodnánk a fejünk, hogy akkor most mi van, mert ez az információs tempót nem egyszerű követni. Viszont a rövid időtartam ellenére is valószínűleg kitesznek egy körülményesebb, több példával és részletesebb magyarázattal járó osztálytermi oktatást. Ennek ugye nem is feltétlen abban kell segítenie, hogy az elmaradt tananyagot befejezzék a diákok.

A bizonytalanság még kicsit a tanárok viselkedésén is látszik. Bár a műfaj nem új, de a romániai magyar tanároknak nem nagyon adatott meg a lehetőség, hogy kamera előtt szerepeljenek (és saját tapasztalatból úgy tudjuk, hogy nem is feltétlen szeretnek - ezért hálásak lehetünk, hogy volt, aki mégis vállalta.) Ehhez is kell egy rutin, hogy érezzék, hogyan lehet haladni. Amíg az osztályban láthatják a zavarodottságot a diákok tekintetében, itt ilyen jellegű visszajelzés természetesen nincs, ezt érzésből kell most csinálni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS