2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Takarításmániás vagy? Van egy rossz hírünk. És egy jó is

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. február 03. 14:47, utolsó frissítés: 2020. február 04. 11:37

Egyre több tudományos felmérés igazolja, hogy a háztartásban használt vegyszerek károsítják az egészséget, ugyanakkor egyre többen fedezik fel újra a hagyományos tisztítószereket.


A különféle bőrirritációk mellett az allergiák kialakulásában is szerepet játszanak a takarítás, mosás, mosogatás során használt szintetikus szerek.

Egy, a Bergeni Egyetem által végzett 20 éves kutatás eredményei alapján pedig a tüdőfunkciókat is jelentősen károsítják a háztartási vegyszerek. Amint a vizsgálatból kiderül, a rendszeres használókra olyan hatással vannak ezek a kemikáliák, mintha rendszeresen dohányoznának, azaz a tüdejük kapacitása oly mértékben csökken, mintha napi egy csomag (20 szál) cigarettát szívnának el.

Emellett összefüggésbe hozzák a vegyszereket a gyerekkori elhízással, a termékenység csökkenésével, illetve a levegőszennyezéssel is.

De mivel válthatjuk ki az ártalmas kemikáliákat?


Az alternatívákról Balog Boros Enikővel, a veragreen.ro internetes áruház működtetőjével beszélgettünk, akinek sikerült teljesen kizárnia saját háztartásából az ártalmas vegyszereket, sőt, egy vállalkozást is épített erre. Mint elmondta, családjukban ösztönösen fordultak a régi tisztítószerek felé, „otthonról hozta” ezt a dolgot - édesanyja, nagymamája sem tért át a modern eljárásokra. Illetve '89 után kipróbálták a „hiper-szuper” új szereket, de még a tudományos eredmények megszületése előtt jóval rájöttek, hogy ezek nem jók, így visszatértek az régi, sok esetben "középkori" módszerekre.

Balog Boros Enikő állítja: egy háztartásban ecettel, alkohollal, szódabikarbónával, citromsavval és szappannal lényegében minden megoldható. Ezen felül pedig léteznek mindenre ökoszerek is. Hozzátette:

az ökotermékek háromszorosan is környezetbarátnak számítanak:

egyrészt a gyártás során nem keletkezik újrahasznosításra nem alkalmas hulladék (a jobbára növényi alapanyagok maradékait lehet komposztálni). A csomagolás során is vagy lebomló papírt, vagy újrahasznosítható flakonokat alkalmaznak; továbbá a felhasználó szintjén is környezetbarát. Ezek az anyagok biológiai úton lebomlanak, és mivel nem tartalmaznak foszfor- és nitrogénvegyületeket, a természetes vizeket sem szennyezik, nem okoznak algásodást, úgynevezett vízvirágzást.

Mint kifejtette, a régi szerek lényegesen olcsóbbak, egy 200 grammos szódabikarbóna 4-5 lejbe kerül, tehát kb. 50 baniba kerül az egy mosáshoz elegendő adag, és egy liter ecet is mindössze 5 lejbe kerül, ami akár egy hónapig is kitart. Ez viszont nem előnyös a vegyszereket előállítóknak, forgalmazóknak, hiszen ilyen árak mellett nem igazán lehet hatalmas profitot termelni.

„Régen spórlásnak nevezték, ma pedig öngondoskodás hívják azt, ha valaki igyekszik nem költeni feleslegesen a pénzét.

A régi szerek ugyanolyan hatékonyak, mint az újak, ráadásul sokkal olcsóbbak és az ökológiai lábnyomunkat is csökkenteni tudjuk, ha ilyesmit használunk” - szögezte le Balog Boros Enikő. Elmondta, a takarításnál használt szerek közül a legártalmasabbak a klór-, illetve sósav és foszforsav tartalmú szerek. Felmosásra, súrolásra, fertőtlenítésre alkalmas az ecet, a citromsav, a szódabikarbóna és az alkohol.

A citromsav egy kevés vízben feloldva úgy működik, mint a súrolópor. Alkalmazható továbbá a szintén fertőtlenítő hatású teafa főzet, ugyanakkor lehet illóolajokat is adagolni a tisztítószerekhez azoknak, akik ezt igénylik. Ablakpucolásra tökéletesen megfelel az alkohol és az ecet (ezeket az összetevőket tartalmazzák általában az ökotermékek is). A mosogatás is megoldható szódabikarbónával, ecettel, a makacsabb lerakódásokat pedig citromsavval lehet eltávolítani, ami például vasas üzletekben is kapható. Mindemellett az ecet például alkalmas a nem kívánt rovarok, például a hangyák lakásból való kiűzésére, távol tartására is.

A sokféle mosópor, öblítő, vízkőoldó is mellőzhető, mint megtudtuk, a fehér ruhák mosására jó a szódabikarbóna, a színesekére a mosódió, a gesztenyehéj vagy az ökoszerek, öblítésre pedig megfelel ez ecet.

Fotó: Catt Liu/unsplash.comFotó: Catt Liu/unsplash.com


„A mosóporok alapanyagát, a perborátot és a szilikátot 1907-ben fedezték fel, innen ered a persil név. Ez a természetbarátnak nem nevezhető szer képezi az összes mosópor alapanyagát, minden más csak parasztvakítás. Tudományosnak feltüntetett áltudományos állítások, hogy el tudják adni a különféle termékeket. Az első világháború alatt terjedt el a használata, mert alternatívát kívánt a sokkal körülményesebben előállítható szappanra.

Később sokan már nem tértek vissza a szappanhoz, a mosópor sikeréhez pedig nagyban hozzájárult az is, hogy az '50-es években elterjedt a mosógép használata” - magyarázta Balog Boros Enikő. Hozzátette: a reklámok ellenére ezek

a szerek megmaradnak a textíliában, felszívódnak a bőrön keresztül

és kifejtik nem kívánt hatásukat. Ezért nem ajánlott egyébként az, hogy olyan helyen szárítsunk ruhát, ahol alszunk, mert így hosszú ideig lélegezzük be ezeket az anyagokat. A mosóporok egészségre, illetve környezetre gyakorolt káros hatásai (vízvirágzás) miatt például Svájcban és az USA egyes államaiban betiltották a nitrát- és foszfát tartalmú szereket.

Mint megtudtuk, a mosódióval nemcsak a mosópor váltható ki, de a mosogatószerek, a felmosószer, a felületkezelők, de még a sampon és a kutyasampon is. Ez egy dél-ázsiai faj, mely a szappanfák családjába tartozik. A leszedett termést kiszárítva árulják, melyből, ha vízzel érintkezik, kioldódik a szaponin. Balog Boros Enikő szerint a mosódiónak van egy átható illata, amit egyesek szeretnek, másik viszont nem. Mosáskor az arany középutat követi: ökomosóport használ, fehér ruháknál szódabikarbónát (a klórtartalmú fehérítők helyett), öblítéshez pedig ecetet. Ha makacs foltokkal van dolga, nátrium-perkarbonátot is ad a vízhez, ami egy lebomló, folttisztító só, illetve – például disznóvágás után – marhaepeszappant, ami kiveszi a vér-, a zsír- illetve a tintafoltot is. Az ökomosóporban egyébként növényi enzimek találhatóak (például cukorrépából származók), illetve kókuszolaj, utóbbiakat viszont kerüli, mivel a messziről szállított alapanyagok növelik az ökológiai lábnyomot.

„Az öko mosogatószerek jók mosogatógépbe is, de erre a célra jó az ecet is. Sőt,

az ecet alkalmas például vízkőoldásra, így kiváltja a calgont.

Időnként, például havonta egyszer érdemes fél deci, egy deci ecettel üresben átmosni a gépet, mert szépen letisztítja a vízkövet. Ezt mosógépszerelők is megerősítették” - magyarázta.

Mint megtudtuk, a hazai flórában is található mosásra alkalmas növény – egyesek a vadgesztenye héját használják úgy mint a mosódiót. Balog Boros Enikő elmondta, tapasztalata szerint ez nem annyira hatékony, mint a mosódió, azonban vannak, akik erre esküsznek.

„Mitől van a rengeteg mellrák? Nincs bizonyítva, hogy a vegyszerektől van, de szerintem a kiváltó okok között lehet” - mondta, hozzátéve: ilyen megfontolásból kerüli az alumínium tartalmú dezodorokat. Igyekszik természetes szereket használni, és úgy véli, a szőrtelenítés is hozzájárul ahhoz, hogy ne izzadjunk annyira, illetve hogy az izzadságból származó anyagok kisebb mértékben rakódjanak le.

Szappanból is főleg glicerin tartalmút használ, vagy hagyományos háziszappant, a sheavaj és a pálmaolaj tartalmúakat egyre inkább mellőzi, a szállításból adódó természetvédelmi megfontolások miatt. A kedvence a kecsketejes szappan, ami testápolóként is működik, azonban hozzátette: ez általában nagyon hamar elfogy. Mint elmondta: a webáruházában kizárólag olyan termékeket forgalmaz, melyeket kipróbált és beváltak. Hozzátette: mindeddig egyedül sampont nem talált olyat, amelyik minden szempontból megfelelne az igényeinek, ez viszont egyénenként változó, kinek ez jön be, kinek más.

A vadgesztenye héja is alkalmas mosásra
<br />
Fotó: Artur Luczka/unsplash.comA vadgesztenye héja is alkalmas mosásra
Fotó: Artur Luczka/unsplash.com


A Transindex kérdésére elmondta, a cégét 2016-ban alapította. Eleinte saját használatra rendelt ökotermékeket, és egyre többen kérték, hogy rendeljen nekik is, így jött a webshop ötlete. Mint megtudtuk, egyre többen érdeklődnek a termékei iránt, ahol saját készítésű bevásárló szatyrokat, szappanzsákokat, sokszor használatos arclemosó korongokat, valamint viaszos vászon kendőket is árul a zero waste (hulladékmentes) vonal keretében.

Utóbbiakat régi ingekből, ágyneműből készíti, a szalvétát méhviaszba mártja, amihez baktériumölő hatású gyantát is kever. Ez kiváltja az alufóliát, illetve a folpackot, kiváló szendvicsek csomagolására, mivel légáteresztő, frissen tartja az élelmiszert, sajtok, felvágottak csomagolására is kiváló a hűtőben. Ezeket a középkori módszerrel készült szalvétákat legjobb 100 százalékos pamutból készíteni és körülbelül egy évig használhatóak. Emellett régi függönyökből készít zöldséges-gyümölcsös zsákokat, egyéb kiszuperált textíliákból pedig kimérős vásárláshoz szatyrokat, ami alkalmas a paszuly, rizs stb. tárolására is.

Balog Boros Enikő kitért a különféle tamponok, betétek, egyszer használatos pelenkák problémájára is, mint kifejtette, ha összeszámoljuk, hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik ily módon.

A pelenkák, betétek terén is van már környezetbarát, mosható verzió,

betétekből pedig pamut alapú, lebomló is. Továbbá felhívta a figyelmet az orvosi szilikonból készült intim kelyhekre, melyek eléggé drágák ugyan, de teljesen hulladékmentesek (6-10 évig használható egy), ráadásul a menstruációs görcsöket is enyhítik.

Kifejtette: a környezetbarát háztartás másik alapszabálya az, hogy mindent addig használjunk, ameddig csak lehet. Ha például mégis nejlonzacskó kerül a házba, ki lehet mosni, és addig lehet használni, amíg szét nem megy.

„ A zero waste-re, illetve a vegyszermentességre való átállás hosszadalmas, nem megy egyik napról a másikra, de érdemes belekezdeni, mert anyagilag is kifizetődő, az egészségügyi hatásai pedig ismertek. Érdemes apróbb dolgokkal kezdeni, például kicserélni az egyszer használatos arclemosó korongot moshatóra. Ez időnként igényel egy-egy nagyobb befektetést, de ez hosszabb távon megtérül. A növényi alapanyagok drágábbak, mert ezeket meg kell termeszteni. De ha elkezded, egyre jobban látod majd a lehetőségeket, hogy mit mivel lehet kiváltani. Ez néha időigényesnek tűnik, kicsit macerásnak, viszont 10 év múlva lehet nem kell gyógyszerekre költeni, tehát mindenképp érdemes” - tette hozzá.

Végül még néhány lehetőség, ahonnan kézműves, természetes alapanyagú szereket és zero waste dolgokat lehet vásárolni: Trezy mosható pelenkák, Miyo handmade soap, zs'Organik, , Levendulás, wrapmamashop.ro.

Nyitókép: Jeshoots.com/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS