2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csíkszeredai tehetségkutató – 9 produkció az országos szakaszon

szerk. 2004. november 15. 18:10, utolsó frissítés: 18:10

Ugye milyen ízléstelen azt mondani, hogy a csíki regionálison már kezdett felpörögni a sztárcsináló gépezet?! Ízléstelen, és persze jó nagyon.


Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy és nyomokban Arad helyi szakaszainak nyertesei feszültek egymásnak a szombati csíkszeredai regionális Médiabefutón. Teltház, az előtérben az ebéd után visszamaradt szállingózó töltöttkáposzta szag és lüktető hangulat – szóval ezekkel foglalhatnánk össze a csíki dzsemborit. A produkciók nagy részét ugyan láttuk korábban, a fellépők többsége akkorát fejlődött, hogy a szüneten kívül egy percet sem unatkoztunk. A győztesek tehát:

András Orsi Linkin Park rajongó,
de felcsíki ütőgardon specialista is. Hegedűn Nagy István kísérte. Felcsíki népdalokat adott elő, és bár nagyon jól csinálta, mi semmiképp sem szeretnénk a gardonja helyébe kerülni. Temperamentumos, nagyonis.


Legényes mixtúra Rigmányi LajostólRigmányi Lajos olyan csávó, akinek a legényesére még azok is felfigyeltek, akik nyugodt szívvel átkapcsolnak akkor, amikor a tévében néptáncot látnak. Lajos sebészeti pontossággal táncol, és annyira benne van abban, amit csinál, hogy tánca nemcsak megismétlése valaminek, hanem ugyanakkor valami teljesen újat és egyedit hoz létre. Szereti a rajfilmeket is, a kedvenc rajzfilmjében leginkább azt bírja, amikor a főhős öklöt csinál a farkából és azzal teszi helyre a másikat. Micsoda profi rajzfilm lehet!


Székely vagyok, nem piskóta stand-up comedyZsók Levente humoros jelenetével nemcsak a nézőket, hanem a szervezőket is meglepte, ugyanis képes volt egy teljesen új stand-up műfajt kitalálni és színpadra vinni, amelyik – tegyük hozzá - legalább egy klasszissal jobb volt a korábban, a helyi szinten előadottnál. Leventét is láthatjuk a vásárhelyi döntőn, sőt, reméljük, utána is. A legemlékezetesebb mondata talán ez volt: Vö róg szöm dác un sticlö de pölinkö.

A kászoniak lefegyverző sikereUgyancsak néptánc kategóriában továbbjutott a Bóbiska néptánccsoport. Táncuk egy látványos, a színpadon jól működő koreográfiára épült, a közönséget már az előadás közben sikerült megtapsoltatniuk, ami azért mégiscsak valami ebben a műfajban.

Gyergyóból érkezett a Fáráók Gyöngyenevű produkció, amelyet csodaszép és csodajól táncoló lányok adtak elő kissé nevetséges parókákban, de szerencséjükre a zsűri most nem a kellékeket díjazta. A lányoktól megtudtuk, hogy táncikálás után cukrászdában lazítanak és profiterollal pótolják az elégetett kalóriákat. A Jacko klipből kikombinált szögletes mozdulataik nem voltak valami filozófikusak, de az összkép, az összkép…

Táncok csillaga, cha-chaba oltott székely virtusUgyancsak gyergyóiak a Táncok csillagát előadó táncospárok is. Táncukban a székely virtus keveredett a cha cha cha valamint a passo doble büszkeségével. Előadásuk végén azt is elárulták, hogy elméletileg hogyan tudnak a fiúk hastáncolni, bár mi sokadszori próbálkozás után továbbra sem értjük, hogy gyakorlatilag ez hogyan lehetséges. Szerintünk a három pár valójában ufókból áll.

Üde citeraduó TemesvárrólTemesvárról utaztak le (vagy fel?) Csíkszeredába a Bokréta együttesben zenélő citerás lányok, akik ugyan nem tudnak citerán gitározni, de amit tudnak, az bőven elég volt ahhoz, hogy továbbjussanak. A dance nem a stílusuk, ők amolyan nagyon helyes leendő romániai magyar csúcsértelmiségi lányok, akiknek egy üzenetünk van: ne menjetek a kolozsvári filóra!

Aki a legtöbbet fejlődött a helyi szakaszok ótaDeszke Ottilia Kézdivásárhelyről érkezett és közönségszavazással jutott be a regionális döntőbe. Ottilia hatalmasat fejlődött a helyi szakasz óta, s bár azt még nem tudja, hogy Kézdivásárhelyen sztár-e vagy sem, de azt igen, hogy néha mutogatnak rá az utcán. Ottiliát a közönség szinte visszatapsolta. A zenei szakértőnk arra hajlik, hogy ő egy kis zseni, de hagyjuk a német romantika fogalomrendszerét.

A The Cool 5 ismét taroltEszméletlen latino break dancet adtak elő a gyergyói The Cool 5-osok. A csapat lány tagjai szinte égtek a színpadon, a fiúk pedig a gravitációt és a közönség pocakosodó férfi tagjait egyaránt megszégyenítő akrobata-táncot adtak elő. A group annyira magával ragadta a közönséget, hogy már-már az egész nézőtér breakelni akart. És minthogy ők voltak a finálé, a végén minden szereplő felment a színpadra és nagy örömünkre megnézhettük, hogy lehet népviseletben breakelni.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS