2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem is annyira távoli jövő a bárki számára hozzáférhető okosotthon?

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 29. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Azon sem kellene többé parázni, hogy bezártuk-e ajtót, elzártuk-e a gázt. Szakemberrel beszélgettünk a lehetőségről.


Sokaknak él a fejében az a filmes jelenet, amikor a jómódú főszereplő, hazatérve a lakásába – mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne –, a látszólag üres házban elkezd beszélni valakihez. A válaszadót nem látjuk. A hangja azonban olyan, mintha a Google Translate felolvasó funkcióját, valamelyik vasútállomás diszpécserét vagy Klaus Johannis államfőt hallanánk beszélni.

Ez a robothang egy korlátozott vagy részben önálló cselekvőképességgel rendelkező mesterséges intelligenciától (MI), az úgynevezett „okos” rendszertől származik. Ezeknek sok esetben értelmetlen is lenne sci-fi filmekbe illő, emberre hasonlító robottestet kölcsönözni. Sokkal több lehetőséggel rendelkeznek ugyanis abban az esetben, amennyiben fizikailag nem, csupán hang és digitális formában jelennek meg az otthonunkban. Ilyenkor összeköttetésben állnak a lakásba épített eszközökkel, összehangolják ezeket és felhasználják a nagy cégek adatbázisait is, ami által az Amazon Alexája és Echoja, vagy a Google Home-ja már elég sok mindent tud rólunk.

Az okos otthon egy olyan rendszer avagy megoldás, amely a lakást teljes egészében érzékeli és átjárást biztosít a biztonság, a komfort és egyéb megoldások között – tudtuk meg Páll Tibortól, egy ilyen profilú cég menedzserétől. A szakember szerint ezáltal növeli is az eszközök hatékonyságát, ugyanakkor költséghatékony és biztonságos megoldásokat kínál a felhasználó számára.

Páll TiborPáll Tibor


Sokak számára állandó kérdés a lakás elhagyása után, hogy vajon az ajtó bezárását, a villanyok lekapcsolását, az ablakok becsukását megtették-e? Páll elmondása alapján, ez a gondolat az okos rendszer beszerelésével nyugodtan elmaradhat. Mint mondta, az okosotthon megoldások a rutinfeladatoktól is mentesítik felhasználójukat. Így a fűtési/hűtési rendszer irányítása, a víz, a gáz elzárása, a garázsajtó nyitása, a kapu és a lakásajtó zárása/nyitása és a többi ilyen jellegű feladat rábízható a mesterséges intelligenciára.

A Transindex érdeklődésére az okos otthonok felszerelésével foglalkozó szakember azt is elmondta, hogy napjainkban a lakásban alkalmazott okos megoldások külföldön és már Romániában is megfizethető beruházásnak számítanak. Hozzátette, „sajnos” még mindig csak egy szűk rétegnek jelent megoldást az okos otthon, mert a többség egyrészt félreérti az okos otthon megoldásokat: téves elképzelések alakultak ki a beruházás értéke kapcsán, illetve a tekintetben is, hogy milyen szintű technikai ismeretek szükségesek hozzá. Másrészt, nem látják a hasznosságát, illetve az okos otthon iránti igény sokszor kimerül az égők okosításában.

Mindezek miatt a szakember szerint bár nem egy újonnan megjelent technológiáról van szó, az okos otthon megoldások széles körű elterjedése kicsit még odébb van. Ugyanakkor pozitívum, hogy folyamatosan nő az igény az okos otthonok iránt, ami egy paradigmaváltásból ered, miszerint az emberek számára egyre inkább fontossá válik az otthoni komfortérzet, a költségtakarékos módszerek, illetve a biztonságérzet. Utóbbira számos megoldás született, Páll kiemelte az ajtózárat, a követés/monitorizálás funkciót, a tűz/füst érzékelést, a jelenlét-szimulációt, a pánikgombot, a víztúlfolyás- vagy csőtörés-jelző berendezést.

Az okos otthonok rendszerei emellett olyan dolgokról is dönthetnek, amelyekkel felruházzuk őket. Ahogyan Seer László digitális marketing és innovációs szakember egy korábbi interjúban kifejtette, akár arra is rájöhetnek az adatbázis alapján, hogy a tányércsapkodás gyakran családon belüli erőszakról szól. Seer példának azt hozta fel, hogy volt, amikor az Amazon Alexája kezdeményezte a rendőrség kihívását, anélkül, hogy valaki utasította volna erre. Egy kellőképp betanított MI ugyanis akár önálló döntéseket is hozhat a felhasználói helyett, hisz a felhasználónak az igényeit betanulja és követi, ehhez pedig megkülönböztet különböző helyzeteket. Ennek pedig sok esetben örülnénk is, mert mi lenne abban az esetben, ha magától jönne rá, hogy az anyagi kereteinktől függően a számláinkat minden hónapban kifizesse és ezt a bankszámlánkon lévő pénzünkhöz mérten tenné? Bizonyára egy gonddal kevesebb lenne az emberek életében.

Páll Tibor megjegyezte, egy megfelelően megtervezett és megvalósított okosotthon hasznos lehet az idősek számára is, és megkönnyítheti a mozgássérültek, a gyengén látók és -hallók életét. Ehhez mindössze némi okostelefon-használati készségre van szüksége a felhasználónak, mert az okos megoldásokhoz azért alapszintű elektronikai eszköz felhasználói készségre szükség van.

Nyitókép: uzletem.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS