2020. január 19. vasárnapSára, Márió
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Környezettudatos és házias portékákat hozott Kolozsvárra az Angyalkaraván

Kádár Kata Kádár Kata 2019. december 10. 10:30, utolsó frissítés: 11:09

Ráadásul a kézműves termékek mellett fagyit is lehetett kóstolni.


Kolozsváron hétvégén állomásozott az Angyalkaraván, így már a harmadik megállóján van túl Marosvásárhely és Székelyudvarhely után. Ez az első kiadása ennek a kezdeményezésnek, amelyet erdélyi női vállalkozók indítottak el.

A karácsonyi vásár kézműves és helyi termékeket sorakoztat fel, és az erdélyi női vállalkozók és kézművesek egyik kiemelkedő karácsonyi projektje. De a termékek mögött nemcsak a nők, hanem az egész család munkája ott van - mondták el érdeklődésünkre a szervezők.

Mint kiemelték, ez a karaván attól különleges, hogy a kézművesek összetartó közösségként árulhatják portékáikat, például a mostani kolozsvári vásáron is volt példa arra, hogy olyan kollégák munkáit is elhozták, akik nem tudtak személyesen részt venni a rendezvényen.

Erdély több településéről is jelentkeztek árusok, olyanok is, akik még soha nem mutatkoztak be Kolozsváron, így olyan termékeket is lehetett találni, amelyek itt nem megszokottak, de például Székelyudvarhelyen igen.


A fából készült csokornyakkendő nagyon kelendő volt a vásáron. Ki tudja, ez lesz a 2020-as év férfi trendje? A fából készült csokornyakkendő nagyon kelendő volt a vásáron. Ki tudja, ez lesz a 2020-as év férfi trendje?


Az egyik különleges áru, amin megakadt a szemünk, a fa csokornyakkendő volt. Habár a főtéri vásáron is lehet vásárolni hasonlót, a kolozsvári hipsztereknél vagy multinacionális cégek alkalmazottainál mi egyelőre még nem láttunk hasonlót. A készítők szerint rengeteg férfi vásárol ilyet, és nagy sikere van a székely extrákkal ellátott termékeknek, de kelendő az apa-fia szerelés is.A másik érdekesség, amit kiemelnénk, hogy a kézművesek láthatóan külön figyeltek a környezettudatosságra. A vásár leírásában is szerepel, hogy egy csomagoló sarokban lehetett elsajátítani a takarékos ajándékcsomagolás titkát. De találtunk olyan "zero waste" portékát is, amelyeknek célja az olyan hétköznapi termékek helyettesítése, mint például a műanyag füzetborító, vagy a smink lemosására alkalmas vattakorongok. Zöldség és gyümölcs vásárlásához alkalmas zacskókat is találtunk, amelyeknek célja, hogy elkerüljük a műanyag zacskók használatát."Az újrahasznosítás fogalmát nálunk úgy kell érteni, hogy olyan portékát készítünk, amelyet nem kell minden egyes használat után eldobni és így próbálunk hozzájárulni a környezettudatos életmód népszerűsítéséhez" - árulta el az egyik árus.

Természetesen a karácsonyi vásár megszokott termékeit is meg lehetett találni: ékszerek, edények és mindenféle házi finomság.

Ha már a finomságoknál tartunk: igen nagy sikere volt a fagylaltnak is, annak ellenére is, hogy kint mínusz 3 fokban vacogtak a járókelők. Mi is megkóstoltuk és megértettük, hogy miért volt sor érte.De ne feledkezzünk meg arról, hogy a vásár a karácsony és az adventi várakozás apropóján született, így természetesen lehetett találni karácsonyi díszeket és mindenféle kedvességet kicsiknek, nagyoknak egyaránt.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS