2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miről kell gondoskodnod, ha önkéntes karanténba vonulnál, avagy melyek a koronavírus előnyei?

2020. február 28. 18:26, utolsó frissítés: 2020. február 29. 11:12

Mivel az éremnek két oldala van, ebben a cikkben azt keressük, hogy a koronavírus milyen pozitívumokat hoz(hat) magával. Találtunk jópárat!


Segítünk, ha úgy döntenél: önkéntes karanténba vonulsz egy hónapra a koronavírus miatt. Szerkesztőségünk összeállított egy listát arról, hogy mire lehet szükséged, illetve hogy mi kell ahhoz, hogy élvezd is az otthonülést.

Azt nem tudjuk, hogy az önkéntes karanténba vonulók jogosultak-e a fizetésük 75 százalékára (nyilván nem), viszont mi támogatnánk egy ilyen lehetőséget. Az egyhavi, szigorúan otthon töltött kvázi-szabadság ötlete mindenképp jó: az ember bepótolhatja a lemaradásait, kipihenheti magát, és lehetősége van egy csomó olyan dologra, amit – időszűke miatt – régóta halogat, sőt, ki is próbálhat sok olyasmit, amit eddig nem tett.

Mielőtt a beszerzendő dolgok listájára rátérnénk, lássuk, mi jót hoz(hat) a koronavírus. Különösképpen, hogy Romániában eddig mindössze három fertőzöttet regisztráltak, miközben a “megszokott” influenzánk miatt, melyre szinte rá se hederítünk, csak az idén közel 50-en haltak meg.
.
Nem szeretnénk bagatellizálni a kérdést, de tény, hogy a koronavírus-fertőzöttek halálozási aránya viszonylag alacsony, 2 százalék körüli. És míg világszinten eddig kb 2600-an haltak meg a rettegett kórban, csak Romániában évente kb 1800 ember veszti életét közúti balesetben. Egyébként naponta 24 ezer ember hal éhen, akiknek háromnegyed része 5 év alatti gyerek, erről viszont nem közöl napi szinten több cikket a világ összes újságja.
Lássuk tehát az előnyöket:

- Kína gazdasága lelassult kicsit. Ez azért örvendetes, mert a világszintű, őrült gazdasági hajszában élen jártak, sőt, talán Kína volt ennek a motorja. Aminek következtében hihetetlen mértékben szennyezik és rombolják a környezetet.

- Amíg a koronavírustól rettegünk, nem félünk más betegségektől.- Szingapúr és Hongkong lakossága “ingyenpénzt” kap az államtól. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miért jó az, ha a ha az ember nagyobb anyagi biztonságban érezheti magát. Egyes vélemények szerint az adakozás főleg politikai célokat szolgál, a közgazdászok pedig azon sopánkodnak, hogy a kispénzűek az adományt bevarrják a matracba, ahelyett, hogy költekeznének, fogyasztanának, “felpörgetve a gazdaságot”. Itt mindössze Serge Latouche közismert mondását idéznénk: "Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze, vagy közgazdász".

- A magyarok ismét a tudomány élvonalába kerültek, felfedezték ugyanis, hogy lehet elpusztítani a koronavírust. Már ha lehet hinni a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, akik a magyar egészségügy színvonalában bíznak.- A bepánikoltak felvásárolták a boltokból a tartós élelmiszereket. Ez nyereség a boltoknak, aminek elsősorban az üzlettulajdonosok örülhetnek (mi nem annyira). Viszont jó lehet azoknak, akik bespájzoltak, mert amíg megeszegetik a sok felhalmozott lisztet, rizset, száraztésztát és konzervet, addig sem költik a pénzt felesleges marhaságokra (ha egyáltalán maradt nekik a bevásárlás után).

forrás: thumbs.gfycat.comforrás: thumbs.gfycat.com


- Fokozódhat az érdeklődés a minőségi klasszikus zene iránt. Mert ha az élelmiszerüzletekben nincs is már, a hanglemezboltokban van még Liszt!- Erősödik a hit és a vallási buzgalom. Dicséretesnek tartottuk, hogy az egyik ortodox vallási blog kijelentette: nem kell félni attól, hogy a hívek elkapják a koronavírust a templomi szertartásokkor. A szentségek ugyanabból a kanálból való szörgyölgetése ugyanis gyógyír mind testnek, mint léleknek, emiatt kizárt, hogy valaki megbetegedhetne tőle. Már-már eltátottuk a szánkat, csodálva a bátorságot, ami az őskeresztények hősiességére emlékeztetett minket, akik képesek voltak szembenézni a hitükért azzal is, hogy oroszlánokkal tépetik szét őket, ezért lelombozódtunk, amikor az egyház kiadta hivatalos közleményét.Eszerint nem javasolják, hogy a templomokban csókolgassák a hívek szentképeket (ezt csinálják otthon, hiszen mindenkinek kell hogy legyenek az otthonában ilyenek), ahogy azt sem, hogy a közös szenteltvízzel vessenek keresztet. És a közös kanál használatát sem ajánlották, helyette azt javasolták, hogy a járványveszély elmúltáig mindenki vigyen magával saját evőeszközt a szentségek vételéhez. Azért annyiban mégiscsak megdicsérnénk az egyházi vezetést, hogy nem adott utat az arra vonatkozó javaslatoknak, hogy vezessék be az egyszer használatos kanalakat, mert ez nem lett volna környezetbarát megoldás a sok termelődő szemét miatt. A felsoroltak miatt pedig kénytelenek vagyunk ez egyszer elmarasztalni a Monty Pythont.- Megmenekülnek a férfiak a metoo-vádaktól. A román egészségügyi minisztérium azt ajánlja, hogy március 1-jén és a március 8-i nőnapkor tartózkodjunk a puszilózástól a koronavírussal való megfertőződés elkerülése érdekében. A betegség-megelőzés mellett ez jelentősen csökkenti a férfiakra leselkedő veszélyt, hogy az alkalom hevében kéretlenül, a nőket nem-kívánatos módon összepuszilgassák, kedvükre csókolgassák, ami miatt majd metoo-val meg lehetne vádolni őket. Mint tudjuk, sokan kifogásolták, hogy egyes nők visszaélésekre használják fel a metoo-mozgalom adta lehetőséget.

- Nő az érdeklődés a minőségi sörök iránt. A koronavírus járvány kitörése óta ugyanis megugrott az interneten a Corona és a Corona Extra sörre rákeresők száma a Google Trends számlálója szerint. A „corona beer virus” vagyis a „corona sör vírus”-ra 2300%-kal, a „beer virus” azaz a „sör vírus”-ra 744%-kal, míg a „beer coronavirus” vagyis a „sör koronavírus” szókombinációra 3233 %-kal nőtt a keresések száma január 18-a és 26-a között. Ugyanakkor olcsóbb is lett a Corona sör.

Ha az Igazi Csíki Sörnek nem is, a Coronának sikerült meghátrálásra kényszeríteni a HeinekentHa az Igazi Csíki Sörnek nem is, a Coronának sikerült meghátrálásra kényszeríteni a Heinekent


- A karantén alá vont területeken nem kell iskolába járni, és többnyire dolgozni sem (hogy ez miért jó, az valószínűleg nem szorul magyarázatra azok számára, akik jártak iskolába vagy napi szinten dolgoznak)

- Megtanulnak az emberek kezet mosni. Megkeresésünkre, egy kolozsvári biológus is megerősítette azt a Romániában terjedő nézetet, mi szerint a vér széndioxid-szintjének emelkedése elpusztítja a koronavírust. Ehhez viszont meg kell fulladni: inkább mossunk gyakran alaposan kezet, és előzzük meg a fertőzésveszélyt, nem biztos, hogy megéri megfullasztani magunkat. Ugyanis a brit tudósok bebizonyították, hogy a fulladás halálosabb, mint a koronavírus.- Szárnyra kap a kreativitás. Aki unja a hétköznapi maszkokat, és szeretne eredeti módon kinézni, gondolva a biztonságra is, innen meríthet ihletet.

Készíthetünk egyéni védőalkalmatosságokat is, ami illik a személyiségünkhöz, elegáns, de mégis diszkrét. <i>Fotó: dionisopunk.com</i>Készíthetünk egyéni védőalkalmatosságokat is, ami illik a személyiségünkhöz, elegáns, de mégis diszkrét. Fotó: dionisopunk.com


- Repülő- és hajójáratokat töröltek. Míg a legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a repülők kipufogógázai súlyos levegőszennyező forrást jelentenek, talán kevesen tudják azt, hogy a modern hajózás szintén jelentős környezetszennyező tényező. Hogy a diesel autók helyett miért lenne érdemesebb a vízi járművek környezetbarátabbá tételén dolgozni, arról az alábbi videóban, 3:10-től.- És végül: a karantén-zónákban, egyéb elfoglaltság híján, közelebb kerülnek egymáshoz az emberek.


Netflix, macskakaja, Homérosz összes, zakuszka és sör – a legszükségesebbek az egyhavi, önkéntes karanténhoz


A szerkesztőségi “szükséglisták” összesítéséből kiderült, hogy mindenkinek vannak bőséggel otthon olyan könyvei, melyek hosszú idő óta várnak arra, hogy elolvassák. Tehát nagyon nem unatkozna senki, viszont ez nem elég, a Netflix előfizetést mindenki elengedhetetlennek tartotta. Akinek már van, fenntartaná, akinek még nincs, megkötné az előfizetést, ha már lesz idő kihasználni. Emellett volt, aki az Arcanum adatbázisáért is hajlandó lenne fizetni. A nevesített könyvek között szerepelt a Homérosz összes, a Biblia, valamint Camus A pestis című regénye.

Az egyhavi elvonulás alkalmából van, aki végre vásárolna egy karosszéket, mert a hokedli mégiscsak kényelmetlen, ha sokat kell ülni rajta. (Furcsamód, szinte mindenki azzal számolt, hogy dolgozni fog a karantén alatt, ami egy online lapnál valóban kivitelezhető.)

Volt, aki Harry herceget vagy Meghan Markle-t hívta volna meg magához erre az egy hónapra, “mert ők kiléptek a királyi családból, szóval nem kaphatják meg a koronát”. De ha nem jönnének, beszerezne egy társastáncokat részleteiben tárgyaló könyvet. Gyakorolni nem lenne ugyan kivel, de „mindig lehetne röhögni rajta”.

A számlákat majdnem mindenki interneten fizeti már, aki nem, az úgy vélte, épp itt az ideje beletanulni ebbe. Tehát, az internet-előfizetés is alapvető fontosságú a karanténhoz. Mivel nagyjából mindenki csapvizet iszik (nagyon helyesen), ásványvizet senki sem halmozna fel, azonban 2-4 láda sör szerepelt a felsorolásokban, ahogy a fejenkénti 4-5 liter bor és fél-egy liter tömény ital is.

Az ennivalók terén - mint kiderült – van, aki a zakuszkára esküszik, mivel ebből “készíthető spagetti, tokány és akár levesek is”. A száraztészták, konzervek, liszt, olaj, cukor mellett házi szalonnát, kolbászt, hordós káposztát és nyers húst is beszereznének páran, a mennyiségek tekintetében azonban eléggé nagy volt a bizonytalanság. Az előrelátóbbak egyébként egy nagyobb hűtőszekrény beszerzésében is gondolkodtak, valamint egy elektromos sütőében – utóbbi elsősorban a friss kenyér miatt vált szükségessé.

Konkrét mennyiségekről inkább csak a zöldségek-gyümölcsök terén esett szó – úgy látszik, a vegák inkább tisztában vannak azzal, hogy miből mekkora mennyiségre van szükségük. Eszerint: 10 kg alma, 2 kg citrom, 2 kg grappefruit, 2 kg hajdina, 2 kg bulgur, 1 kg sajt, 50 tojás, 4 kg murok, 4 kg petrezselyem, fél kg hagyma, negyed kg fokhagyma, 1 liter olaj, 3 kg krumpli, fűszerek, só,1 kg napraforgómag, 1 kg aszalt szilva, 3 kg fekete retek, 1 kg dióbél és 1 kg kávé elég nagyjából egy hónapra.

A dohányosok fejében megfordult ugyan a leszokás gondolata, de végül mindegyikük úgy döntött, hogy inkább bespájzol, biztos, ami biztos, így 4 karton cigaretta, illetve 500 gramm vágott dohány is került a listára.

Végül az is kiderült, hogy gondos gazdik vagyunk (aki macskás, annak muszáj, mert ezek a házi kedvencek nem esznek meg akármit), így a kellő mennyiségű és a megfelelő fajtájú macskaeledel is felkerült a szükséges dogok listájára.
Nyitókép: South China Morning Post via Weibo

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS