2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Virággal és zenével idézik fel a birtok fénykorát Zabolán

G. L. 2020. február 20. 13:44, utolsó frissítés: 16:46

Májusban először szerveznek fesztivált a zabolai Mikes-birtokon. Utánajártunk, hogy mire számíthatunk.


Bár már január közepén bejelentették a szervezését, azóta is elég nagy a homály a Zabola Spring Time Fesztival körül. Milyen lesz, miben fog különböző az Erdélyben mostanság annyira népszerű kastélyos fesztiváloktól, kinek szervezik és persze milyen pénzből – mind olyan kérdések, amik már egy ideje megválaszolásra várnak. A tájékoztatásért megkerestük a szervező Mikes-birtokot. A fesztivál ötletgazdája, Roy Chowdhury Gergely válaszolt a kérdéseinkre.


"Évente egy alkalommal ki szerettük volna nyitni a kapukat a nagyközönség előtt,

ezért gondoltunk arra, hogy valamiféle fesztivált hozunk létre" – vázolta a fesztiválalapítás körülményeit Roy Chowdhury, majd a koncepcióról is beszélt: "Abból indultunk ki, – amit majdnem minden vendégünk is emleget, amikor az öreg rácsos kapun keresztül megérkezik hozzánk – hogy az ember itt egy másfajta világba lép be. Rendezett park, felújított korabeli épületek veszik körül. Valahogy mintha megállt volna az idő. Ezt szeretnék a fesztivállal megmutatni nagyban, sok embernek" – mondta. Ez egybecseng a Facebookos leírással, amiből azért már nagyjából lehetett sejteni, hogy nem reggelig bulizós fesztivál szerveznek május 8-10. között a zabolai Mikes-birtokon.

A Mikes-örökös meghatározása szerint nem egy város- vagy falunap jellegű vagy Electric Castle-hez hasonló zenei fesztiválként kell elképzelni a zabolai eseményt, hanem valahol a kettő között képzelik el.fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamásfotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás


"Angliában jártam egyetemre, dolgoztam is ott sokáig, és láttam, hogy ott van hagyománya annak, hogy kinyitják a parkokat és a kastélyok kertjeit, és nyugodtabb, nappali eseményeket szerveznek, ahol a legkülönfélébb zenei irányzatok kedvelői találnak kedvükre való koncertet. Ennek lennénk az itteni példája" – mondta Roy Chowdhury.

A Zabola Spring Time Festival nem csak ebben a tekintetben merít a nagy-britanniai példából. A fesztivál része lesz egy kertészeti virágkiállítás is, amit a londoni Chelsea Flower Show ihletett. A londoni esemény több mint 100 éves múltra tekint vissza, manapság gyakorlatilag már minikerteket építenek fel. Hasonlóra törekednek Zabolán is, ami az "első évben persze nem fog olyanra sikerülni".

Valószínűleg nem véletlen, hogy kertészeti része is lesz a fesztiválnak, az éppen tavaszi pompájában fürdő parkhoz kevés kiegészítő illene jobban. Az egész rendezvényen a hangsúly a parkon és a szabadtéri programokon van, bár ahogyan Roy Chowdhury megjegyezte, lesz néhány tevékenység a birtok rendezvényközpontjában is. A birtokhoz tartozó 40 hektárnyi területből egyébként 8 hektárt vehetnek igénybe a fesztiválozók.

A szállóként működő új kastély. (fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás)A szállóként működő új kastély. (fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás)

A képek 2018 májusában készültek, ha szerencséjük van az időjárással a szervezőknek, akkor idén is lehet ilyen verőfényes napsütés. (fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás)A képek 2018 májusában készültek, ha szerencséjük van az időjárással a szervezőknek, akkor idén is lehet ilyen verőfényes napsütés. (fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás)

fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamásfotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás"A birtok fénykorát szeretnénk megidézni"

– mondta a Mikes-örökös. Egy olyan világba terveznek "időutazást", amit már csak a képeskönyvekből ismerhetünk. A 20. század elejének elegáns, ugyanakkor bohém időszakát elevenítenék fel. Roy Chowdhury szerint ez nem csak egy üres szólam: jazzre, bluesra és swing zenére számíthatunk főleg. Néhány külföldi fellépő mellett inkább hazai zenekarok szórakoztatják a közönséget. Részletesebb programot a jövő hét elejére ígérnek a szervezők.

"Zenében is a két világháború közötti időszakot szeretnénk hangsúlyozni, annak a korszaknak a zenéjét próbáljuk elhozni. Egy hiteles történetet szeretnénk megidézni. A park mostani állapota is a '20-as, '30-as éveket tükrözi. Az épületek homlokzata századforduló környékéről való, és a vendégházunkat is ennek a korszaknak a stílusában újítottuk fel belül. Bár a régi kúria 500 éves, de legtöbb elemet ebből az időszakból tudtunk azonosítani a birtokon. Ezt tudjuk átadni a vendégeinknek, hogyha megszállnak nálunk" – magyarázta az ötletgazda arról, hogy miért pont így alakult a fesztivál témaválasztása.

De ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ilyen tematikájú eseményt nem találni a székelyföldi régióban, de még Romániában sem. Mindenféle aktuális zenei fesztivált szerveznek, sőt reneszánsz fesztivál is van, de a két világháború közötti időszakkal kevesebben foglalkoznak, ami szintén érv volt amellett, hogy ilyet szervezzenek.

A zenei kínálatnak megfelelően nem is lesz nagyszínpad, ahol egy-egy nagy zenekar felléphet, hanem zenei pontok lesznek, ahol kisebb zenekarok léphetnek fel hangosítással vagy éppen hangosítás nélkül. Emellett színházi előadással is várják az érdeklődőket, szombat estére a család történetéhez kapcsolódó előadást terveznek. A második világháború előtti időszakot szeretnék felidézni egy oldtimer felvonulással is.

fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamásfotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás


A birtokon már amúgy is működő a'la carte étterem mellett, ami nyilván egy magasabb színvonalat kínál, a fesztiválokon megszokott food truckok is lesznek, és helyi bográcsost is fognak felszolgálni.

A Zabola Spring Time Festival alapvetően egy nappali fesztivál, a környék májusi klímája nem is nagyon engedi meg, hogy más legyen. Az elképzelések szerint a különböző kiállítók a naplementével bezárnak, viszont a zene és az étkezés a három nagyobb ponton sötétedés után is folytatódik. Illetve lesz egy sátor, ahol akár éjszakába is elnyúlhat a mulatság.

És az is nyilván az időjárással függ össze, hogy ez nem egy tipikus sátorozós fesztivál, bár kérésre erre alkalmas helyet is kialakítanak, illetve lakókocsival is lesz lehetőség megszállni. Amúgy azoknak, aki úgy döntenek, hogy három nap is részt szeretnének venni a fesztiválon, elsősorban a Zabolán tudnak szállást ajánlani, illetve Kézdivásárhelyen és Kovásznán vannak még szállodák, panziók, ahol a távolabbról érkezők megszállhatnak. Bár - ahogyan a Roy Chowdhury Gergely is megjegyezte - elsősorban a Brassó és Csíkszereda közötti távolságból tartják reálisnak, hogy látogatóik többsége érkezik.


"Szeretnénk, hogy ne az áron múljon.

Nem akarjuk a helyi embereket elkergetni azzal, hogy túl magas árat szabunk meg" - mondta Roy Chowdhury, amikor a pénzügyi kérdésekről, azon belül is a fesztiválárakról kérdezzük. Pontos ár még ugyan nincsen, arra a költségvetés héten esedékes utolsó finomítása után lehet számítani, de a 30-40 lej közötti napi jegyet szeretnék megcélozni. A jegyárusítás a tervek szerint 24-én szeretnék elkezdeni online.

A birtok machine house-nak nevezett épülete (fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás)A birtok machine house-nak nevezett épülete (fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás)

fotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamásfotók: Kastély Erdélyben/Szabó Tamás


A bérletbevételek mellett részben a kiállítók által befizetett összegekből, illetve különböző szponzorok támogatásaiból szeretnék fedezni a fesztivál költségeit. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a fesztiválra külön nem pályáztak sem a megyénél, sem más szinteken.

"Bármit próbálunk is itt csinálni, mindig az önfenntartósság a szempont. Az első évben ez persze elég nehéz lesz" – jegyezte meg Roy Chowdhury.

Az illusztrációként használt fotókat a Kastély Erdélyben működtetőitől kaptuk, Szabó Tamás készítette őket 2018 májusában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS