2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A vásárhelyi új közösségi teret mindenki magáénak érezheti, amennyiben elmosogat

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. február 19. 15:07, utolsó frissítés: 16:58

Megnyitották az ifjúsági rendezvényeknek szánt új helyszínt Marosvásárhelyen, ahol becsületkassza működik és lehetőség van coworkingra is.


Birtalan Istvánt harmadjára választották meg a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) élére, a tisztújító közgyűléssel egybekötve pedig február 17-én átadták előző mandátumának hozományát is, Marosvásárhely legelső közösségi terét, a Közeget, amelynek kitalálója maga a MIET elnöke volt. A tervek szerint az ifjúsági tér helyet ad majd minden olyan törekvésnek, amely a város és a régió szellemi, kulturális és gazdasági fejlődését szolgálja.


Birtalan István megkeresésünkre elmondta, a Kossuth utcában lévő egykori Poirot kocsma pincehelyiségében létrejött helyszín megvalósítását az indokolta, hogy Marosvásárhelynek nem volt közösségi tere, pláne nem magyar. Birtalant személyes ambíciója is vezérelte a kezdeményezés megvalósítására, ezért a MIET-elnök csapatából és még néhány külsős szimpatizáns bevonásával összeállítottak egy olyan kilenc fős csoportot, amely a különböző területeket lefedve azon dolgozik, hogy civil alapokból és a marosvásárhelyiek támogatásával működtesse a Közeget az elkövetkező években.

Birtalan István megválasztását követően kapta ajándékba <b>Olteán Csongor</b>, Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökétől a türelemre és kitartásra ösztönző elikszírt. Fotó: DOBOGRAPHY. Forrás: MIET FacebookBirtalan István megválasztását követően kapta ajándékba Olteán Csongor, Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökétől a türelemre és kitartásra ösztönző elikszírt. Fotó: DOBOGRAPHY. Forrás: MIET Facebook


A Közeg, koncepcióját tekintve, teret enged a művészetektől kezdve a smart city (intelligens város) és városfejlesztési projekteken át a civil szervezetek közötti kapcsolattartásnak, igyekeznek minél szélesebb palettát lefedni. Birtalan szerint a Közeg célja, hogy mindenki magáénak érezze a teret, közben pedig lehetőséget biztosítsanak a kreatív fiatalok önmegvalósításának és a közösség együttgondolkodásának.

Birtalan elmondása alapján az aktuális gazdasági és politikai kérdésektől sem zárkóznának el, ahogyan a tabukról szóló előadásokra is nyitottak. A MIET elnöke ebbe a kategóriába sorolta a csütörtöki előadásukat is, ami a méhnyakrákról és az ennek a megelőzésére szolgáló HPV-elleni védőoltásnak a fontosságáról szól, amiről szerinte kevés szó esik, de ha mégis, az sok esetben pontatlan.


Az események és projektek megvalósítása érdekében, anyagi lehetőségektől függetlenül, várják a civil szférából érkező ötleteket és befogadják az eseményeket. Emellett saját programokkal is készülnek, mint megtudtuk, jelenleg képzőművészeti kiállításokat, vitafórumokat, filmvetítéseket, kisebb előadásokat terveznek.

A Közeg. Forrás: MIÉRT sajtóiroda közleményeA Közeg. Forrás: MIÉRT sajtóiroda közleménye


A beszélgetés időpontjában (kedden), a MIET-elnök éppen az Erdély FM Rádió műsorvezetője, Németh Szabolcs Előd által alapított és vezetett, Édentől Keletre c. filmklubra készült. Emellett a másik két állandó rendezvényük február 20-tól a Dr. Kiss Melinda által vezetett Salus Plus beszélgetéssorozat lesz, és március 6-án indul a Brassai Eszter vezette olvasóklub, valamint írás- és beszédfejlesztő műhelymunka 16 éven felülieknek.

Az állandó rendezvényeken kívül február 26-án a Slam Poetry Marosvásárhely szervezésében Underground Slam Poetry Session – performatív előadást tartanak a Közegben, amelynek témája a férfi-nő közötti kapcsolat, illetve a gender-kérdés lesz.

Birtalan a közösségi tér újdonságai közé sorolta, hogy a tér irodaként is működik, a coworking tevékenység felvállalása által, amely lényegében abból áll, hogy helyet biztosítanak azoknak a fiatal munkavállalóknak és vállalkozóknak, akik eddig otthonról, vagy valamelyik kávézóban dolgoztak, ahol gyakran nem állt rendelkezésükre vetítési lehetőség, nyomtató, hangosítás. A MIET csapata arra gondolt, ha már a Közeget reggel 9 órától 17 óráig működtetik, és a rendezvények mellett akár alternatív munkahelyszínként is funkcionálhat azok számára, akik ebben fantáziát látnak.

Fotó: Bereczky SándorFotó: Bereczky Sándor


A MIET elnök ehhez hozzátette, hogy non-profit ifjúsági szervezet lévén, náluk becsületkassza működik, ami abból áll, hogy az ott tartózkodók fogyasztásukért szimbolikus összeggel fizethetnek, ha szeretnének, ezt a lelkiismeretükre bízzák. A közösségi tér szokásjoga csak annyit kér, hogy aki kávét vagy teát főz és iszik, mosogasson el maga után.

„Azon az elven képzeltük ezt el, hogy igazából mindenki tekintse úgy, mintha a sajátja lenne, mert akkor a közösségi tér hangulat otthonosabb lesz, és így meg tudjuk tartani a rendet, de barátságos is lesz az ott tartózkodók számára” – mondta Birtalan.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS