2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalasztják? Törlik? Megnéztük, hogy mi lesz a kedvenc fesztiváljainkkal

2020. március 24. 15:20, utolsó frissítés: 2020. március 25. 14:19

Nem csak a nagy nemzetközi eseményeket érinti a járvány, a romániai fesztiváloknak is meggyűlik vele a baja.


Ha azt gondoltuk, hogy a szükségállapot esetleg április közepi végeztével minden egy csapásra rendben lesz, akkor jó nagyot tévedtünk. Rendezvények szempontjából legalábbis biztosan nem.

Nemzetközi szinten elkaszálták az Eurovíziós Dalfesztivált, illetve elhalasztották az labdarúgó Európa-bajnokságot jövőre, és most már biztos, hogy a tokiói olimpiát is elfogják halasztani. És nem is csak feltétlen azért döntöttek a halasztás mellett, mert nem tudnák megrendezni augusztusban, hanem azért, mert sok sportolónak jelenleg is áll a felkészülése.

Ugyanakkor nem csak a nagy nemzetközi események sínylik meg a koronavírus okozta járványt, hanem a hazai eseményeket is újragondolják. Megnéztük, hogy mire számíthatunk idén nyáron Erdélyben. És egyelőre úgy tűnik, hogy

a rendezvényszervezők július eleje körül húzták meg a határt,


amit előtte kellett volna megszervezni, azt halasztják vagy elmarad. Elhalasztották a 17. Erdélyi Humorfesztivál, de ezen nem igazán lehet meglepődni, lévén az eredetileg meghirdetett dátum a szükségállapot idejére esett. Arról a szervezők még nem adtak tájékoztatást, hogy mikor kerülhet sor a pótlására, de egy őszi időpont a legvalószínűbb. Szintén őszre halasztják el a rendszerint május végén/június elején megszervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet. A pontos időponttal a fejlemények függvényében fognak jelentkezni.

Ahogy arra számítani lehetett, elmarad a 29. Szent György Napok is. Erdély egyik legrégebbi és legnagyobb városünnepének szervezői úgy tájékoztatnak, hogy az eseményre szánt összegből a családorvosoknak és mindazoknak, akik közösségben dolgoznak fognak védőfelszerelést és tisztítószereket vásárolni.

A májusra bejelentett Zabola Spring Time fesztivált az év második felére halasztották el, de időpontról egyelőre még nincs információ, nyilván mindenki várja, hogy miként alakulnak az események. A június végére ígért torockói Double Rise fesztivált is elnapolták. A legutolsó információk szerint augusztus 12-15. között szervezik meg az eseményt a Székelykő lábánál.

Drága Napfelkelők!

Az elmúlt hetek eseményei csapatunkat is váratlanul érték.
A jelenleg kialakult helyzet hosszas...

Közzétette: Double Rise Festival – 2020. március 19., csütörtök


A Jazz in the Park szervezői egyelőre annyit közöltek, hogy ők ragaszkodnának az eredetileg bejelentett június 25-28. közötti hétvégéhez, de ha tovább tartana a járvány, amit előzetesen számolták, akkor szeptember 10-13. között szerveznék meg a sétatéri eseményt.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezői azt közölték, hogy jelenleg is nagyon keményen dolgoznak az esemény 19. kiadásán annak reményében, hogy az eredeti terveknek megfelelően május 29. és június 7. között meg tudják tartani. A járvány romániai alkulásának függvényében áprilisban döntenek egy esetleg alternatív dátumról. Nyomatékosítják, hogy a TIFF-et nem fogják törölni, legfeljebb egy másik időpontban szervezik meg. Emellett pedig ismét ajánlják a fesztivál streaming platformját, a TIFF Unlimited oldalt, ahol az ígéretük szerint az elkövetkező időszakban több újdonsággal is készülnek, például színházi előadásokat is lehet majd látni.


Optimistán várják az idei nyarat

a marosvásárhelyi Vibe Fesztivál szervezői, akik miután kérdéssel fordultunk hozzájuk az esetleges szervezésről, megosztották a Facebookon, hogy jelenleg is azon dolgoznak, hogy az eredeti időpontban szervezzék meg a fesztivált a Maros partján. Mint írták, több olyan projekttel is készülnek, ami feldobja az unalmas, otthonülős napokat. Lesz Epic Music Battle nevű zenekar és Dj vetélkedőjük, illetve lesz TikTok videókészítős és divattervezői pályázatuk is.

Az Electric Castle szervezői is azt közölték, hogy a terveik egyelőre változatlanok, és intenzíven készülnek az fesztivál nyolcadik kiadására, amelyre július 15-19. között kerülhet sor. Mint írták, folyamatosan figyelik a válság alakulását, de négy hónappal a tervezett időpont előtt még korainak tartják egy esetleges lefújáson gondolkodjanak. Azt szeretnék, hogy ismét velük legyen a közönségük és a szakemberek összes tanácsának megfelelően tudják megszervezni az EC-t. Megjegyzik, tudják, hogy vannak olyan forgatókönyvek is, amely szerint a jelenlegi válság elhúzódhat, de remélik, hogy nem kerül rájuk sor és várják a jó híreket.

Az Untold (és Neversea) szervezői korábbi közleményükben inkább a közönségüket próbálták megnyugtatni, és hangsúlyozták, hogy tudják, mennyire várja mindenki a nyári rendezvényeiket. Azt írták, hogy állandó kapcsolatban vannak a hatóságokkal, és felelősségteljesen követik a helyzet alakulását, ugyanakkor arra kértek mindenkit, hogy kövessék a hatóságok útmutatásait. Igyekeztek megnyugtatni a rajongókat, hogy jól állnak a szervezéssel, és a következő hónapokban ugyanolyan intenzíven fognak dolgozni, mint eddig.

A Neversea, ami az ország második legnagyobb fesztiválja, július 2-5. között lenne Konstancán, illetve az Untold fesztivált július 30. és augusztus 2. között tartanák meg Kolozsvár központjában (még mindig). Megkerestük ismét a szervezőket, hogy az elmúlt hetek fejleményeinek függvényében készülnek-e elhalasztani a rendezvényt, de nem érkezett reakció.

Az Untold fesztivállal egy időben szervezett Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői is bizakodva tekintenek az előttük álló több mint 4 teljes hónapra. Azt írták, hogy nagyon előrehaladott állapotban vannak a szervezéssel, gyakorlatilag az 5 kontinensről érkező teljes lineup megvan. Reményeik szerint a fesztivált nem lesz szükséges elhalasztani, de ha mégis erre kerülne sor, akkor a megvásárolt jegyeket vissza lehet majd váltani.
"Az esetleges új időpontról csak az események előrehaladtával tudunk felelősségteljesen nyilatkozni. A koronavírussal kapcsolatban egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy mindenki maradjon otthon és hallgasson sok jó zenét, hogy a nyáron ismét találkozhassunk a mérai csűrben!" - nyilatkozta Bethlendi András főszervező.

With a heavy heart we have to announce that the 2020 edition of AWAKE festival will no longer take place. 💔

This...

Közzétette: AWAKE – 2020. március 20., péntek


Viszont máris lemondták a gernyeszegi Teleki-kastély mellett szervezett Awake fesztivált, amit az előzetes tervek szerint augusztus 14-16. között tartottak volna meg, de már biztosan nem kerül rá sor. Azt írják, jegyértékesítésük teljesen leállt és vállalati partnereik is lefagyasztották a költségvetésüket, így inkább az idei esemény lemondása mellett döntöttek. Az ígérik, hogy jövőre újra jelentkeznek.

UPDATE: A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Gergely Balázs úgy nyilatkozott a Transindexnek, hogy jelenleg úgy készülnek az eseményre, hogy meg fogják azt tartani az augusztus 15-23. közötti időszakban. Azt is megjegyezte, ha úgy alakul a járvány, hogy nem tudják az eredeti dátumon megtartani, akkor a fesztivál idei kiadása elmaradna. Érvelése szerint nem lehet egy ekkora rendezvényt az ősz folyamán úgy beilleszteni a város életébe, hogy az gördülékenyeken megvalósítható legyen.

"Általában mindenki arról beszél, hogy a vírus miatt lehetséges lesz-e megszervezni az eseményeket, de jó néhány egyéb kérdés is felmerül. A rendezvények anyagi háttere ugyanúgy kérdőjeles, mint a vírus okozta helyzet. Közösségi fesztiválként pedig számunkra nagyon fontos emellett egy rendezvény megszervezésének az etikai dimenziója. Nagyon durva 2-3 hónap után mi és mennyi az, ami még ízléses, illetve mi nem fér már bele. És ezt csak akkor fogjuk látni, amikor a járvány már tetőzött" - nyilatkozta Gergely, hozzátéve, hogy a helyzet súlyához igyekeznek igazítani majd az idei Kolozsvári Magyar Napokat. A főszervező elmondása szerint jelenleg úgy látják, hogy május folyamán tudnak végső döntést hozni a kolozsvári magyarság idei fesztiváljának sorsáról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS