2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tudományosan is alátámasztották, hogy a mindennapi jó cselekedet a boldog és egészséges élet titka

szerk. 2020. február 19. 14:36, utolsó frissítés: 16:58

Random Acts of Kindness Day: már nemzetközi napja is van az ok nélküli jó cselekedeteknek, kedvességnek.


Hétfőn volt a váratlan, csak úgy, minden ok nélküli kedvesség (világ)napja, angolul Random Acts of Kindness Day. A nap kitalálója és népszerűsítője egy nonprofit nemzetközi szervezet, amely értelemszerűen azt szeretné elérni, hogy minden napra jusson mindenkinek véletlenszerű kedvességből, hogy valóban hétköznapi legyen a kedvesség, és ne egy kivétel. Meggyőződésük, hogy a kedvesség tanítható és tanulható, ha kedvességet tapasztalunk, akkor magunk is hajlamosak leszünk ugyanúgy viselkedni.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, pénzbe sem kerül feltétlen, és a kutatók szerint még jótékony hatása is van az életünkre. Csak néhány ötlet, amit ki lehet próbálni:

* kinyitni valaki előtt az ajtót, vagy éppen csak észrevenni, ha más is ki szeretne jönni
* öleld meg az egyik régi barátodat, akit rég nem öleltél meg
* készíts reggelit a párodnak és vidd az ágyba neki
* ajándékozz meg valakit egy könyvvel, akiről tudod, hogy örülne neki


* segíts egy idős embernek cipelni a csomagját (például fel a lépcsőházba)
* írj képeslapot egy barátodnak, akit szeretsz
* engedje magad elé valakit a sorban vásárláskor, aki tényleg csak néhány cuccot szeretne kifizetni.
* ajánld fel, hogy vigyázol az egyik barátod gyerekére, ezzel néhány óra szabadidő adva neki
* tedd el a telefonodat, ha épp élőben beszélsz valakivel

És ezek csak ötletek, számtalan más lehetőségünk is van. Néha elég, ha figyelsz az emberekre, akikkel együtt élsz, próbálsz segíteni nekik, ha szükségük van rá. És máris RAKtivist, vagyis Random Acts of Kindness aktivista is lehetsz.Kedvesnek lenni pedig egészségügyileg is megéri, mert már napi egy random kedvesség is változást hozhat az életedbe. Nemcsak, hogy csökkenti például a depressziót is, hanem olyan hormonok árasztják el a tested, amitől nyugodtabb, boldogabb és egészségesebb leszel. Például serkenti a szerotonin hormon termelését (hasonlóan a legtöbb orvosi antidepresszánshoz).

Kutatások bebizonyították, hogy azzal, ha mások jólétét a sajátunk elé helyezzük, anélkül, hogy bármit is várnánk cserébe, akkor az stimulálja az agyunk jutalomközpontját. Olyan hormonok/vegyületek árasztják el testünket, amelyek csökkentik a stresszt. Egy 1998-as tanulmány szerint 23 százalékkal alacsonyabb lesz a kortizonszint (a stresszhormon szintje) a mindig kedvesen viselkedő emberek esetében. Egy szorongó személyeket tömörítő csoportban végzett tesztelésből az derült ki, hogy heti legalább 6 kedves cselekedettel már egy hónap után jelentősen növekszik a csoport pozitív hangulat és a kapcsolatokkal összefüggő elégedettség.

Más kutatás azt bizonyította, hogy az adakozás csökkenti a vérnyomást és javítja a szív egészségét. Magas vérnyomással küzdő emberek egyik csoportjától azt kérték, hogy költsenek magukra 40 dollárt, míg másik csoporttól meg azt, hogy másokra költsenek ugyanennyit. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy akik másokra költötték a pénzt, azoknak alacsonyabb volt a vérnyomásuk a hathetes kísérleti periódus végén, mint azoknak, akik magukra költötték. Ahhoz hasonló előnyökkel járt, mint az egészséges táplálkozás és a testmozgás. Ez pedig az oxitocin termeléssel lehet összefüggésben, amely kitágítja az ereket, ami csökkenti a vérnyomást.

Emellett azt is bizonyították már, hogy az adakozás csökkenti a fájdalmat. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azok az emberek, akik azt mondták, hogy pénzt adományoztak az árvák megsegítésére, kevésbé voltak érzékenyek az áramütésre, mint akik nem hajlandóak adni. A jelenség hátterében az áll, hogy agyunk azon területei, amely reagálnak a fájdalomstimulációra, azonnal deaktiválódnak/kikapcsolódnak az adakozás tapasztalatára.

Brit tudósok pedig arra is rájöttek, hogy a kedvesség akár már három nap alatt is növelheti a boldogságérzetünket. A tanulmányban résztvevő alanyokat három csoportba osztották. Az elsőben minden nap valami kedveset kellett tenniük az embereknek, a másodikban valami újat kellett napi rendszerességgel kipróbálniuk, míg a harmadik csoport nem kellett semmi különöset csináljon. Azt találták, hogy annak a csoportnak a résztvevői, akik minden nap kedvesek voltak vagy rendszeresen kipróbáltak új dolgokat, sokkal boldogabbak voltak.

Sonja Lyubomirsky és Kennon Sheldon boldogságkutatók szerint pedig, ha kreatívan vagyunk kedvesek, tehát nem mindig ugyanúgy vagyunk kedvesek, akkor akkor még boldogabbak lehetünk, mintha mindig ugyanazt csináljuk.

Egyébként a Random Acts of Kindness is javasolnak mindennapi kedvességeket. Sőt, naptárat is készítettek mindennapi motivációs kihívásokkal. Aki pedig vállalja, hogy RAKtivist lesz, az havonta fog kihívásokat kapni. Ha te is szeretnél tenni azért, hogy jobb hely legyen a környezeted, akkor itt jelentkezhetsz. Jelenleg 87 országból közel 31 ezer RAKtivista van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS